Tim Swaen: ‘Blijven volharden in wat je kan’

Op de valreep voorkwam Tim Swaen op derde speeldag met een rake strafcorner puntenverlies voor Bloemendaal. De Mussen leken op vrijdagavond in en tegen Almere genoegen moeten nemen met een 1-1 gelijkspel, maar dertig seconden voor tijd pushte strafcornerspecialist zijn ploeg alsnog naar de overwinning.

“Het is lullig voor Almere, maar fijn voor ons”, zegt Swaen. “We zijn natuurlijk heel blij. Het zijn belangrijke punten in een voor ons hopelijk zes-puntenweekend, want zondag (tegen HGC thuis, red.) willen we natuurlijk ook gewoon winnen.”

Lastig

De eerste overwinning van het dubbelweekend kwam moeizaam tot stand. Bloemendaal had het lastig om een gaatje te vinden in het hechte verdedigingsblok van Almere. “Vorig jaar speelde ik bij Tilburg”, zoekt Swaen een vergelijking. “Dan speel je tegen toppers ook op zo’n manier.

Voor hen zijn punten heel kostbaar en dan spelen zij een soort van handbal met uitbraken. Dat is gewoon lastig hockeyen.”
Almere kwam snel op voorsprong een rake strafcorner van Stijn Jolie. Bloemendaal trok voor het verstrijken van het eerste kwart de stand nog gelijk na een benutte strafbal van Florian Fuchs. De 1-1 bleef tot de laatste minuut op het bord staan.

Kansen niet benut

“We waren overduidelijk de betere ploeg”, blikt Swaen terug op het duel. “Je kunt het jezelf heel makkelijk maken als je in het eerste kwart meteen twee, drie doelpunten maakt. Die maken we niet en zij komen dan op 1-0. Almere is dan wel een ploeg om dat uit te buiten. Het is voor hen heel zuur, voor ons is het mooi dat we uiteindelijk dit rechttrekken. Want dat is het wel zo, rechttrekken, als je eerlijk bent.”

In dit soort wedstrijden is het zaak om geduldig te blijven en niet te wanhopen zegt Swaen. “Als je wanhoopt, heeft het geen zin. Je moet vertrouwen op wat je kan. We kunnen goed hockeyen. We creëren veel kansen. Bij ons is het: gewoon doorgaan, hij valt een keer. En nu valt ie dus dertig seconden voor tijd.”

Druk bij de corner

De druk lag in de slotfase op de schouders van Swaen, die zich had opgesteld op de kop van de cirkel voor de tiende strafcorner van Bloemendaal. “Je moet met die druk om kunnen gaan. Iedereen zegt: het is hetzelfde als met penalty’s nemen. Hoe train je zoiets? Niet. Dat moet je in de wedstrijd doen. Ik mag vijf, zes keer pushen. Je moet blijven volharden in wat je kan en dan vliegt er uiteindelijk een in.”

Het doelpunt was een mooie opsteker voor Swaen die afgelopen zomer de overstap maakte van Tilburg. “Zeker weten”, zegt de strafcornerspecialist die geniet bij zijn nieuwe club. “Het is een enorme goede groep gasten. Ze hebben mij ontzettend goed opgevangen en nemen mij op in de cultuur van de club. Het niveau is natuurlijk om van te dromen voor mij. Ik sta smullend op de training en in het veld. En dat ik dan belangrijk kan zijn, ik kan niet meer wensen.”

Comments (4)

 1. Floppieenteun

  Had m’n twijfels over deze aankoop van Bloemendaal. Heb Swaen nu 4 keer zien spelen (1x twee helften ABN AMRO cup). Toch een prima speler. Speelt degelijk en nagenoeg foutloos. Voert z’n taken gewoon goed uit. Heb ik me in vergist, mag ook wel eens gezegd worden.

 2. Greorge Koopman

  @ Floppieenteun. Beetje last van Narcisme “… ik heb me vergist, mag ook wel eens gezegd worden” ?

 3. @Greorge, Floppieenteun reageert veel op verschillende onderwerpen die Bloemendaal aangaan. Daarbij steekt hij zijn mening niet onder stoelen of banken. Daarom vind ik het wel van klasse getuigen (ipv narcisme) dat hij hierover begint.

 4. Grasduinenstrand

  @Floppieenteun – mee eens, maar de corner efficientie moet wel echt om hoog. 1/10 corners is niet voldoende. Vooral in de top wedstrijden gaat dit belangrijk zijn.

  Bloemendaal speelt inmiddels weer super mooi hockey, hopen dat ze dit hele seizoen zo vol kunnen houden. Verder ben ik benieuwd naar de komst van Jamie en wat hij gaat brengen.

Reageer

Contact Us