Uitslagen hoofdklasse vrouwen 25 oktober

Het werd de dag van Maartje Paumen. Om te zeggen dat de Bossche aanvoerder tegen Bloemendaal op dreef was, is een understatement. Paumen scoorde liefst acht keer, al haar treffers maakte ze uit de strafcorner. Met dit dubbele kwartet aan doelpunt verdubbelt de international haar seizoenstotaal ruim. Den Bosch won overigens 10-0 van de Mussen, Lidewij Welten maakte de andere doelpunten.

Den Bosch Paumen van Geffen JB

 

Den Bosch – Bloemendaal 10-0
Maartje Paumen liet zondag haar uitzonderlijke klasse zien tegen Bloemendaal. Palmen zette haar ploeg binnen een kwartier reeds op 3-0. Voor rust werd deze score nog verdubbeld door nog eens twee treffers van Paumen en een goal van Lidewij Welten. Diezelfde Welten maakte na rust de 7-0, de achtste, negende en tiende Bossche doelpunten werden wederom door de aanvoerder gemaakt. Voor Den Bosch debuteerden de veertienjarige Rosa Fernig en de zeventienjarige Mikky Kiemeney.

Push – Hurley 0-3
Push pakt opnieuw geen punten. Het bezoekende Hurley bleek toch een maatje te groot voor de Bredase formatie. Voor rust opende Margot Zuidhof de score uit een counter. De thuisploeg had ook wat kansen gekregen, maar misten de precisie in de afronding. Hurley kwam vervolgens wat gelukkig uit een strafcornerkluts op 0-2 dankzij Anouk Lambers en domineerde vanaf toen het duel. Voormalig Push-speler Yentl Leemans bevestigde dit door uiteindelijk de 0-3 te maken voor Hurley.

Amsterdam – SCHC 3-1
Amsterdam wint de topper van Stichtse, dat door de nederlaag een plekje moet prijsgeven op de ranglijst. Kelly Jonker zorgde voor de ruststand van 1-0. Julia Müller zette Amsterdam na de pauze op 2 en 3-0. Claire Verhage maakte de enige Bilthovense treffer. SCHC imponeert tot nu toe tegen de lager gerangschikte ploegen, tegen de toppers kan de formatie van Etienne Spee nog niet overtuigen.

Kampong – Laren 1-2
Laren blijft fier aan kop dankzij een krappe zege op Kampong. De Gooise ploeg kwam op 0-2 door doelpunten van Fieke Holman en Lieke van Wijk. Michelle Fillet maakte de aansluitingstreffer en Kampong kreeg de uitgelezen kans op de gelijkmaker. Joyce Sombroek keerde de strafbal echter. De Utrechtse ploeg staat momenteel zesde op de ranglijst.

MOP – Pinoké 2-3
Pinoké doet ranglijsttechnisch zondag ontzettend goede zaken. Door de knappe zege op nummer vijf MOP en het puntverlies van concurrenten, stijgen de Steekneuzen van plek elf naar plek negen. De Poolse Marlena Rybacha zette de Vughtse ploeg nog wel op voorsprong. Merel de Blaey maakte uit een strafbal gelijk en ploeggenoot Frédérique Malefason tekende voor de 1-2. Donja Zwinkels maakte de gelijkmaker enkele minuten later. Djoeke Vogel schoot zes minuten voor het einde de winnende binnen. MOP blijft, ondanks de nederlaag, vijfde.

Hdm – Oranje Zwart 2-2
Hdm zet de ongeslagen reeks nog even voort. De Hagenaars pakken voor het vierde duel op rij punten en staan momenteel achtste. Voor Oranje Zwart betekende de 2-2 het einde van een negatieve reeks zonder punten, maar de ploeg zakt desalniettemin naar een tiende plek. Valerie Magis en Jill Boon scoorden voor OZ, uiteraard maakte Pien van Nes de doelpunten aan hdm-kant. Alle treffers vielen uit strafcorners.

 

 

Comments (40)

 1. Zomaar een zondagmiddag aan de Oosterplas. Den Bosch met flink wat blessures aangevuld met opnieuw enkele jeugdspeelsters. Een leeftijdsverschil in het team van 16 jaar(!).
  Wat een klasse en kracht gistermiddag. Uiteraard Paumen met o.a. 8 goals, die er weer stond, maar ook het collectief dat goed stond en continue druk bleef geven. KLASSE!

