Uitslagen hoofdklasse vrouwen 18 oktober

De dames scoorden er in speelronde zeven lustig op los. Liefst 35 doelpunten werden door de speelsters gemaakt. Op de wedstrijd tussen Oranje Zwart en MOP na, werden alle duels met vier of meer doelpunten verschil gewonnen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SCHC – Kampong 7-1
Het krachtsverschil tussen de buren SCHC en Kampong werd al vrij snel zichtbaar in het onderlinge duel. Michelle van der Pols en Maike Stöckel zetten Stichtse al in de openingsfase op 2-0. Ginella Zerbo completeerde het kwartet aan Bilthovense doelpunten al binnen het kwartier. Lisette Korinks treffer viel op slag van rust, waardoor Kampong met een iets beter gevoel de pauze in ging. Caia van Maasakker, Claire Verhage en Roos Drost bevestigden het beeld van na rust.

Pinoké – Amsterdam 0-4
De bosderby tussen Pinoké en Amsterdam kende een weinig verrassende uitslag. Thuisploeg Pinoké, op één na laatste, kwam niet in het stuk van het bezoekende Amsterdam, nummer twee van de ranglijst, voor. De ploeg van Rick Mathijssen kwam op voorsprong dankzij Kelly Jonker. Ellen Hoog en twee treffers uit de strafcorner van Eva de Goede brachten de score op 0-4. Amsterdam blijft tweede op basis van doelsaldo.

Oranje Zwart – MOP 2-3
Oranje Zwart zakt af naar de negende plaats na een nederlaag in eigen huis tegen MOP. Colette de Beaumont schoot zowel de 1 als de 2-0 binnen voor de Vughtse vrouwen. Fiona Morgenstern forceerde nog de aansluitingstreffer en deed dit later in de wedstrijd opnieuw, toen MOP op 1-3 was gekomen. Morgensterns treffers bleven de enige doelpunten voor de Eindhovense formatie.

Bloemendaal – hdm 0-4
Strijd om dure punten, het duel tussen Bloemendaal en hdm. Beide ploegen konden met winst enigszins afstand nemen van de play-outplekken. De Haagsen wonnen met flair, door doelpunten van Julia Verschoor. Laura Kneibel, Pien van Nes en Bente Sluijter. Hdm voert nu het rechterrijtje aan, terwijl de Noord-Hollanders de tiende plek bezetten.

Hurley – Den Bosch 0-6
Den Bosch toonde zich oppermachtig in Amsterdam bij Hurley. De Brabanders bouwden de wedstrijd rustig op en drukten het krachtsverschil uit in duidelijke cijfers. Marlies Verbruggen, Maartje Paumen, Lieke Hulsen, Sian Keil (2x) en Margot van Geffen maakten de Bossche doelpunten. Hurley kwam tekort om Den Bosch pijn te doen en staat achtste. Den Bosch blijft vierde.

Laren – Push 7-1 Koploper Laren kende zoals van tevoren aangenomen weinig tot geen moeite met hekkensluiter Push. Lieke van Wijk werd topscorer van de Gooise vrouwen met drie treffers. Twee daarvan maakte ze uit de strafcorner, één kwam voort uit een strafbal. Laren verstevigt de koppositie op basis van doelsaldo. 1 november is de clash tegen de huidige nummer twee, Amsterdam.

Comments (14)

 1. Als trouwe volger van het hockey baart het volgende me zorgen. Amsterdam, SCHC, Laren en Den Bosch bezetten momenteel plek één tot en met vier. Na zeven wedstrijd is de top reeds vier punten los van nummer vijf MOP. Ik heb de stand en punten bekeken, ik heb genoeg wedstrijden gezien en ik weet dat deze top vier stand houdt de rest van het seizoen. Die voorspelling maakt mij geen wijsgeer, deze situatie werd al maanden geleden voorspeld door zovelen. Mijn vraag is. Wat zijn we nou aan het doen? Voor wie spelen we deze competitie? Het is te gek dat Hurley of Kampong of wie dan ook misschien eens een keer een punt afsnoept, maar de ontknoping komt na de play-offs en wie daarvoor in aanmerking komen is reeds in kannen en kruiken. Strik erom. De competitie heeft, naar mijn mening, de komende jaren niet zoveel zin op deze manier. Daargelaten dat het onderin spannend blijft, bovenin spelen we voor de vorm. Ik ben benieuwd hoe anderen hierover denken.

