Tweede seizoenshelft Livera Hoofdklasse gaat komende zondag weer van start | Hoofdklasse Hockey Nederland
Fee Schreuder in duel met Nienke Keijser in de wedstrijd Bloemendaal tegen HGC.

Tweede seizoenshelft Livera Hoofdklasse gaat komende zondag weer van start

 

De tweede seizoenshelft gaat komend weekend weer van start. De dames gaan de vijftiende speelronde tegemoet. Opvallend genoeg staat landskampioen Amsterdam niet bovenaan. Den Bosch leidt het bal en heeft een klein gat geslagen met de achtervolgers. In de middenmoot is het spannend. Hurley staat verrassend vijfde, gevolgd door Kampong, Pinoké en HDM. Wat gaat de tweede seizoenshelft ons brengen. 

Wordt SCHC dit seizoen de nieuwe landskampioen?

De ploeg uit Bilthoven wacht al jaren op de eerste landstitel. Het team van Nettie van Maasakker heeft een ruim budget en kon dit jaar internationals zoals Yibbi Jansen en Pien Dicke overnemen. Beide speelsters staan al meteen in de top-3 topscorers van de Livera Hoofdklasse. Met Jansen, maar ook Caia van Maasakker heeft SCHC misschien wel de beste strafcornerspecialisten uit de Livera Hoofdklasse. SCHC staat tweede in het tussenklassement. Toch zal het ook voor SCHC in de tweede seizoenshelft niet gemakkelijk worden. Speelsters zoals Jansen, van Maasakker, Dicke, Fortuin, Leurink, de Waard en Zerbo hebben een dubbele agenda. Allen willen zo goed mogelijk voor de dag komen in de FIH Pro League om uiteindelijk een plek af te dingen voor de Olympische Spelen komende zomer in Tokyo.

SCHC staat na de winterstop op een degelijke tweede plaats.
SCHC staat na de winterstop op een degelijke tweede plaats. Foto: Roel Ubels

Nieuwkomer Victoria lijkt af te stevenen op nacompetitie

Met een belangrijke overwinning op HGC heeft Victoria in de eerste helft van dit seizoen goede zaken gedaan om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Het team van Lennard Poillot heeft vijf punten behaald en lijkt nu al met een schuin oog te gaan kijken tegen welke ploeg het uit de Promotieklasse moet gaan opnemen. HGC, de directe concurrent scoort weinig, dus de kans dat deze ploeg meer dan vijf punten gaat halen in de tweede seizoenshelft lijkt nihil. Ook de mogelijkheid om nacompetitie te ontlopen zal lastig worden. Bloemendaal, die nu nog net boven de degradatiezone staat heeft tien punten meer. Toch zullen de eerste drie wedstrijden na de winterstop bepalend worden. De ploeg speelt thuis tegen directe concurrent HGC en zal ook thuis tegen Laren graag de punten in huis willen houden.

Victoria lijkt rechtstreekse degradatie te ontlopen nadat HGC in de eerste seizoenshelft werd verslagen.
Victoria lijkt rechtstreekse degradatie te ontlopen nadat HGC in de eerste seizoenshelft werd verslagen. Foto: Roel Ubels

Hurley op verrassende vijfde plek

De ploeg spelend in het Amsterdamse bos doet het tot nu toe uitstekend. Vorig seizoen eindigde Hurley op de zevende plaats, na de eerste seizoenshelft staat Hurley op een knappe vijfde plaats. Sterker nog, met maar vier punten achterstand op Oranje-Rood lijkt Hurley dit jaar een serieuze gooi te kunnen doen naar een plek bij de eerste vier. De verwachting is dat Hurley deze plek niet gaat vasthouden. Kampong zit de ploeg op de hielen en zal zeker nog een grote rol gaan spelen in de tweede seizoenshelft.

Hurley staat op een verdienstelijke vijfde plaats. De ploeg gaat proberen nog een gooi te doen richting de top-4.
Hurley staat op een verdienstelijke vijfde plaats. De ploeg gaat proberen nog een gooi te doen richting de top-4. Foto: Roel Ubels

Geen vuiltje aan de lucht voor HDM

HDM staat op een degelijke achtste plaats, maar zal komende weken meteen volle bak moeten gaan om het gat met achterblijvers Bloemendaal en Laren te vergroten. De ploeg staat vier punten los van degradatie, maar met de gedachte dat achterblijver Laren normaal gesproken aanspraak maakt op een plek bij de eerste vier, is HDM bij lange na nog niet zeker van handhaving. Alle zeilen zullen bijgezet moeten worden, anders zien wij de ploeg van Ivar Knötsche aan het einde van het seizoen in de nacompetitie terug.