 2. https://nos.nl/artikel/2064948-hockeycoach-marijne-niet-opgewassen-tegen-big-five.html

  Waarom besteed hoofdklasse.nl hier geen aandacht aan ?

  Een interessant stukje onderzoeksjournalistiek van Philip Kooke en het meest interessante is dat de video nu is verwijderd

  Op last van de klagende big5 / knhb??

  Schande dat knhb censuur toepast en onze nationale staatsomroep monddood maakt !

  Leven we in China tegenwoordig ?

 3. @AJ, eens. Interessant docu. Die vragen oproept. Maar net zo interessant is de discussie van vorige week over de competitie. Deze uitslag bevestigt maar weer eens het gebrek daaraan.

 4. Hou eens op met die belachtelijke samenzwering theorieen en censuur opmerkingen op dit forum. Net of de KNHB de NOS iets kan verbieden.

  Staat overigens gewoon nog op de NOS site, zelfs bij tip van de redactie….

 5. De video doet het niet meer, probeer het zelf maar.

  Waarom doet hij het niet meer, dat is de vraag ?!

  Het heeft er alle schijn van dat de Big5 not amused was met de naar buiten gebrachte info

  De macht van de Big5 is zo groot dat ze zelfs een nos video kunnen verbieden

  En de KNHB danst naar de pijpen van onze divas

  Geen enkele bondscoach kan tegen dit blok op, ook Annan niet

  De dames hebben een pact gesloten : Ze gaan alle 5 naar Rio of ze stappen alle 5 op

  Tja daar kan geen bondscoach tegen op

 6. Het klopt dat de video niet werkt,maar dat jij serieus denkt dat de “Big5” hier iets mee te maken heeft, is natuurlijk belachelijk! Alsof de NOS zich censuur door hen of de KNHB laat opleggen.
  Trouwens, je kan het altijd nog via uitzending gemist terugkijken, daar is de volgens jou aanwezige censuur nog niet doorgedrongen. Start vanaf 53 minuten ongeveer, https://www.npo.nl/nos-studio-sport/25-10-2015/POW_02862351
  Wel knap dat jij weet dat zij een pact hebben gesloten of ben jij Sjoerd Marijne zelf???

 7. Toch heeft AJ wel gelijk. Ik heb gekeken, de video is nog aanwezig, maar hij doet het niet meer. Ik krijg geen beeld, dus hij moet verwijderd zijn. Om wat voor reden dan ook.

  Over de inhoud:
  Bij het begin. Het besluit van de bond om Max na het WK door te schuiven naar de mannen wordt door meerdere ervaren speelsters als onrechtvaardig gezien. Zij winnen goud, maar de mannen worden ”beloond” met hun afstraffing in de finale.

  De bond kwam redelijk snel met Sjoerd Marijne, zij weten wat ze aan hem hebben. Maar de leiders onder de internationals hadden geen idee: ” hij was niet de eerste waaraan we dachten”

  Dit was ook zichtbaar in de trainingen en hun eerste toernooi. Marijne wil niks liever dan zijn ideeen en spelsystemen toepassen, maar in beslissende fases van het toernooi willen de speelsters terug naar het vertrouwde wk systeem van zijn Caldas. Marijne gaat hierin mee. De spelbepalende speelsters confronteren, zijn wil opleggen. Het zou allemaal averechts uitpakken. Hij moet eerst de speelsters die al zoveel hebben gewonnen, voor zich winnen. En niet andersom… Zo zijn de verhoudingen.

  Daar gaat het natuurlijk al fout. Een situatie waarin de dames de baas zijn en niet andersom. Hij dringt niet door tot de vedetten. De big5, sociaal houden ze elkaar stevig vast. Het is een hecht en machtig blok, Marijne komt er niet doorheen.

  Het enthousiasme van Marijne bij de snel ontwikkelde jongeren is zichtbaar. De big5 ontwikkelt zich minder goed blijkt uit de individuele statistieken. Midden mei hoort men bij de club de opmerking dat de big5 niet als big5 naar Rio zullen gaan. Het leidt tot ongerustheid. Maar wie zou er afvallen?

