Uitslagen HK (D): Pinoké degradeert, Oranje-Rood op vierde plek

Op de voorlaatste speeldag in de Hoofdklasse dames viel dan toch een aantal beslissingen. Pinoké komt volgend seizoen uit in de Overgangsklasse. De Steekneuzen speelden gelijk tegen de buren van Hurley, maar zagen concurrent Bloemendaal met 1-0 winnen van Groningen waardoor degradatie een feit is. Groningen verzekerde zich ondanks de nederlaag van nog een seizoen op het hoogste niveau. Kampong haakte af in de strijd om de play-offs na het verlies tegen Amsterdam (1-0). Oranje-Rood profiteerde van de halve misstap van Laren, 2-2 tegen SCHC, en is nu de nieuwe nummer vier.

Hurley-Pinoké 0-0

Het is doek is gevallen voor Pinoké. De hekkensluiter van de Hoofdklasse speelde in de Bosderby met 0-0 gelijk tegen Hurley, maar zag concurrent Bloemendaal in eigen huis met 1-0 winnen van Groningen. Hierdoor is het verschil tussen Bloemendaal en Pinoké vier punten met nog één wedstrijd op het programma. Dit betekent dat Pinoké na twaalf seizoenen op het hoogste niveau weer een stapje terug doet.

Bloemendaal-Groningen 1-0

Groningen heeft zich verzekerd van nog een seizoen in de Hoofdklasse. De promovendus verloor op ’t Kopje met 1-0 van Bloemendaal, maar zag MOP met 5-0 onderuit gaan bij Den Bosch. Hierdoor is het puntenverschil met nog een duel voor de boeg vier punten. Het doelpunt uit een strafcorner van Melle Spruijt voorkwam dat Bloemendaal volgende week in een onderling duel met Pinoké zou moeten knokken om rechtstreekse degradatie te voorkomen. Nu kan de ploeg van coach Teun de Nooijer zich opmaken voor de play-outs.

Amsterdam-Kampong 1-0

Kampong is uitgeschakeld in de strijd om de play-offs. De Utrechtse ploeg had moeten winnen om een kans te behouden op een ticket, maar ging in het Wagener Stadion met 1-0 onderuit. Ellen Hoog maakte het enige doelpunt met een prachtige backhand. Daarvoor had Kampong een goede kans gehad op de openingstreffer, maar de inzet van Malou Pheninckx trof de paal.

SCHC-Laren 2-2

Laren heeft plaatsing voor de play-offs niet meer in eigen hand. De Gooise ploeg verspeelde een 2-0 voorsprong tegen SCHC en bezet momenteel een vijfde plaats op de ranglijst op één punt van Oranje-Rood, dat wel drie punten pakte. Na een doelpuntloze eerste helft opende Maxime Kerstholt de score voor Laren. Daarna verdubbelde Kerstholt de Gooise voorsprong. Het bleek echter niet genoeg voor de overwinning. In de slotfase trok SCHC alsnog de stand gelijk. Vijf minuten voor het eindsignaal verkleinde Carlien Dirkse van den Heuvel uit een strafcorner de achterstand en met nog een minuut op de klok maakte Xan de Waard de gelijkmaker.

hdm-Oranje-Rood 1-2

Oranje-Rood is de nieuwe nummer vier in de Hoofdklasse. De Eindhovense formatie profiteerde van het puntenverlies van Laren. Dankzij de 2-1 zege op hdm heeft Oranje-Rood plaatsing voor de play-offs in eigen hand. Het verschil met Laren bedraagt één punt. Oranje-Rood legde de basis voor de zesde overwinning op rij in de eerste helft. Jill Boon opende de score, waarna Freeke Moes de marge verdubbelde. In de tweede helft kwam hdm nog terug via een rake strafcorner van Pien van Nes, maar het lukte de Haagse ploeg niet om de gelijkmaker te produceren.