 2. @Simone, Je hebt helemaal gelijk. Maar wat zijn jouw gedachten om het anders te doen?

 3. Beste Simone,

  Ook ik ben een trouwe volger van het hockey en ik ben het helemaal eens met jouw verhaal. Het zijn drie groepen geworden. Top 4 is duidelijk. Middenmode blijft ook telkens het zelfde. Promovendus is degradant en heel eerlijk, de twee play out plekken zijn ook al zo goed als ingevuld. Ik neem aan dat het volgend jaar alleen nog maar erger wordt als de top 4 wéér de talenten van de rest haalt. Wat is hier een oplossing voor? Twee pouls van 6? Een maximaal aantal internationals per team als regel?

 4. Ik ben het er niet mee eens dat Pinoke niet in het stuk voor kwam. Amsterdam is beter en individuele kwaliteit gaf de doorslag, maar Pinoke heeft verdienstelijk mee gehockeyd en heeft een hele tijd zelfs meer balbezit gehad. Er waren kansen op de 2-1. 4-0 is geflatteerd, keepster van Pinoke had beide corners moeten hebben.

 5. Lieke Van de Zeef

  saaaaaaaaaaaaaaaie competitie, echt helemaal niks aan. Daarnaast zijn de wedstrijden ook saai. En kunnen de internationals een minder grote arrogantie hebben phoe…

 6. Tegengeluid

  Beste Simone,

  Ik begrijp je commentaar, ik begrijp dat je dames hockey niet langer interessant vindt omdat steeds dezelfde clubs het topniveau halen. Wel vind ik het jammer dat je om deze reden ook het eredivisie voetbal niet meer zult volgen. Het schaatsen met Kramer en Wüst moet je ook al missen. Champions League, jammer, de laatste jaren ook steeds dezelfde clubs. World Rugby Cup in Engeland, wereldwijd razend populair, ook weer met Nieuw Zeeland, Australië enz. Zwemmen… misschien heren zwemmen, dames tonen de laatste jaren ook al dezelfde namen. Atletiek, de 100 m. vrouwen wordt interessant maar de 100 m. heren… niet kijken dus.

  Interessanter vind ik waarom bepaalde clubs aan de top blijven. Het is immers moeilijker om aan de top te blijven dan er te komen. Is het alleen maar “inkopen” of zie je ook de jeugdontwikkeling. Er zijn clubs met een welgevulde geldbuidel aan de top en clubs met eigen jeugdopleidingen. Heerlijk vind ik het om te zien dat niet de kopers maar de opleiders top op heden winnen. Nogmaals, ik begrijp je punt, maar ik word wel een beetje moe van dat eeuwig commentaar op de dames competitie.

  Het is ook logisch dat jong talent naar de top vier gaat. Niet nieuw in de maatschappij. De best presterende ondernemingen binden de meest talentvolle jongeren. Je stuurt je studerende kinderen liever naar een top universiteit. Je kiest niet voor een andere onderwijsinstelling omdat je vindt dat het leuker is dat kwaliteit evenredig verdeeld wordt. Het is dus eigenlijk een normaal iets, niets om op af te geven.

  P.S. je zult dus begrijpen dat het niet persoonlijk bedoeld is

 7. @Simone; je hebt gelijk maar het is nog erger dan dit. Niet alleen dit seizoen, maar al seizoenen lang is aan begin van de competitie bekend wie de play off’s spelen. Drie van deze 4 doen hier al meer dan 6 jaar of langer aan mee.
  Alleen SCHC wist paar jaar geleden tot het rijtje door te dringen. Dat was het enige spannende aan 10 jaar damescompetitie; er zijn niet 3 maar 4 vaste play off-deelnemers.
  En omdat dit bekend is, wille alle spelers die de kans krijgen, alle trainers die de kans krijgen daar bij horen, komt de NOS alleen daar, en melden ook alle sponsors zich daar. Er zijn hardnekkige geruchten dat bondscoaches speelsters aanmoedigen te vertrekken naar een top-4 club.
  Wat hieraan doen?
  Allereerst play offs afschaffen en ‘normale’ competitie invoeren. Dat geeft andere clubs binnen paar jaar aan te haken, zonder dat speelsters onderweg afhaken.

