Tina Bachmann: ‘Toevoegen in plaats van veranderen’

De afgelopen seizoenen wisselden de coaches elkaar in snel tempo af bij de dames van SCHC. Na de komst van Tina Bachmann lijkt wat dat betreft de rust te zijn teruggekeerd. De voormalig Duitse international is inmiddels bezig aan haar tweede seizoen bij de ploeg uit Bilthoven.

“Na onrustige jaren hebben we een goede basis gelegd”, zegt Bachmann. “Wat mij en het team betreft gaan we daarop bouwen. Afgelopen seizoen hebben we stappen gezet en nu gaan we dingen toevoegen in plaats van veranderen. Dingen waarvan wij denken dat ze beter moeten. Dat kan op technisch of tactisch vlak zijn.”

Voelt als voorbereiding

SCHC won zondag in eigen huis met 5-1 van promovendus Huizen en klom op naar de vierde plaats op de ranglijst. “Als je wint ben je tevreden, maar voor mij voelt het nog een beetje alsof we de derde week van de voorbereiding achter de rug hebben.”

Bachmann doelt op de situatie waarmee meerdere clubs in de Hoofdklasse mee te maken hebben. De start van de competitie zat kort op de EK’s van zowel het ‘grote’ Oranje als Jong Oranje. Bachmann kon daarom in de aanloop naar de eerste wedstrijd in de Hoofdklasse geen beroep doen op een flink aantal speelsters, die overigens na het duel met Huizen werden gehuldigd vanwege hun gouden prestaties op de titeltoernooien.

Raar

“Natuurlijk is dat een beetje raar”, zegt Bachmann. “Het is jammer dat je zo’n voorbereiding hebt met een totaal andere ploeg. Pas de donderdag voor de eerste wedstrijd zijn we voor de eerste keer compleet geweest. Maar het is gewoon zo, daar hebben ook andere ploegen last van. Iedereen moet er mee dealen, dus wij ook.”

Het eerste competitieduel ging verrassend verloren tegen hdm, maar SCHC herstelde zich met zeges op Hurley en dus Huizen. “We zijn nu nog met het grote geheel bezig”, legt Bachmann uit. “Ik vind voor de winterstop moet je dit hebben staan. Dat is onze doelstelling. Het finetunen, de hele kleine details die volgen dan in de tweede helft.”

Tijd nodig

“Voor nu ben ik tevreden, maar er zijn nog dingen daar moeten of kunnen we ons in nog verbeteren”, zegt Bachmann. “We zijn met heel veel dingen bezig. Er was heel veel input tot nu toe. Sommige dingen horen ze continue en je moet ook tijd nemen om dat te laten bezinken. Dat heeft gewoon tijd nodig.”

“We hebben weer een goed team dit seizoen, maar we zijn er nog niet”, gaat Bachmann verder. “Dat weten we met z’n allen. Step by step gaan we beter worden. Daar ben ik van overtuigd en ik denk dat we best ver kunnen komen.”

Comments (14)

 1. Waarom zit die Canadees daar? Is geen waardevolle toevoeging.

 2. Die is alweer op huis aan. Maar missen ze inderdaad niks aan. SCHC nog steeds een team op retour. Alleen Famke Richardson een mooie nieuwe speelster voor de toekomst.

 3. SCHC een team op retour? Ze hebben een sterke selectie, met Hinch weer op het doel en een serie (ex) internationals waar menig ploeg jaloers op zal zijn. En ik verwacht toch ook wel veel van een Duitse coach. Die hebben een winnaarsmentaliteit die ze hopelijk weten over te brengen op het team. Ook in dit interview, gaat alleen maar over “grundlichkeit”. Normaal gesproken de derde ploeg in de competitie.

 4. Team op zijn retour?

  Met een jeugdige Xan in Oranje. Met Famke, Ginella, Kyra, Suus en Roos in Jong Oranje. En dan vergeten we Carmen echt niet. Met Milou in Ned A en een talentvolle lichting in MA1, die staan te trappelen om (meer) minuten, zou ik eerder spreken van een team in opbouw. Deze jonkies worden ondersteund door gerenommeerde internationals uit binnen en buitenland. Dit team doet dus aan het eind van het seizoen middels de playoffs ‘gewoon’ mee in de strijd om de landstitel.

  Ook ik zou graag zien dat onze jonge talenten sneller en vaker worden ingepast (zoals bij Amsterdam en Den Bosch) om daardoor een soepelere wisseling van de wacht te krijgen op termijn maar zo’n cultuurverandering kost nou eenmaal wat tijd.

  Conclusie; no panic!

 5. Trek je conclusies:
  Caia van Maasakker (28) zit iig op haar kantelpunt.
  Claire Verhage (32) is op dr retour.
  Roos Drost (26) heeft nooit haar belofte ingelost.
  Carlien Dirkse vdH (30) is op dr retour.
  Emilie Mol (28) is na haar blessures nooit meer op haar oude niveau gekomen.
  Frederique Derkx (27) zal helaas nooit meer echt aan kunnen haken.
  Maddie Hinch (29) is goed, maar blokkeert de ontwikkeling van een talentvolle keepster Roos Knijff.
  Xan de Waard (21), Sarah Jaspers (25), Ginella Zerbo (20), Famke Richardson (20) zijn toppers of toppers in spe, maar gedijen niet optimaal in ouderwets hiërarchisch gedrag en ellebogenwerk van de oude garde.
  Carmen Wijsman (21) en Suzanne Homma (20) hadden moeite maar lijken nu aan te haken. Miloe Jaeger (18) en Kyra Fortuin (20) zijn nog jong en voor het eerste jaar bij SCHC. Ook bij de laatste 4 genoemden zit de oude garde in de weg mbt speelminuten en gedrag van de oude garde.
  Daarnaast heb je een 1e jaars A en tevens dochter van het bestuurslid tophockey dames die eerder mocht meedoen met dames 1, maar minder kwaliteiten heeft dan andere speelsters uit de A.

 6. Je hebt er wel een hele studie van gemaakt.

  En wie is jou dochter die nog in gepast moet worden?

  Je zou commentaar moeten geven op TV!

 7. Dank je wel voor de waardering ;).
  Ik heb geen dochters, maar neem dit waar door een beetje rond te lopen op SCHC …

 8. Nou dan zou ik de boot niet verder afhouden en benader de top bestuurder in kwestie om je kennis met hem te delen.

 9. Tja, helaas heeft @zozo wel een punt… Dit is toch wel de cultuur die heerst op SCHC. Zolang als een plek in een selectieteam te koop is, is het heel lastig om een goede doorstroom te creëren. Overigens kan ik de woordspeling van de ‘boot’ afhouden wel waarderen 😉

 10. Hahaha idd leuke woordspeling.
  Maar ik ga niet aanmeren, de beste persoon heeft nogal een eigen wil.

 11. Erg geestig inderdaad. Bootje is ook verantwoordelijk voor de Canadees. matige aankoop, in tegenstelling tot die Duitser trouwens

 12. herkenbaargrapjeoverboot

  @zozo,

  haha klasse woordgrap.

 13. Ging top, vooral doorgaan!

 14. gaat lekker bij schc…. Idd team op retour.

Reageer

Contact Us