Van het filmen van examens naar het hockeyen in de Livera Hoofdklasse | Hoofdklasse Hockey Nederland
Emmeliene Oonk in actie voor Nederland -18

Van het filmen van examens naar het hockeyen in de Livera Hoofdklasse

Opeens stond zij daar tussen de meeste internationals van HC Den Bosch. De nog maar net 18-jarige Emmeliene Oonk tekende voor het eerst een professioneel hockeycontract wat haar in ieder geval komend jaar aan de Oosterplas verbindt. Is het de moeite waard om een contract als jongeling te ondertekenen, wetende dat je misschien weinig speelminuten krijgt. Wij vroegen het aan Emmeliene Oonk.

Twee weken geleden verlengden Frederique Matla, Ireen van den Assem, Margot van Geffen, Ireen van den Assem, Lidewij Welten, Imme van der Hoek en Pleun van der Plas hun contract. Het verlengen van het contract was voor de meeste hockeyfans in Nederland een logisch gevolg door het uitstellen van de Spelen in Tokyo. Want mochten de Spelen deze zomer zijn gespeeld, zouden oudgedienden zoals van Geffen en Welten komend jaar anders nog wel in de Livera Hoofdklasse spelen?

Desalniettemin viel het ook op dat de club jongeling Emmeliene Oonk had gecontracteerd. De jonge Oonk krijgt van coach Raoul Ehren komend jaar de kans om zichzelf verder te ontwikkelen. Ondanks het feit dat het lang duurde voordat Oonk zekerheid kreeg omtrent het verkrijgen van haar eerste hockeycontract, kijkt zij nu al met veel enthousiasme uit naar het nieuwe seizoen: ‘Vanwege het Corona-virus konden we natuurlijk trainers en coaches niet zien. Omdat het zo lang duurde voordat ik iets hoorde ging ik op een gegeven moment wel twijfelen. Uiteindelijk was ik heel blij dat ik te horen kreeg dat ik komend jaar bij Dames 1 van Den Bosch mag spelen’.

Toch is de Livera Hoofdklasse niet helemaal onbekend terrein voor Oonk. Afgelopen twee jaar trainde zij al mee bij het eerste. Ook mocht ze vorig seizoen haar debuut al maken bij het eerste. In de wedstrijden waarin Oonk bij Dames 1 meedeed, waren haar minuten nog beperkt. Tegen Pinoké op 22 september kwam zij voor het eerst tussen de lijnen. ‘Ik heb afgelopen twee seizoenen gemerkt dat ik mezelf nog beter kon ontwikkelen wanneer ik bij Dames 1 aan het meetrainen was. Erg vond ik het dan ook niet dat ik veel op de bank zat. De mentaliteit en motivatie bij Dames 1 is veel hoger dan in de A. Ook speelde ik de afgelopen jaren bij Oranje -16 en -18. Alle ervaringen die ik daar heb opgedaan ga ik meenemen naar komend seizoen’, aldus Oonk.

Persoonlijke sponsoring

Voor Oonk is het zogezegd haar eerste officiële hockeycontract. In dit contract staat bijvoorbeeld omschreven dat ze komend seizoen bij Den Bosch gaat spelen. Ook staat omschreven hoe Oonk moet omgaan met persoonlijke sponsoring. ‘Afgelopen jaar kreeg ik materiaal van Indian Maharadja. Vanuit het netwerk van mijn personal trainer, Michiel de Groot, is er belangstelling van andere sponsoren. We gaan samen kijken of ik daar afspraken mee kan maken binnen de regels die Den Bosch daaraan stelt. Op mijn auto zou bijvoorbeeld een mooi logo van een nieuwe sponsor kunnen staan’, aldus een lachende Oonk die blij is met haar eerste contract.

Emmeliene Oonk tekent voor het eerst een professioneel contract bij HC Den Bosch.
Emmeliene Oonk tekent voor het eerst een professioneel contract bij HC Den Bosch.

Toch is Oonk niet de enige speelster die komend seizoen vanuit Den Bosch MA1 richting een topclub vertrekt. Meerdere speelsters uit haar oude team vonden de weg naar de top. De aanvoerster van MA1 van het afgelopen seizoen legt uit: ‘Carmen Victoria kreeg een contract aangeboden bij Oranje-Rood, terwijl Romee Joosten bij een topclub in Amerika mag gaan spelen hockeyen. Emmely Bekker vertrekt naar MOP. Hier gaat zij komend seizoen in de promotieklasse proberen om kampioen te worden’.

Examens filmen

Voor Oonk gaat het een spannend jaar worden. Afgelopen maand kreeg ze te horen dat ze haar examens had gehaald. Hierdoor mag ze volgend jaar de studie rechten gaan volgen aan de Universiteit van Tilburg. Oonk die van zichzelf een nuchter persoon is, legt uit: ‘Het waren inderdaad spannende maanden. Mijn examens moest ik thuis afleggen. Een vreemde situatie, want je zou denken dat je dan gemakkelijk kan afkijken. Niets is minder waar, ik moest mezelf filmen terwijl ik de examens aan het maken was. Volgend jaar blijf ik in Tilburg wonen. Voor de trainingen rijd ik elke keer met onze auto naar Den Bosch. Alles viel voor mij de afgelopen maanden, ondanks de Corona-crisis op zijn plek. Ik vind het geweldig om deel uit te mogen maken van Dames 1 van Den Bosch. Het zou kunnen dat ik ook volgend jaar misschien nog niet veel speelminuten zal mogen maken, maar dat vind ik niet erg. Ik denk dat ik veel kan leren van de huidige selectie’, aldus Oonk. De nieuwe speelster van dames 1 tekende een verbintenis voor één jaar bij HC Den Bosch.

Door: Hans Hofstra

 

 

Reageer