Van afvaller tot topscorer | Hoofdklasse Hockey Nederland

Van afvaller tot topscorer

Het kan verkeren in de topsport. Een jaar nadat Jeroen Hertzberger werd gepasseerd voor de Olympische Spelen is hij tijdens de Hockey World League topscorer van Oranje.

Jeroen Hertzberger verloor een jaar geleden met zijn club Rotterdam de finale van de strijd om het landskampioenschap. Vervolgens mocht de aanvallende middenvelder als één van de laatste afvallers niet naar de Olympische Spelen. Met de landstitel op zak is dezelfde speler nu met acht doelpunten in vier duels topscorer van de Hockey World League en geldt hij vanavond in de halve finale tegen Australië als één van de belangrijkste spelers van Oranje.

„Als bondscoach moet je keuzes maken en Jeroen paste vorig jaar niet in het totaalplaatje”, legt Paul van Ass na de met 8-4 gewonnen kwartfinale tegen Frankrijk nog maar eens uit waarom hij Hertzberger twaalf maanden geleden niet meenam naar Londen. „Maar dat betekent niet dat hij geen goede hockeyer is.”

Doodziek was Hertzberger twaalf maanden geleden er van dat hij het grootste sportevenement ter wereld moest missen. Reinoud Wolff, zijn coach bij Rotterdam, kan het zich nog goed herinneren. „Maar hij heeft heel snel die ellende achter zich gelaten. Jeroen is sowieso iemand die open staat voor kritiek. En als iets niet lukt, zal hij eindeloos proberen om zich te verbeteren.”

De 27-jarige Hertzberger deed er alles aan om zich terug te vechten in Oranje. Bovendien kreeg de Rotterdammer door het vertrek van cornerspecialist Roderick Weusthof naar Kampong en routinier Robert van der Horst naar Oranje Zwart een hoofdrol bij zijn club Rotterdam. „Hij groeide op natuurlijke wijze uit tot de absolute leider in de kleedkamer en was in de strijd om het landskampioenschap beslissend”, weet Wolff.

De aanvoerder van Rotterdam voelde zich heerlijk in zijn nieuwe rol en werd afgelopen seizoen mede dankzij zijn prima strafcorner met 28 doelpunten ook nog eens topscorer in de hoofdklasse. Na de blessure van specialist Mink van der Weerden is hij in het Nederlands elftal ook nog eens gebombardeerd tot eerste cornerman en scoort hij eveneens aan de lopende band.

„Dit is een andere Jeroen dan een jaar geleden”, geeft Van Ass als verklaring voor de huidige prestaties van de speler die hij vlak voor Londen nog keihard had laten vallen. „Hij blaakt van het zelfvertrouwen en speelt met een enorme drive.”

De topscorer van de Hockey World League wil zelf liever niet terugblikken op het missen van de Olympische Spelen. „Paul en ik hebben dat allang achter ons gelaten. Het heeft ook niet zo veel zin om achteruit te kijken. Dit is weer een nieuw toernooi.”

Tegelijkertijd is het duidelijk dat Hertzberger die tijdens de winterstop een Champions Trophy speelde en deelnam aan de Hockey India League, een bijzonder gretige indruk maakt. Terwijl er veel geklaagd wordt over de (te) drukke speelkalender, lijkt de goaltjesdief nergens last van te hebben. „Het scheelt natuurlijk dat ik de Spelen heb gemist. En na de Champions Trophy heb ik een maand rust gehad. Dat is in een jaar meer dan voldoende voor een topsporter.”

Al met al staat Hertzberger er momenteel goed op. En datzelfde geldt voor het Nederlands elftal. Maar deze huidige status van Oranje is absoluut geen garantie voor een overwinning vanavond op Australië dat in de kwartfinale met een 5-1zege op India een ijzersterke indruk maakte.

Bij een eventuele nederlaag tegen de eerste echt serieuze tegenstander in Rotterdam zal de kritiek zonder twijfel losbarsten en zou de wereld er opeens heel anders kunnen uitzien voor Paul van Ass en zijn mannen. Het kan namelijk verkeren in de topsport. Hertzberger weet er alles van.

Comments (1)

  1. amsterdam

    wat een klasse en karakter, kunnen veel nog van hem leren. je verlies nemen en terugvechten

Reageer