Den Bosch-MOP 5-0

Koploper Den Bosch had weinig te vrezen van MOP. Het werd 5-0. Al na tien minuten prijkte de stand 2-0 op het bord na goals van Marlies Verbruggen en Imme van der Hoek. In de tweede helft benutte Maartje Paumen een strafcorner en zorgden Pleun van der Plas en Maartje Krekelaar voor de eindstand. MOP kan zich gaan opmaken voor de play-outs. Den Bosch kan volgende week de competitie afsluiten met een ongeslagen status.

Bekijk de stand van zaken in de Hoofdklasse heren en dames

Comments (17)

 1. SCHC – Laren

  Wat een draak van een wedstrijd….. 2 scheidsrechters die de wedstrijd al ingaan met de gedachte dat Laren moet winnen en dit uit alles laten blijken. Speelster van Laren die geen geel krijgt als ze een speelster in doelpositie neerhaalt, talloze strafcorners die gemist worden en DvdH die bij het minste of geringste groen krijgt. Overigens doen ze dit echt niet om SCHC te naaien hoor, maar het is duidelijk niet de bedoeling dat Oranje-Rood de play-offs haalt.

  Is het dan alleen de schuld van de arbitrage dat het gelijk wordt? Zeker niet. Na 10 minuten had het al 3-0 moeten staan als SCHC scherp was geweest. Zolang Caia van Maasakker de strafballen neemt, zullen die ook niet gescoord worden. Dit kon ze 5 jaar geleden al niet en dat kan ze nog steeds niet. Niemand heeft er al zoveel gemist in de hoofdklasse als zij. Vervolgens heb je nog #33 van SCHC waarvan het algemeen bekend is dat zij alleen om financiële redenen bij de selectie zit, die dat bij het tweede doelpunt nog maar eens laat zien… Je zou zeggen: geef je jeugdinternationals de kans, maar nee; dat levert immers minder geld op.

  Ook de coach gaat niet vrijuit: in de eerste helt is de tactiek heel duidelijk om de as van Laren uit positie te spelen en daar de bal doorheen te spelen, maar in de tweede helft heeft dat natuurlijk door. In de rust zal je dus echt iets anders moeten gaan doen…. Ze blijven echter hetzelfde trucje proberen en dat lukt niet. Er zit ook totaal geen drive achter het team, wat ik toch wel anders verwacht had van twe Duitse coaches. Eigenlijk is het voor hun heel simpel: kampioen worden, of ontslagen worden.

 2. @schc laren: wie is #33?

  Anyaay Hoog gaat nog gemist worden bij Amsterdam. Vega, Verschoor en sporadisch v Male werden gevaarlijk, maar de meeste dreiging kwam vanuit Hoog. Althans de 2e helft die live uitgezonden werd.

  Ik vermoed dat Laren volgende week wint van Ams en SCHC van OR en zo krijgen alle topinternationals hun mooie afscheid (van As stopt ook toch?).

 3. Dat wordt een mooie op OR. ZOWEL VOOR DE MANNEN ALS DAMES EEN FINALE! Zowel Laren als OR winnen. Dus OR in playoffs tegen DB. Ben benieuwd hoe Laren er volgend jaar er uit gaat zien. Drost overtuigd niet

 4. Jammer voor Pinoké. Maar jarenlang slecht beleid aan de dameskant kun je niet in 3 wedstrijden goed maken. Als ze hun talenten weten te behouden is een snelle terugkeer mogelijk

 5. SCHC en Amsterdam winnen gewoon van laren en or. Mooi dat dan de top 4 eens anders is.
  Pinoke idd totaal terecht eruit, jaren lang mismanagement.

 6. @schaar; OR wint van SCHC? Dan moet SCHC wel een ongelooflijke offday hebben. SCHC wint van OR en Laren van Amsterdam.

  #33 = Wijsman?

 7. Pinoke, ontzettend zuur. Op basis van de laatste 4 weken hadden jullie een kans verdiend tegen B’daal. Wat jammer dat dat jullie niet gegund is. Kop op deze week, en volgend jaar bouwen. Jullie kunnen prima mee in de hoofdklasse, die noodgreep had eerder plaats moeten vinden en het bestuur moet ernstig aan zelfreflectie gaan doen.

 8. @Lynn, #33 jeugdspeelster van SCHC. Marjet Boot volgens mij. Tenminste zo zegt de speaker het.

