International Nanne Koene: 'Het G-hockey Toppertoernooi in Almere is een van de grotere toernooien voor ons' - Hoofdklasse Hockey Nederland

International Nanne Koene: ‘Het G-hockey Toppertoernooi in Almere is een van de grotere toernooien voor ons’

 

Op zondag 6 oktober stond het landelijke ParaHockey Topper toernooi op het programma. Dit jaar zouden niet alleen de G-hockeyers mee doen, ook de LG-hockeyers zouden in actie komen. Diverse teams uit het gehele land kwamen naar Almere om de strijd met elkaar aan te gaan. In de verschillende poules kwam er uiteindelijk een duidelijke winnaar naar voren. Upward was het sterkst spelende team. Hoofdklassehockey sprak met de EK-spelers Frank Wessels en Nanne Koene.

Het slechte weer welke Hockeyclub Almere afgelopen zondag teisterde was uiteindelijk geen enkel probleem voor de zeer fanatieke groep hockeyers die de strijd zouden aangaan tijdens het Toppertoernooi. De kou en regen werd geen spelbreker voor de 77 hockeyende deelnemers. Vandaag zouden de 8-tallen het tegen elkaar gaan opnemen. Diverse spelers en speelsters, die tijdens het EK Hockey in Antwerpen ook meededen, waren vandaag weer present. Het Toppertoernooi is een prestatief toernooi, waarbij meerdere clubs uit Nederland de winst graag naar zich toe willen trekken. Uiteindelijk was het Upward die sterk speelde en aan het einde van de dag in alle poules bovenaan stond.

@Albert de Ruiter
Het toppertoernooi werd vandaag gespeeld in Almere. Foto: Albert de Ruiter

Verschil G-hockey en LG-hockey

Binnen het ParaHockey wordt er onderscheid gemaakt tussen vier verschillende categorieën (G-hockey, LG-hockey, E-hockey en H-hockey). Op het Toppertoernooi in Almere kwamen de LG en G-hockeyers in actie. G-hockeyers worden gekenmerkt met een verstandelijke beperking, terwijl LG-hockeyers een lichamelijke beperking kennen. In Nederland kennen wij een groep ParaHockeyers van ongeveer 1.200 sportende hockeyers. Bij het G-hockey wordt er gespeeld in verschillende categorieën. Zo spelen de startende G-hockeyers vaak in 6-tallen en de meer ervaren spelers/speelsters in 8-tallen. Ook worden er nu toernooien georganiseerd waarbij 11-tallen het tegen elkaar opnemen.

Spanning voor het goal van Almere
Spanning voor het goal van Almere. Foto: Albert de Ruiter

EK spelers Frank Wessels en Nanne Koene

Twee spelers die afgelopen zomer ook meededen aan het EK in Antwerpen waren Frank Wessels en Nanne Koene. Beide spelers namen het vandaag tegen elkaar op in clubverband. Frank speelt voor Almere, terwijl Nanne voor Hudito speelt. In deze wedstrijd kwamen beiden niet verder dan een 2 – 2 gelijkspel. ‘Vandaag deden er veel spelers mee die ook op het EK mee hebben gedaan. Veel van deze hockeyers spelen voor Upward. Maar bij Hudito hebben we drie EK-spelers. Frank en ik waren tijdens dit EK teamgenoten. Nu zijn we op dit toernooi weer tegenstanders van elkaar. Het Toppertoernooi is een van de sterkere toernooien die in Nederland wordt georganiseerd’, aldus Koene.

De G-hockeyers in Nederland hebben een vrij druk programma. Niet alleen worden er meerdere toernooien afgewerkt, vrijwel één keer per twee weken staat er ook een competitie ronde op de planning. ‘Het is eigenlijk net zoals bij de Hoofdklasse hockey, bij ons spelen we ook een uit- en een thuiswedstrijd. Nanne speelt in de 1ste klasse, zij zou theoretisch gezien kunnen promoveren. Ik speel samen met Almere op het hoogste niveau. We staan in deze poule voorlopig eerste’, aldus Wessels.

Iedereen is erg fanatiek in de wedstrijden die worden gespeeld. Foto: Albert de Ruiter
Iedereen is erg fanatiek in de wedstrijden die worden gespeeld. Foto: Albert de Ruiter

Wessels en Koene leven voor de sport. Niet alleen spelen beide spelers vele toernooien en wedstrijden, ook wordt er hard getraind. Nanne traint twee keer twee uur per week en geeft daarnaast ook nog training aan Hudito G-hockey 4. Toch is het Frank die nog iets fanatieker lijkt te zijn. ‘Ik train met hockey drie tot vier keer per week. Hockey is voor mij sport nummer één en is mijn leven. Toch is het niet alleen hockey waar ik mijn passie heb liggen. Ik ga altijd voor het hoogst haalbare en daarom wil ik altijd een podiumplaats halen. Ook doe ik nog aan kickboxen en fitness. Ik ben hard bezig om fit te zijn’, aldus Wessels.

Door: Hans Hofstra

Reageer