Kan HDM de nacompetitie ontlopen? Tot nu toe doet de ploeg het goed genoeg om achterblijvers Laren en Bloemendaal op achterstand te houden.
Kan HDM de nacompetitie ontlopen? Tot nu toe doet de ploeg het goed genoeg om achterblijvers Laren en Bloemendaal op achterstand te houden. Foto: Roel Ubels

Amsterdam herstelt na een moeizame seizoensstart

De landskampioen kende een zware seizoensstart. De ploeg van de nieuwe coach Robert Tigges sprokkelde in de eerste vijf wedstrijden, maar zes punten bij elkaar. Vele blessures maakten het de landskampioen de eerste wedstrijden erg lastig. Oud gediende Elsemiek Groen moest er aan te pas komen, nadat Marijn Veen, Charlotte Vega, Maria Verschoor en Kelly Jonker (Zwanger) een aantal weken niet konden spelen. Of de ploeg de komende weken wel met alle internationals kan spelen is sterk de vraag. Onder andere Eva de Goede moest afgelopen week de Pro League wedstrijden met Argentinië aan haar voorbij laten gaan door een blessure.

Robert Tigges kende een zware seizoensstart, maar staat nu weer bij de eerste drie
Robert Tigges kende een zware seizoensstart, maar staat nu weer bij de eerste drie. Foto: Roel Ubels

Zwaar programma voor speelsters van Den Bosch

Verrassend genoeg werd Den Bosch vorig seizoen geen landskampioen. De ploeg die al jaren wordt gecoacht door Raoul Ehren kent in de eerste seizoenshelft toch geen enkel probleem met haar tegenstandsters. Den Bosch staat vijf punten los van concurrenten SCHC en Amsterdam. Toch zal Ehren goed moeten oppassen. De FIH Pro League is in volle gang en velen van zijn speelsters zijn onderdeel van de Oranje equipe. Met de Olympische Spelen in aantocht, lijkt de prioriteit van de meeste dames naar Oranje te gaan in plaats van de club. Wij zijn benieuwd, kan het drukke programma van Oranje gecombineerd worden met de titelaspiraties van de club Den Bosch?

Den Bosch staat weer ruim bovenaan en lijkt gemakkelijk de play-offs te gaan halen.
Den Bosch staat weer ruim bovenaan en lijkt gemakkelijk de play-offs te gaan halen. Foto: Roel Ubels

Pinoké kent veel tegendoelpunten en scoort weinig

De steekneuzen uit het Amsterdamse bos staan op een ‘logische’ zevende plaats. Afgelopen seizoen werd de ploeg achtste. Toch kan de ploeg van Daan Sabel nog wel degelijk stijgen. In de brede middenmoot zijn Kampong en Hurley binnen handbereik. Toch moet de ploeg ook rekening houden met een zware tweede seizoenshelft. Achtervolgers Bloemendaal, HDM en zelfs Laren zitten de Steekneuzen op de hielen. De ploeg van Sabel zal vanaf zondag de deur graag dicht willen houden. Met 35! doelpunten heeft Pinoké een van de meest zwakke defensies van de Livera Hoofdklasse. Ook heeft de ploeg moeite met scoren. Na HGC heeft Pinoké de minste doelpunten gescoord van de competitie.

Pinoké staat ondanks de vele tegendoelpunten en weinig gescoorde punten op een prima zevende plaats.
Pinoké staat ondanks de vele tegendoelpunten en weinig gescoorde punten op een prima zevende plaats. Foto: Roel Ubels

Ondanks leegloop doet Oranje-Rood het bijzonder goed

In Brabant was het afgelopen zomer hectisch. De ploeg deed het vorig seizoen bijzonder goed, door de play-offs te behalen. Toch kende Oranje-Rood een leegloop aan het einde van het seizoen. Vooral het gemis van topschutters Yibbi Jansen en Valerie Magis leek een zwaar gemis te worden. Oranje-Rood rechtte haar rug en staat nu ‘gewoon’ vierde. De voorsprong op nummer vijf Hurley is vijf punten. Daarnaast is Oranje-Rood de enige ploeg in de top-4 die maar 1 international (Laura Nunnink) kent. De gehele top-3, kent vele internationals en krijgt het de komende weken dus erg lastig, vanwege het extra programma van de FIH Pro League. Kan de ploeg uit Eindhoven dit jaar nog een lekker toetje geven aan de vertrekkende coach Tina Bachmann?