  Na de halve finale bij het EK is Marjolein Bolhuis er klaar mee. Zo kan het niet langer doorgaan. Er is geen leiding merkbaar in het veld. Ze zijn kwetsbaar. Ze spreekt Marijne hierop aan, hij moet zich nu laten horen, moet de rest nu aanpakken. Dat doet hij, pakt echter niet goed uit. Naomi van As schopt een scene, het leidt tot een fikse aanvaarding. Ze voelt zich niet gerespecteerd door de bondscoach. Dit bevestigd niet alleen bij van As, maar bij de hele big5 het idee dat Marijne niet weet hoe hij met ze om moet gaan.

  En dan opeens ligt Sjoerd Marijne eruit. Rara, hoe zou dat toch komen? haha.

 8. Oh hij doet het weer! Om kwart voor 6 is hij er vandaag opnieuw opgezet. Fijn.

 9. Tegengeluid

  Eindelijk een journalist die allerlei beweringen feitelijk onderzoekt en zijn bevindingen glashelder op tafel legt. In plaats van dit te omarmen lijkt het te worden doodgezwegen, door hockey.nl, de KNHB site en ook door hoofdklassehockey.nl
  De meest ridicule filmpjes worden direct geplaatst en deze documentaire niet. Eeuwig zonde, een gemiste kans. Als hockey organisaties / redacties al niet meer reageren wordt er straks alleen nog maar door anderen over onze sport geschreven. Elk weerwoord is dan zinloos, bij essentiële onderwerpen gaven we ook niet thuis. Eeuwig zonde.

 10. Kijk eens aan nos heeft besloten om toch maar niet te zwichten voor chantage vd divas 😉

  Kooke zal wel boos zijn geworden en hebben geëist dat de video weer terug kwam

  Maar hoe dan ook is het interessant om de rol van de big5 te zien

  Hoe die elkaar constant dekken en het elke coach in feite onmogelijk maakt om met hen te werken

 11. Bij mij doet de video het helaas niet, maar bedankt in ieder geval voor de verduidelijking, Jan en anderen.
  Eigenlijk bevestigt dit verhaal wat velen al vermoeden, maar wat schijnbaar niet hardop uitgesproken mocht worden?
  Ik blijf dit sneu vinden, dat het bij een sport als hockey, waarbij vrijwel alles doorgaans zo eerlijk verloopt (geen doping, geen matchfixing, geen grote sommen geld, invoering videoscheids etc), er zo aan toe gaat.

 12. 1. ga naar kranten.com
  2. bij zoek artikel: hockey en zoeken
  3. click op “coach Marijne niet opgewassen tegen ‘Big Five’
  4. bekijk de volledige weergave van het journalistiek onderzoek van Philip Kooke

 13. Ach god…Van As schopte een scene, zeker geoefend met Henkie de schaatser thuis…bedenkelijk in alle opzichten….

 14. Geloof je het niet Eric? Ik kijk er gezien haar reputatie niet van op hoor

  Het verhaal van Kooke ging als volgt : Naomi was al tijden niet in vorm en kwam niet door de fysieke testen heen.

  Sjoerd besloot haar voor de EK finale aan te pakken dat ze haar niveau niet haalde en het beter kon en beter moest en dat de jonkies wel in vorm waren

  Dit viel volledig verkeerd bij haar en ze schopte een scene.

  Zij vond dat Sjoerd hen niet begreep en niet wist hoe hij met haar om moest gaan en ze wist dit ook over te brengen aan de anderen vd Big 5 en de dames kwamen tot 1 conclusie en dat was dat Sjoerd moest opstappen dus stapten de dames naar de Bond

  Jammer dat het zo is gelopen, want het had juist Naomi goed gedaan als ze eens gepasseerd zou worden en daarmee gedwongen wordt om zelf in de spiegel te kijken

  Dat ze niet in vorm is komt niet door Sjoerd, maar doordat ze liever met allerlei randzaken bezig is en niet met trainen

 15. Tegengeluid

  Het had de maker van het item bij de NOS gesierd als hij ook de zogenaamde big five gevraagdhad om een reactie/ hun verhaal te laten vertellen, het verhaal word nu wel heel erg eenzijdig belicht.Het item zit vol met aannames .

