Van As is goed in niks doen | Hoofdklasse Hockey Nederland

Van As is goed in niks doen

Naomi van As kampt met een zware knieblessure en moet het EK hockey dan ook vanaf de kant bekijken. De beste speelster ter wereld van 2009 doet er alles aan om volgend jaar tijdens het WK in Den Haag wel weer mee te kunnen doen.

In mei scheurde Naomi van As tijdens de halve finale van de play-offs tegen Den Bosch haar rechter kruisband af. De hockeyster van Laren en Oranje werkt hard aan haar herstel en hoopt in februari volgend jaar na de winterstop haar rentree te kunnen maken.

Ondanks haar blessure houdt de vorige maand 30 jaar geworden Van As de moed er in. „Ik heb het meteen geaccepteerd zoals het was en ook niet hoeven huilen. Natuurlijk wil ik het liefst hockeyen en is het echt jammer dat het zo lang duurt. Maar ik heb me sinds dat het gebeurde nog geen dag verveeld. Ik ben dan ook erg goed in niks doen, haha.”

Sven Kramer, de vriend van Van As, weet zonder twijfel wat zijn vriendin momenteel doormaakt. De beste schaatser ter wereld was tenslotte in het verleden ook langdurig geblesseerd aan zijn been en moest een seizoen lang vanaf de kant toekijken. Desalniettemin vallen te twee blessuregevallen volgens de aanvallende middenveldster niet met elkaar te vergelijken.

„Bij Sven was er veel onduidelijkheid omdat ze niet precies wisten wat het was, terwijl ik juist wel weet waar ik aan toe ben. En ik kan goed op de bank zitten. Hij niet. We gaan er dan ook heel anders mee om. Maar hij is als luisterend oor heel lief voor me en was in het begin echt heel erg bezorgd. Hij dacht er zelfs over om een training voor me af te zeggen. Ik heb meteen gezegd dat me dat in een olympisch jaar geen goed idee leek. Alles moet bij hem in het teken blijven staan van Sotsji.”

De olympisch hockeykampioen van 2008 en 2012 heeft zelf haar eigen doel en hoopt in juni 2014 weer met het Nederlands elftal van de partij te zijn op het WK in haar geboortestad Den Haag. Om dat voor elkaar te krijgen zit de hockeyinternational vijf keer per week drie uur per dag bij de fysiotherapeut in plaats van dat ze met een team werkt. Volgens de geblesseerde speelster valt het wel mee met de eenzaamheid.

„Ik houd er van om te ouwehoeren en dan maak je bij de fysio snel vrienden. Bovendien heb ik met mijn teamgenootje bij Laren Macey de Ruiter die ook haar kruisband heeft gescheurd, een lotgenoot.”

Van As mist wel haar teamgenoten bij het Nederlands elftal. „Vooral het met elkaar toewerken naar een groot toernooi, het spelen van internationale wedstrijden en natuurlijk de grappen en grollen binnen het team. En straks krijg je natuurlijk allerlei leuke anekdotes van dingen waar ik dan niet ben bij geweest… Het is voor mij een aparte zomer die voor het eerst sinds jaren niet in het teken staat van hockey. Omdat het niet mijn eigen keus is, vind ik dat heel vervelend. Maar zo kan het gaan in het leven.”

Voor het herstel van een gescheurde kruisband staat zo’n zes tot negen maanden. Van As gaat er vanuit dat ze op tijd fit is voor het WK. „Ik moet echt opnieuw leren lopen en mijn conditie is op dit moment dikke prut. Het is al mooi als ik tien, twintig minuten op de crosstrainer kan staan en ik durf echt nog niet te rennen. Maar ik weet dat ik het theoretisch gezien wel moet kunnen halen. Ik bekijk het dan ook van dag tot dag en ga er vanuit dat het gaat lukken. Het is in ieder geval mooi dat ik met het WK een duidelijk doel voor ogen heb.”

Zonder Van As staat Oranje vanavond in de halve finale van het EK tegenover Engeland. De hockeyster uit Den Haag zit in het Belgische Boom met een paar vriendinnen op de tribune. „We gaan eerst Antwerpen in en dan lekker hockey kijken. De eerste wedstrijden heb ik op televisie gevolgd en ze maken een bijzonder fitte indruk. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat ze Europees kampioen zullen worden.”

 

Reageer