Oranje-Rood doet het prima en staat ondanks het gemis van Jansen en Magis op de vierde plaats.
Oranje-Rood doet het prima en staat ondanks het gemis van Jansen en Magis op de vierde plaats. Foto: Roel Ubels

Kampong goed herstel na een dramatische start

Ook Kampong heeft dit jaar een nieuwe coach. Michiel van der Struijk volgde afgelopen zomer Santi Freixa op als nieuwe coach. Toch leek het ‘van der Struijk effect’ niet meteen zijn vruchten af te werpen. In de eerste wedstrijd van het seizoen werd maar liefst met met 1 – 9 verloren van Den Bosch. De ploeg leek rijp voor de sloop nadat er ook gelijk werd gespeeld tegen Victoria en verloren werd van Bloemendaal. Herstel volgde en de ploeg staat nu op een degelijke zesde plek in de Livera Hoofdklasse. Een plek bij de eerste vier lijkt nog steeds een reëele kans te zijn.

Kampong staat na een beroerde seizoensstart op een zesde plaats.
Kampong staat na een beroerde seizoensstart op een zesde plaats. Foto: Roel Ubels

Het degradatiespook is nog steeds in Laren te vinden

De ploeg uit het Gooi heeft het dit jaar niet gemakkelijk. De ploeg doet normaal gesproken altijd mee om een plek bij de play-offs. Na veertien gespeelde wedstrijden staat de ploeg van de nieuwe coach Marc Materek op de tiende plek welke recht geeft op nacompetitie. Kan de club uit Laren nog een gooi doen naar een plek bij de eerste zes? Vertrouwen zal er zijn, want in de zaal werd de ploeg landskampioen. De eerste twee wedstrijden zal er in ieder geval eerst afgerekend moeten worden met play-offs kandidaten Amsterdam en Oranje-Rood.

Misschien wel een van de meest excellerende speelsters dit seizoen bij Laren is Bente van der Veldt. Toch kan zij er niet voor zorgen dat Laren onder de degradatiestreep staat.
Misschien wel een van de meest excellerende speelsters dit seizoen bij Laren is Bente van der Veldt. Toch kan zij er niet voor zorgen dat Laren onder de degradatiestreep staat. Foto: Roel Ubels

HGC staat stijf onderaan en heeft moeite met scoren

Een van de twee promovendi is HGC. Met coach Yara Casteleijn aan het roer heeft de ploeg tot op heden nog geen punt kunnen behalen. Sterker nog, met maar vijf gescoorde doelpunten lijkt de ploeg volstrekt kansloos in de tweede seizoenshelft. Topscorer bij HGC is Nienke Keijser die twee doelpunten mocht maken.

HGC heeft moeite om te scoren. De ploeg staat stijf onderaan in de winterstop.
HGC heeft moeite om te scoren en krijgt veel tegen. De ploeg staat stijf onderaan met 0 punten. Foto: Roel Ubels

Bloemendaal ondanks flitsende start net boven de degradatiestreep

De Oranje-hemden uit Bloemendaal begonnen dit jaar flitsend. Na drie rondes stond de ploeg van de nieuwe coach Jeroen Visser bovenaan de ranglijst. Eindelijk lijken de dames ook mee te gaan doen om een plek bij de play-offs. Toch kon Bloemendaal dit niet vast houden. De ploeg heeft al drie punten meer gemaakt dan in het seizoen 2018-2019, toch staat Bloemendaal maar drie punten boven de degradatie zone.

Jeroen Visser begon dit seizoen erg sterk, maar staat net boven de degradatiestreep.
Jeroen Visser begon dit seizoen erg sterk, maar staat net boven de degradatiestreep. Foto: Roel Ubels

 

Reageer