 8. In de tijd dat er geen play-offs waren, was het een top 2: Amsterdam en HGC. Wat dat betreft zijn we nu een stuk verder. Het is denk ik ook een illusie om te denken dat je 12 aan elkaar gewaagde ploegen zult krijgen. Zoals het bij de heren nu gaat is eerder bijzonder. Maar zijn er manieren om het nog leuker en breder te maken?

 9. manieren om het leuker te maken?
  Twee suggesties:
  (1) strafcorner goals tellen voor 1, veldgoals tellen voor 2. Dat betekent dat de 2, of 3 strafcornerspecialisten een minder dominante positie krijgen in de eindrangschikking van hun team en op de topscorerslijst. Maakt middenmoot clubs ook minder afhankelijk van de strafcorner.
  (kan iemand eens uitrekenen wat dit betekent zou hebben voor de competities van de laatste jaren?)
  (2) clubs die onderaan eindigen krijgen eerste recht om contract te sluiten met spelers/speelsters die kunnen/willen vertrekken, bovenste clubs laatste recht. Geeft heel andere dynamiek; wacht je af? wat doen sponsors? KNHB moet dan wel neutrale partij zijn die spelregels bewaakt. Maar aangezien KNHB nu ook al moet kijken naar de spelerslijsten, kleine stap.

 10. Ik ben het met alles eens wat hier gezegd wordt, maar het antwoord lijkt me voor de hand liggend: zet een afkoopsom in de contracten van je speelsters. Het is werkelijk waar gênant dat het nog niet gebeurd. De clubs die hier op dit moment voordeel bij hebben zijn de clubs die buiten de play-offs vallen. Het lastige is dat ze het allemaal, het liefst, tegelijk moeten doen. Maar als je gelooft in je eigen jeugd, dan moet je het altijd doen. Ok een mooie manier om dat hockey eindelijk eens wat commerciëler te maken. Als eenmaal de ‘kleinere’ clubs hun contracten op die manier geregeld hebben, dan hebben de ‘grote’ clubs geen keus en moeten ze wel volgen.

 11. @tegengeluid. Ik zeg niet dat ik niet meer wil kijken, vind hockey nog altijd leuk genoeg. Ik stel enkel de vraag waarom we deze competitie op deze manier blijven spelen. De spanning is er bovenin volledig uit. Natuurlijk snap ik de beweegredenen van jonkies over te stappen. Indien ik het talent had gehad, had ik dat vast en zeker ook gedaan. Ook snap ik dat het niks nieuws is, maar daarom vind ik het juist op zn plek vragen te stellen om met zn allen te denken wat we eraan kunnen doen om de competitie weer spannend te maken. Zelf heb ik de oplossing nl niet en vind het interessant om te lezen waar anderen mee komen. Discussie helpt ons verder, toch?

 12. Arrogantie…opvoeding/achtergrond? Ik heb die Van As wel eens tekeer horen gaan tegen een teamgenoot tijdens een wedstrijd van Laren…’Eerder spelen blinde kut!…’

  NAOMI(…) is natuurlijk een meisje dat afkomstig is uit een vrij bedenkelijk milieu in Den Haag, hetgeen naadloos aansluit bij de keuze voor haar vriend, die schaatser.

 13. Nou, Eric, hoezo bedenkelijk milieu? Je doet net alsof ze in een Vogelaar-buurt is opgegroeid.

 14. Klets niet zo’n ongelofelijke onzin, en draag eens wat bij aan een normale discussie. Ten eerste is wat je zegt feitelijk niet waar, ten tweede, wat heeft het te maken met deze voorspelbare, en daardoor saaie competitie.

Reageer