Topscorer van de Livera Hoofdklasse Ginella Zerbo richt zich op het Landskampioenschap - Hoofdklasse Hockey Nederland

Topscorer van de Livera Hoofdklasse Ginella Zerbo richt zich op het Landskampioenschap

De jonge Ginella Zerbo scoorde tot dusver 22 doelpunten in de Livera Hoofdklasse. Hiermee is zij topscorer en hard bezig om dit jaar de meeste doelpunten in de Livera Hoofdklasse te halen. Samen met haar team SCHC wil Zerbo landskampioen worden. Afgelopen weekend riep Alyson Annan de 21-jarige Zerbo weer op voor de Pro League wedstrijden tegen China en Amerika welke volgende week worden gespeeld in Utrecht en Rotterdam.

In haar jonge jaren speelde Zerbo voor Creayenhout. Bij de club uit Den Haag waarbij alleen meisjes hockeyen en jongens voetballen, kreeg Zerbo haar eerste hockeylessen. Een talent bleek zij te zijn, want op haar 12de jaar werd zij al gevraagd om bij Pinoké te hockeyen in Amsterdam. Ook hier ging haar carrière in sneltrein vaart. Tot haar 17de speelde zij in de eerste jeugdteams van Pinoké. Dit deed zij totdat het moment kwam dat Zerbo zich plaatste met Pinoké MA1 voor de play-offs en tegelijkertijd met dames 1 voor de play-outs.

Zerbo werd op dat moment ook benaderd door HDM, Laren, Hurley en SCHC. Er werd gevraagd of zij belang zou hebben om een overstap te maken naar een nieuwe club. ‘Het is lastig uit te leggen waarom ik op dat moment voor SCHC heb gekozen. Ik ben een gevoelsmens en SCHC voelde voor mij goed. Bij de andere clubs had ik op dat moment een minder goed gevoel’, aldus Zerbo.

Er zijn zeker duidelijke verschillen tussen Pinoké en SCHC. Zerbo legt uit: ‘Bij SCHC moest ik veel harder werken om bij de beste elf te horen. De trainingsintensiteit ligt hier veel hoger. Dit maakt misschien ook het verschil tussen een club die meedoet voor de play-off plekken of een club die lager op de ranglijst staat’. Dat Zerbo goed op weg is blijkt wel uit haar resultaten. Waar zij afgelopen seizoen 15 doelpunten maakte, staat zij met nog vier wedstrijden te gaan, nu op 22 doelpunten. ‘Ik probeer aan het einde van de rit op minimaal 25 doelpunten te staan. Dan moet ik nu nog drie keer scoren in vier wedstrijden. Het zou leuk zijn als ik topscorer ben aan het einde van de competitie’, aldus Zerbo.

Ginella Zerbo is sinds de verhuizing naar SCHC woonachtig in Utrecht. Hier heeft zij een mooi appartement voor haarzelf. Naast hockey focust zij zich tevens op een hbo-studie  accountancy. ‘Ik merk dat ik steeds meer bezig ben om alles goed te structureren. Ik plan veel en zorg er dus voor dat ik topsport kan combineren met een studie. Hierdoor heb ik ook gekozen om bijvoorbeeld niet in een studentenhuis te wonen’, aldus Zerbo.

(c) Roel Ubels
(c) Roel Ubels

China is een degelijke tegenstander en lastig om te verslaan

Volgende week speelt Nederland op woensdag 10 april in Utrecht haar eerste thuiswedstrijd voor de Pro League tegen China. Ginella Zerbo is geselecteerd voor beide Pro League wedstrijden en moet voor de doelpunten gaan zorgen tegen China en Amerika. ‘China is een taaie ploeg om tegen te spelen. Ik vind dat de basistechnieken van China erg goed zijn. Ze hebben een sterke pass, scoop en stoppen de meest moeilijke ballen. We zullen hard moeten werken om te winnen tegen China’, vertelt Zerbo.

Dat Zerbo niet vanzelfsprekend is geselecteerd blijkt wel uit het verleden. Op zeer jonge leeftijd weer zij gevraagd door Sjoerd Marijne voor het Nederlands elftal. Nadat Marijne plaatst moest maken voor Annan, viel ook de jonge Zerbo af voor Oranje. Ze kreeg een mentale klap die ze moest verwerken. Door het afvallen voor Oranje, viel ze namelijk ook af voor de Olympische Spelen in 2016. ‘Op dat moment was ik nog net niet goed genoeg. Ik schoot bijvoorbeeld net over wanneer ik op goal sloeg, in plaats van dat ik tussen de palen mikte. Ik wilde graag een mooi doelpunt maken. Nu heb ik geleerd meer efficiënt te worden’, aldus Zerbo. Dat zij ondertussen erg efficiënt is geworden blijkt dus wel uit haar haar doelpunten gemiddelde dit jaar in de Livera Hoofdklasse.

SCHC staat er nu zo goed voor omdat we een stap voorwaarts hebben gemaakt

Dat topscorer worden van de Livera Hoofdklasse, niet haar grootste doel is, blijkt wel uit het feit dat Zerbo baalt van de wedstrijd tegen Amsterdam. De wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijke stand, waarbij Amsterdam in de laatste seconde de gelijkmaker maakte.  ‘Deze hebben we weggeven. We staan 0-2 voor en krijgen legio kansen om de 0-3 te maken. Jammer genoeg konden we de wedstrijd niet over de streep trekken’, zegt Zerbo.

SCHC is bezig aan een goed seizoen. Op dit moment staat de ploeg van Nettie van Maasakker op een gedeelde tweede plaats. De verschillen in de top 4 zijn klein. Zerbo legt uit: ‘Dit jaar is de focus nog meer op onszelf neergelegd. We zijn als individuen zelf verantwoordelijk om goed te presteren. Ik merk dat we mentaal steeds sterker worden. Samen met mijn ploeg wil ik graag landskampioen worden’. Afgelopen zondag won SCHC van Groningen met 7-0. Zerbo tekent voor twee doelpunten en zorgt ervoor dat SCHC zich plaatst voor play-off die later dit jaar gespeeld gaan worden.

Komende week gaat Zerbo haar 29ste interland spelen voor Oranje. In haar voorgaande 28 interlands scoorde zij tot nu toe 11 doelpunten. China kan haar borst natmaken voor deze goalgetter uit de Nederlandse competitie.

Door: Hans Hofstra

Reageer