Valentin Verga verstopt zich niet meer | Hoofdklasse Hockey Nederland

Valentin Verga verstopt zich niet meer

De hockeyers van Amsterdam maken zich op voor de achtste finale van de Euro Hockey League tegen het Spaanse Atlètic Terrassa. Valentin Verga is de man in vorm bij de landskampioen.

De beste zestien hockeyclubs van Europa komen vanaf vandaag in actie in het Wagener Stadion. Als Valentin Verga er morgen met Amsterdam in eigen huis in slaagt om het Spaanse Atlètic Terrassa te verslaan, volgt op tweede paasdag de kwartfinale tegen de winnaar van het duel tussen het Belgische Waterloo Ducks en het Duitse Berliner HC. Met Pinksteren staat het finaleweekend op het programma.

Verga verhuisde één jaar na zijn geboorte in Argentinië al naar Nederland omdat zijn vader Alejandro destijds voor Laren hockeyde. Op zijn zevende keerde hij terug naar Buenos Aires. Weer 6 jaar later koos de familie Verga er definitief voor om zich in Almere te vestigen.

De 23-jarige Verga is momenteel één van de smaakmakers van Amsterdam en Oranje. Dat bleek vooral afgelopen vrijdagavond tegen Pinoké. De hockeyer was in een vrije rol overal op het veld te vinden en had met een doelpunt en een assist een groot aandeel in de 2-3 zege. Afgelopen zondag ging het ook zeker niet onaardig en tekende Verga tijdens het 4-4 gelijkspel tegen Rotterdam voor één van de vier treffers.

Verga koppelt Zuid-Amerikaanse creativiteit aan Nederlands tactisch inzicht. Inmiddels is de aanvallend ingestelde speler al een ervaren international met olympisch zilver op zak.

Voel je je nou meer een Argentijn of een Nederlander?

„Een Nederlander. Ik ben nu inmiddels al zo lang hier.”

Maar tijdens de wedstrijd vloek je nog wel eens in het Spaans.

„Dat is emotie. Het komt tegelijkertijd ook goed uit dat de scheidsrechter me dan niet kan verstaan. En datzelfde geldt voor de kinderen langs de lijn. Het is natuurlijk beter dat zij mij niet in het Nederlands horen vloeken.”

Dus als Nederland tegen Argentinië voetbalt ben je voor Oranje?

„Hmmm… Ja, maar dat gebeurt zelden. Ik ben daar eigenlijk niet zo mee bezig en vind het niet belangrijk. Het is veel belangrijker dat Ajax wint, want ik ben Ajacied. En Boca Juniors moet altijd winnen. Dat is in Argentinië van kinds af aan mijn club.”

Hebben de Olympische Spelen in Londen van afgelopen zomer je veranderd?

„Tuurlijk. Het was het mooiste dat ik in mijn leven heb meegemaakt. Ik ben ook volwassener geworden en heb nu zowel bij het Nederlands elftal als bij Amsterdam andere verantwoordelijkheden. Ik mag me niet meer verstoppen en moet zorgen dat ik altijd minimaal een zes haal. Ook als ik een mindere dag heb. Ik ben minder wisselvallig geworden en in staat om als het moet wat verdedigender te spelen. Het gaat lekker, maar ik heb ook het geluk dat zowel het Nederlands elftal als Amsterdam een aanvallend spelletje spelen. Daardoor komt mijn creativiteit goed tot zijn recht.”

Na een slechte eerste competitiehelft heb je met Amsterdam vier keer gewonnen en een keer gelijkgespeeld tegen Rotterdam. Heb je een verklaring voor de betere resultaten?

„Omdat er drie ervaren jongens gestopt waren en we wat blessures hadden, was het zoeken. We speelden als eilandjes. Nu staan alle neuzen weer dezelfde kant op. Er is gretigheid en acceptatie naar elkaar toe.”

En de weer fitte Taeke Taekema en de van zijn wereldreis teruggekeerde Floris Evers zijn er weer bij. Hoe belangrijk zijn zij nog?