 16. De vraag is, is het slim van Marije om zo’n gesprek voor de finale aan te gaan…

  Van As stond aan het eind van het seizoen bovenaan in de beste hockeyster van het seizoen ’14/’15, dus wel in vorm tijdens de competitie blijkbaar. Tijdens het EK (samen met Paumen en de Goede, DvdH en Hoog naar mijn mening wel) niet. Aan wie ligt het dan? Niet alleen aan de speelsters lijkt mij.

  Misschien volgde de EK te kort op de HWL voor de oudere speelsters of niet geheel fitte speelsters. De jonkies herstellen sneller. Begrijp goed dat je als speelster van het NL team alles wil spelen, maar misschien is het fysiek niet haalbaar en moeten er keuzes gemaakt worden. Dat is denk ik wat Sjoerd wilde, alleen is zijn gebrek aan communicatieve vaardigheden en/of natuurlijk overwicht hem duur komen te staan.

 17. Ik denk eerlijk gezegd dat als Sjoerd Marijne het gesprek met Naomi van As op een ander moment was aangegaan, dat het dan net zo slecht gevallen was. Ik heb het idee dat zij (en de anderen van de Big 5) nou eenmaal überhaupt niet openstonden voor kritiek/adviezen/ideeën van Sjoerd Marijne.

 18. Er was voor deze diva geen enkel goed tijdstip om van Sjoerd te horen dat ze zichzelf moest verbeteren .

  Ze pikt nu eenmaal geen kritiek van niemand niet.

  Het grappige is dat haar schaatsmannetje het altijd over lifestyle sporters heeft; daarmee bedoeld hij topsporters die de kantjes er van af lopen, hun talent vergooien en alleen maar met randzaken bezig zijn

  Het is wel duidelijk hoe hij aan die term is gekomen, hij hoefde niet ver om zich heen te kijken 😉

 19. Staat er gewoon op. Marjolijn Bolhuis en Brabantse coaches is niet zo een goede match.
  Kruis werd ook vroegtijdig ontslagen. Een goede hockeyer hoeft nog geen goede bestuurder te zijn.

 20. Anders lees je even terug en dan kan je zien dat NOS het filmpje er gisteravond opnieuw op heeft gezet 😉

  Waarom het eerst was verwijderd en wat de invloed van de big5 is, thats the question

 21. Ach ja…Naomi…meisjes uit parvenu milieus hebben het altijd te hoog in hun bol…het hockey is wat veranderd de afgelopen decennia…

 22. Waarom wordt er op deze site en hockey.nl niks vermeld over deze docu? Lijkt me toch vrij interessant hockeynieuws. Iets dat beide websites pretenderen te verslaan.

  *on: Als we ervan uitgaan dat er een kern van waarheid in dit hele verhaal zit. Wie zou er dan bij de KNHB gelekt hebben?

 23. Hoe het met deze website precies zit, weet ik niet, maar hoe het met hockey.nl zit, is wel duidelijk. Rond eind juni van dit jaar is er het een en ander veranderd bij hockey.nl. De voormalig medewerker Gijs van Oosten heeft destijds via een column uitgelegd hoe het precies zat, maar het twitterbericht waarin hij naar die column verwees is niet meer te lezen, zijn twitteraccount is inmiddels afgeschermd. Het zat ongeveer zo: kritische journalistiek wordt nu niet meer geaccepteerd bij hockey.nl, het hele platform draait nu om het zo positief mogelijk neerzetten van de sport hockey. De huidige medewerkers van de site zijn voornamelijk mensen met een titel als ‘content media management writer’ of iets dergelijks. Uitsluitend positief, leuk nieuws, niets anders.

  Verder is het inderdaad ook wel interessant om te weten hoe Kooke aan de informatie van zijn docu kwam. Het was uitermate gedetailleerd, vond ik.

