Van der Struijk: 'De basistechnieken in de Livera Hoofdklasse zijn op dit moment erg matig' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Van der Struijk: ‘De basistechnieken in de Livera Hoofdklasse zijn op dit moment erg matig’

 

Kampong doet het op dit moment uitstekend in de Livera Hoofdklasse. Vijf van de zeven wedstrijden werden de laatste weken gewonnen. Een opvallende ontwikkeling, want de eerste weken van de competitie kon de ploeg uit Utrecht weinig laten zien. Heeft deze positieve ontwikkeling iets te maken met de nieuwe coach Michiel van der Struijk? Hoofdklassehockey onderzocht het succes van Kampong van de afgelopen weken.

Waar de ploeg in de eerste wedstrijd nog een pak slaag kreeg van Den Bosch staat Kampong nu weer ‘gewoon’ dicht bij de top-4. Met een aantal klinkende zeges op HGC en met knappe resultaten tegen Laren en Oranje-Rood staat de ploeg van Michiel van der Struijk op een positie die kort op een positie voor de play-offs zit. ‘Het klopt dat we in het begin van het seizoen er eigenlijk nog niet klaar voor waren. De meiden wilden graag meer duidelijkheid over de tactiek. Deze duidelijkheid is er gekomen. Helaas was het begin van het seizoen nog net te vroeg voor ons, waardoor we onnodig punten hebben laten liggen’, aldus van der Struijk.

Michiel van der Struijk is een damescoach

Critici vroegen zich aan het begin van het seizoen af of van der Struijk eigenlijk wel een damescoach zou kunnen zijn. De nieuwe coach kwam aan het begin van dit jaar naar Kampong, maar zou nog te weinig ervaring met damesteams hebben. De ‘hardheid’ van de trainer en coach richting de dames zou volgens critici teveel van het goede zijn. De coach, die ook de jongens van Jong-Oranje begeleid ziet het als volgt: ‘Tot nu toe gaat het erg goed met de samenwerking tussen mijn dames en mijzelf. Ik ben iemand die graag duidelijkheid schept en direct kan zijn. Tot nu toe wordt dit gewaardeerd. Ook het trainingsbewustzijn vind ik bij mijn dames erg goed. De mannen zijn vaak veel slordiger. Ik ben heel positief over hoe alles tot nu toe gaat’.

Michiel van der Struijk samen met Amsterdam-coach Robert Tigges.
Michiel van der Struijk samen met Amsterdam-coach Robert Tigges. Foto: Roel Ubels

Matige speltechnieken in de Livera Hoofdklasse

Van der Struijk had aan het begin van het seizoen te kampen met een achterstand van zijn dames op meerdere vlakken. Zowel tactisch als technisch moest er nog veel gebeuren. Een opvallend feit, want de meeste meiden die bij Kampong spelen, hebben in de jeugd altijd op het hoogste niveau gespeeld. Daarnaast is van der Struijk van mening dat dit probleem niet alleen bij Kampong heerst, maar dat vele speelsters in de Livera Hoofdklasse een technische achterstand hebben. ‘Ik vind dat veel speelsters in de Hoofdklasse een technische achterstand hebben. Basistechnieken zoals de aanname, flats, een korte en lange pass in een bepaalde context is erg matig. Hiermee bedoel ik dat speelsters vaak niet weten wat het vervolg is van een bepaalde actie. Waarom neem ik een bal naar rechts aan en wat is het gevolg van mijn actie? Ik ben van mening dat hier nog veel stappen gemaakt moeten worden vooral bij de ploegen die nu buiten de top-3 staan’.

Het verbeteren van de stabiliteit in de ploeg van Kampong

Kampong kende een moeizaam begin van de competitie, waarbij in de eerste wedstrijd de ploeg een 1 – 9 nederlaag tegen Den Bosch kreeg te voortduren. Kampong-speelster Pam Imhof reageerde toen nog dat veel basisafspraken bij Kampong toen nog niet werden nagekomen. Toch lijkt de ploeg deze klap verwerkt te hebben en weer de mogelijkheid te hebben om weer naar boven te kunnen kijken. ‘Ik ben van mening dat wanneer je 80% van de wedstrijd beter bent in de Hoofdklasse bij de mannen, dat je de wedstrijd naar je toe kan trekken. Dit is bij de dames competitie nog niet het geval. Nu is het toch vaak zo dat wanneer je beter bent dan de tegenstander, je niet altijd wint. Wij zijn bezig om deze stabiliteit die bij de heren er dus wel is, ook bij de dames van Kampong te krijgen’, legt van der Struijk uit.

Deze continue stabiliteit creëren is nog erg lastig voor de dames. Kampong verloor bijvoorbeeld van HDM en Bloemendaal, maar was qua spel eigenlijk sterker dan de tegenstander. Het won daarentegen weer van Oranje-Rood terwijl hier de tegenstander sterker was. Van der Struijk legt uit: ‘De basisprincipes zijn bij ons nu wel helder. De basisstructuren zijn duidelijk. Nu gaan we bezig om varianten op deze structuren toe te passen. Bij de heren is de garantie dat je een wedstrijd wint groter wanneer een ploeg ook beter speelt. Bij de dames is dit nog niet zo’.