 9. Invloed

  @schc-Laren, een strafbal voor Schc wat geen strafbal is en 2 kado corners en dan heb jij het over het de gedachte dat de scheidsrechters Laren helpen haha hou op hoor, de scheidsrechters spelen een hele negatieve invloed op het einde Vd partij in het voordeel van Schc.

 10. Topcoach!

  Zonde van Pinoke, blijft toch de sympathiekste club in het Bos. Coach had er iets eerder uit gemogen naar mijn mening en gezien spel laatste weken een misser van het bestuur. Nu lekker hockeyen in overgangsklasse en blijven investeren in eigen jeugd, komt het vanzelf weer goed. Daarbij is inmiddels ook wel gebleken dat er maar een beperkt aantal clubs voldoende budget heeft om zowel de dames als de heren op fatsoenlijk niveau in Hoofdklasse te laten hockeyen. Verder kijken er al jaren maximaal 3 verdwaalde toeschouwers en een hond naar dameshockey (behalve in DB..), waarbij de top 4 ieder jaar aan het begin van het seizoen duidelijk is en Den Bosch kampioen wordt…Hulde voor Toon Siepman als hij dit jaar dit stramien weet te doorbreken en wel de play-offs weet te halen!

 11. @taco: dank je wel!

 12. @Topcoach Sympathiekste club van het bos? Uiteraard is dit subjectief, maar is dit niet de club die elk jaar (in jeugd & D1/H1) een bus spelers invliegt om maar weer wat potjes te winnen?
  H1 heeft inmiddels eindelijk een paar talenten laten doorbreken, maar buiten dat is het toch meer een scoutingsapparaat dan een club.. en inderdaad, ook dit is slechts een mening!

 13. @Coach, Volledig met jouw mening eens.

 14. Topcoach!

  @Coach, meningen mag je geven op een platform als dit. Ik vind Pinoke idd sympathieker dan de andere clubs en dat heeft wat mij betreft weinig te maken met hoeveel dames of heren er worden ingevlogen bij D1 en H1. Zoals je in mijn reactie hebt kunnen lezen ben ik juist kritisch naar bestuur mbt D1. Echter deze club heeft een zeer succesvol jeugdbeleid en H1 investeert veel in eigen jeugd. Maar wat is eigen jeugd…iemand die in de B1 hoger wil hockeyen dan bij zijn eigen provincieclub en een overstap maakt? Laten we daar nou geen discussie over voeren. Je kan in de hoofdklasse nooit meedraaien met alleen eigen jeugd, punt uit! Dames en Heren 1 in Hoofdklasse mee laten draaien is maar bij een paar clubs mogelijk, kost gewoon teveel en levert niks op! Pinoke D1 gaat nu gewoon een niveau lager spelen, waar ze op basis van resultaten horen. Bij de Dames weten we nu al wie er de volgende 10 jaar kampioen wordt en de heren van Bloemendaal en Amsterdam halen al het talent uit het Westen op. Dit is hoe het al jaren gaat en is ook de charme van deze amateursport. En het is maar een mening he… 🙂

 15. @Topcoach!, mooi verwoord. Met 11 hockeyclubs in Amsterdam/Amstelveen zal er natuurlijk kinderen bij zijn die de stap willen maken. Dan hebben we het nog niet over de clubs in de regio. Er hoeft door Pinoké, AHBC en Hurley niet eens zo actief gescout te worden om aanmeldingen te ontvangen. Kijkend naar H1 en D1 valt het toch wel mee met Pinoké en Hurley? Pinoke H1 heeft 2 buitenlandse spelers, Pinoké D1 geen? Hurley en D1 hetzelfde verhaal?

 16. Het valt me op dat er veel meiden/vrouwen die niet in het Ned Elftal spelen, rond hun 24/25e al stoppen en/of lager gaan hockeyen. Hoe komt dit toch? De hoofdklasse bestaat nu enkel alleen nog uit jonkies, jong oranje en ned elftal speelsters. Zonde.

 17. De balans trainen / carriere / waardering is bij de dames niet goed.

Reageer

Contact Us