 24. Oh wacht, de column is nog wel te vinden via google:

  https://jacquesbrinkman.nl/column-gijs-van-oosten-stopt-hockey-nl/

 25. @@Jan-Joost

  Kooke kwam aan zijn informatie via betrokkenen, zegt hij toch aan begin van die docu. Die is niet zijn mening maar een verslag op basis van bronnen. En uit journalistieke principes van de NOS kunt je afleiden dat redactie zeker heeft gesteld dat Kooke meerdere, betrouwbare bronnen had. Anders brengen ze dit niet zo. Het verhaal komt dus van betrokkenen, het is ‘inside informatie’. KNHB en die betrokkenen hebben niets weersproken, dus ik ga er vanuit dat dit heel dicht bij de waarheid ligt. Dan is Marijne flink in het pak genaaid. Fijne broodheer die KNHB; eerst vragen om strengere aanpak, en als je dat doet krijg je ontslag. Signaleren dat bepaalde dames onvoldoende presteren, maar diezelfde dames de hand boven het hoofd houden. Wie heeft overigens die onzinnige naam ‘big 5’ verzonnen?! Zo goed zijn ze namelijk ook weer niet.

 26. Ik vind de term Big 5 ook een vreemde term, volgens mij heeft Jacques Brinkman hem verzonnen. Ik vraag met af of Lidewij Welten onderhand niet bij dit clubje gerekend zou moeten worden, zij maakt al jaren deel uit van Oranje en is meerdere malen uitgeroepen tot speelster van het toernooi, beste speelster van de Hoofdklasse etc. Heeft deze zomer meer laten zien dan bv Eva de Goede (die kwakkelt met een blessure, maar toch).

 27. Inderdaad: ‘Marijne is in het pak genaaid…’.

  Als de zaken kloppen zoals Kooke ons wil doen geloven dan heeft de KNHB:

  1. Zichzelf een aanzienlijk brevet van onvermogen opgespeld

  2. Bewezen een volledig onbetrouwbare werkgever te zijn

  3. Duidelijk gemaakt dat een aantal mensen hoognodig dienen te vertrekken in Nieuwegein

  De aanstelling van Marijne was een farce, maar toon dan ballen en pak door. Dit hele proces getuigt van dermate onkunde, dat dit niet zonder personele gevolgen BINNEN de KNHB zou moeten blijven.

  Los hiervan, ga ik er nog steeds vanuit dat Annan WEL doorpakt, en te dikke Brabantse moekes, niet fitte dames en onvoldoende presterende diva’s, ook met naam, zal laten afvallen.

  Een Takema/Teun scenario is aanstaande…en dit is meer dan terecht…

 28. Geen Brinkman

  Deze reactie was volgens mij de oorsprong.

  tijd voor verandering
  Reactie op 01/09/2015 om 17:20 uur
  Sjoerd moet opstappen en de Big 5 moet ingrijpen. Die ziet toch zelf ook wel in dat als ze op deze voet verder gaan, het geen goud in Rio gaat worden.

  Wat Marc en Max in al jaren hebben opgebouwd , weet Sjoerd in een jaartje af te breken

 29. Ik denk dat het echt een goed idee zou zijn, als een paar van de zogenaamde big5, niet geselecteerd worden voor het volgende toernooi. De finale van de HWL. Het moet die dames eens goed duidelijk gemaakt worden dat niemand zeker is van hun plaats. Dat er niet geselecteerd wordt op naam, maar op vorm. Een aantal dames mogen wel even een toontje lager zingen. Dat er harder gewerkt moet worden om (terug) in het team te komen.

 30. ik ben blij dat ik de discussie geopend hebt, al is dit eigenlijk de taak van deze onafhankelijke site of is hoofdklasse.nl niet zo onafhankelijk als zij altijd beweerd?

  Waar is de leus vorm is King toch gebleven ?

  Onder Max vloog een niet in vorm zijnde diva er zonder pardon uit maar of Annan die lijn durft voort te zetten betwijfel ik ?

  De big5 vormt zo n sterk blok en die weet dat ze de Bond aan hun kant hebben , dus als de BC 1 van hen er uit wil gooien dan verklaren zij zich solidair en stappen ze allemaal op.

  Zolang zij dit blok vormen , kan geen coach tegen hen op en zijn ze alle 5 altijd veilig

 31. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat ze allemaal op zouden stappen, of zelfs maar zouden dreigen om op te stappen als één van hen er(tijdelijk) uitgekieperd wordt.
  Daarbij wordt de kritiek op de bond ook steeds groter. Zij kunnen niet zomaar overal mee weg blijven komen.