De teambespreking onder leiding van Michiel van der Struijk.
Een van de eerste teambesprekingen dit seizoen onder leiding van Michiel van der Struijk. Foto: Roel Ubels

De Livera Hoofdklasse is dit jaar verpest door het huidige speelschema

Kritiek is er de afgelopen jaren geuit op de toevoeging van de FIH Pro League in combinatie met het speelschema van de Livera Hoofdklasse. De Pro League is een toernooi die over een aantal maanden wordt verspreid, waarbij de Oranje-dames een intensief programma moeten afwerken. Ook komend jaar zal het programma vol zitten, want niet alleen wordt de Pro League afgewerkt, ook komen de Olympische Spelen in Tokyo eraan. Van der Struijk legt uit: ‘Ik vind dat de competitie zoals hij nu is uitgewerkt door de KNHB, is verpest. Ik heb hier Leon Rutten (Manager competitiezaken KNHB) ook over gesproken. Als voorbeeld, wij hebben nu in de eerste helft van het seizoen al twee keer tegen HGC gespeeld. Door deze resultaten, krijgen we nu een heel vertekend beeld van de stand in de Livera Hoofdklasse. Ik heb Leon toen ook gevraagd. Waarom ga je een speelronde specifiek naar voren trekken? Waarom trek je niet gewoon alle wedstrijden naar voren? Uiteindelijk koos de KNHB toch voor het naar voren trekken van deze wedstrijd’

De combinatie van de FIH Pro League en de eindfase van de Livera Hoofdklasse

Waar Den Bosch, Amsterdam en SCHC aan het einde van het seizoen echt moeten gaan puzzelen hoe zij de selectie intact kunnen houden, heeft Kampong eigenlijk nu nog maar een speelster die een vol programma heeft. Malou Pheninckx is al een aantal jaren een vaste waarde bij Oranje en zal een druk schema gaan krijgen. Margot Zuidhof en Renée van Laarhoven schurken tegen de selectie aan, maar vallen voorlopig nog even buiten de boot. ‘Of ik achter het idee van de Pro League sta? Ik speel liever een toernooi zoals een EK -of WK hockey. Ik vraag me namelijk af of het goed is voor internationals om continu te worden belast. Er is nooit een goed rustmoment. De FIH heeft echter, ook in overleg met de KNHB, gekozen voor deze vorm. Hier zullen wij als clubs mee moeten leven’, legt van der Struijk uit.

Dat de internationals een druk programma afgelopen jaar achter de rug hebben gehad is een feit. De FIH Pro league liep tegelijk met de tweede seizoenshelft van de Livera Hoofdklasse. Na een korte zomerperiode, stond eind augustus meteen het EK Hockey op het programma. Meteen daarna startte de Livera Hoofdklasse. Oranje-speelsters zoals Margot van Geffen, Caia van Maasakker, Maria Verschoor, Marijn Veen zijn nu geblesseerd. Of dit een relatie heeft met het drukke programma welke is gespeeld, is onbekend.

SCHC is de sterkste ploeg in de Livera Hoofdklasse

Niet alleen Kampong speelde dus erg wisselend. Opvallend genoeg kende ook Amsterdam een matige periode in de eerste seizoenshelft. De landskampioen liet een paar punten ‘onnodig’ liggen en stond zelfs even buiten de top-4. Toch lijkt Amsterdam zich te herstellen, want de weg naar boven is gevonden. ‘Ik vind op dit moment Stichtsche de beste ploeg van de competitie. Zij hebben de beste speelsters. Kyra Fortuin vind ik erg goed spelen. Ook Yibbi Jansen laat dit jaar goed zien dat zij tot de besten behoort. Pien Dicke die dit jaar van HDM overkwam, vind ik ook sterk spelen. SCHC heeft dit jaar een aantal zeer goede aankopen gedaan. Het budget welke Stichtsche heeft, kunnen wij niet evenaren. Wij hebben misschien een derde van het budget dat zij hebben’, legt van der Struijk uit.

Van der Struijk denkt dat transfer ontwikkelingen zoals die nu gaande zijn, niet goed zijn voor de ontwikkeling van de competitie en de speelsters. ‘Ik vind sommige transfers onbegrijpelijk. Michelle Fillet, die de overgang maakte naar Amsterdam, zou op papier spits nummer vier of vijf bij de landskampioen worden. Waarom zou je dat willen? Zij was toentertijd van mening dat de overgang naar Amsterdam haar meer mogelijkheden zou geven om Oranje te gaan halen. Maar ook Famke Richardson, speelster bij Oranje, krijgt nu een hele andere rol. Zij speelt veel meer in de schaduw van de ‘anderen’. Veel speelsters hebben nu de angst dat wanneer ze niet bij de top-3 hockeyen, zij het grote Oranje gaan missen. Ik vind dit jammer’.

De dames van Kampong staan met van der Struijk, die ondanks alle kritiek aan het begin van het seizoen, er goed voor. Na tien wedstrijden staat Kampong op de zesde plaats, met drie punten achterstand op nummer drie, Amsterdam. Komende zondag staat er kraker te wachten, de ontmoeting met het sterke SCHC.

Door: Hans Hofstra

 

Reageer