„Taeke kwam er afgelopen vrijdag in tegen Pinoké. Zijn eerste strafcorner belandt op de binnenkant van de paal en zijn tweede gaat er in en levert het winnende doelpunt op. Daaruit blijkt wel hoe belangrijk hij nog altijd is. En Floris is een heel balvaste middenvelder. Zij zijn allebei ook belangrijk in de hiërarchie. Door hun ervaring weten ze eerder wat ze in bepaalde situaties moeten doen. Het is daarom voor ons heel erg lekker dat ze weer terug zijn.”

Jullie spelen in de kwartfinale van de EHL tegen Atlètic Terrassa. Wat weet je van ze?

„Ik heb nog nooit tegen hen gespeeld, maar weet er toch veel van. Bij ons spelen de Spanjaarden Santi Freixa en Roc Oliva. Zij komen allebei van Atlètic Terrassa vandaan, maar hun prioriteit ligt nu bij Amsterdam. Dus geven ze ons alle informatie. Ze hebben bij Terrassa veel individuele klasse en houden er van om de actie op te zoeken. De één-tegenééntjes worden dus heel belangrijk. En met verdediger Sergi Enrique en middenmidden Marc Sallés hebben ze twee ervaren internationals in huis.”

Jij was afgelopen maandag nog even bij Atlètic Terrassa, hè?

„Ja, ik moest in Barcelona een clinic geven voor Sportways. Het was er 20 graden. Daar was ik wel even aan toe… Natuurlijk vertelde iedereen daar dat ze van ons zullen gaan winnen. Maar dat ging wel op een mooie manier. Er liep ook een neef van Santi Freixa rond. Met hem heb ik afgesproken dat ik opnieuw een clinic zal komen geven en een barbecue’tje voor ze zal verzorgen als ze met 4-3 winnen. Het is echt een prachtige club met mooie mensen.”

Vorig jaar verloren jullie de finale van de EHL van het Duitse Uhlenhorster met shoot-outs. Heb je nog revanchegevoelens?

„Zeker weten. We tikten die Duitsers vorig jaar helemaal weg en verloren toch. Heel jammer. Dat moet dit jaar beter. Daarom moeten we nu winnen van Terrassa en dan via de kwartfinale door naar de laatste vier. Vooral omdat we thuis spelen.”

 

Comments (10)

 1. Doen jullie nog wel aan bronvermelding? #sp!ts

 2. Redactie Hoofdklassehockey.nl

  Ja altijd… Even vergeten. Dank!

 3. We tikten die duitsers weg. Heb ik een andere wedstrijd gezien. Het amsterdam publiek werd er wel uitgetikt door de meegereisde duitsers. En dat in eigen huis!

 4. @Amstedam…lekker belangrijk dat publiek. was een topwedstrijd waarin Amsterdam echt een klasse beter was dan die Duitsers, schitterend hockey speelden, maar het helaas niet afmaakten. Amsterdam werd vorig jaar zowel kampioen in het veld als in de zaal en tweede in de EHL, wellicht is het publiek een beetje verwend…afgelopen zondag tegen r’ dam was het ook weer genieten in het gezelligste stadion van Nederland!!

 5. @Peter, welk publiek bij Amsterdam? zit nooit ene hond.

  Het is gezellig in het Wagener omdat er uitpubliek komt.

 6. gezellig???uit publiek???

 7. amsterdam

  @gezellig, wagnerstadion, pre historische bouwval. ieder een zo uitziend voetbal stadion zou afgekeurd worden. maar ja geeft de sfeer van de club aan. be happy!

 8. altijd nog gezelliger dat dan winderige hok in r’ dam. of die sfeerloze weide van Kampong, om over OZ maar niet te spreken, kortom, valt allemaal wel mee….

 9. Lees even op facebook HOE gezellig mensen het op ,Amsterdam vonden. ,Slechte arrogante organisatie, schofterige suppoosten en het enige wat goed was waren de super schone toiletten. Jammer ‘zulke verhalen voor Amsterdam.

 10. Wat een vreselijke club dat Amsterdam, denk dat het in Iglo gezelliger is.

Reageer