  Mij lijkt Annan wel de juiste persoon om nu keuzes te gaan maken die noodzakelijk zijn.

 32. Waarom zou de big5 niet dreigen om collectief op te stappen , als 1 van hen er uit gezet dreigt te worden ?

  Die macht hebben ze en alleen op deze manier kunnen ze de knhb manipuleren en afdwingen dat ze samen naar Rio gaan

  De dames kunnen alles maken , worden nooit teruggefloten en voelen zich groter dan het team.

  Dit moet schuren tussen de middengroep (die Sjoerd overigens wel hoog had zitten als hun coach van JO met wie ze goud hebben gehaald) en de jonkies groep

  Hoe wil je als coach van al die verschillende groepen ooit 1 geheel krijgen ?

  Het is het beste als de big5 uit elkaar valt , zodat die overmacht weg is maar welke BC durft dat aan ?

  wie kan boven de divas staan ?

  Waar is van Ass als je hem nodig hebt 😉

 33. @ AJ…Speculaties en onwaarschijnlijkheden op Mavo niveau…denk je nou echt dat Annan ingestapt zou zijn als ze niet 100% bevoegd en gedekt zou zijn?

  Nou snel je boekjes inpakken, brommertje starten en hup naar school…

 34. K.J. Poortvliet

  @mike. Wat een rare opmerking mike, zegt genoeg over jouw en respect voor anderen. Maar wat bevoegdheden betreft van Annan betreft. Nee ze is absoluut niet 100% gedekt daar is Sjoerd nu juist het voorbeeld van. Ik ben echter benieuwd in hoeverre de sponsor belangen meespelen van de 5. Van As en Paumen zijn een regelmatig gezicht voor de Rabobank, de Goede, Hoog en van As vertegenwoordigen Adidas en volgens mij is er net iets gestart met van As en Auping als je haar ziet rondrijden in haar Volvo.

 35. Rien P….En jij denkt dat de geschiedenis zich gaat herhalen minder dan een jaar voor Rio? Sjoerd moest hangen om de volgende coach wel vrij spel te geven. Hoe moeilijk kan dit zijn?

 36. Even je herinnering opfrissen: onder Caldas gold helemaal niet ‘vorm is king’. Onder Caldas vloog een prima spelende Wieke Dijkstra er opeens uit, werd een in enorme vorm stekende vaste waarde als Van Geenhuizen zelfs nooit voor een trainings selectie geselecteerd, werd een jarenlang geblesseerde en nauwelijks spelende Sofie Polkamp wel meegenomen naar de OS en werd een onopvallende middenvelder Vd Velden ook geselecteerd voor OS. Lees er alle verontwaardiging op deze site nog maar eens op na.

 37. Denk dat je gelijk hebt, KNHB is onbetrouwbare en onvoorspelbare werkgever.
  Die term ‘big 5′ is misplaatst. Gedrag waar Marijne tegenaan is gelopen, is gevolg van cultuur onder coach Caldas. Wie heeft anders het diva-gedrag waar Marijne wat aan had moeten doen laten ontstaan?! Kooke’s reportage laat toch zien dat hij er vanaf dag 1 tegen aan liep. “Dit was niet de eerste naam waar we aan dachten.”

 38. ik denk ook niet dat Annan nu 100% de vrije hand heeft en zij 1 vd grote namen als Paumen of van As er tijdelijk uit durft te gooien

  het T&T scenario zal zich helaas niet gaan herhalen , jammer want juist dat shockeffect hebben de divas nodig

  en idd bestond vorm is king onder Caldas ook al niet. Ook hij nam vreemde beslissingen t.o.v Dijkstra / v Geenhuizen maar de geblesseerde Sophie en ook Naomi die konden geen kwaad doen en werden half geblesseerd en niet in vorm gewoon weer geselecteerd

 39. @RS, leuk geprobeerd AJ, je maakt dezelfde domme spelfoutjes onder je nieuwe pseudoniem. Treurig….

 40. Expat. Ben het met je eens. KNHB 2.0 komt niet meer. Terug naar de Sovjet tijden waar tegenspraak niet getolereerd wordt. Dit onder leiding van 2 ex AH&BC bestuurders.

Reageer