Van HIL naar hoofdklasse - Hoofdklasse Hockey Nederland

Van HIL naar hoofdklasse

Het is even omschakelen voor Jaap Stockmann en Tim Jenniskens. Na de spectaculaire Hockey India League staan de twee internationals komende zondag met Bloemendaal tegenover Rotterdam.

De hockeycompetitie wordt na een winterstop van drie maanden weer hervat. Er staat met Rotterdam-Bloemendaal meteen een topper op het programma tussen de nummers één en twee van de hoofdklasse. Dertien spelers, die verdeeld over de twee topteams zondag in actie komen, speelden twee weken geleden nog in de lucratieve Hockey India League.

dwr-team-celebrating-their-third-goal-against-jpw-during-the-2nd-semi-finals-at-ranchi-on-9th-feb-2013

Tim Jenniskens noemt het geen probleem dat hij na veertien wedstrijden binnen een maand in de HIL anderhalve week geleden vanuit India meteen door moest vliegen naar Spanje. In Barcelona sloot de verdediger van Oranje zich samen met de andere India-gangers Jaap Stockmann, Wouter Jolie, Teun de Nooijer en de Australiërs Matthew Swann, Fergus Kavanagh en Chris Ciriello aan bij Bloemendaal om zich voor te bereiden op de tweede competitiehelft.

„Ik was juist heel blij om weer bij het team te zijn”, zegt Jenniskens. „We zijn het omschakelen ook wel gewend. Als we met het Nederlands elftal op stap zijn, is het hetzelfde. Bovendien heb ik van de HIL door alle nieuwe speciale ervaringen en de mix van de verschillende culturen zo veel positieve energie gekregen. En alle spelers die in India hebben gespeeld zijn hartstikke fit.”

Jenniskens voegt er aan toe dat er ook niemand ziek is geworden in India. „Van tevoren wisten we dat we moesten oppassen voor de ‘Delhi Belly’, zoals ze de buikgriep daar noemen”, zegt de 26-jarige hockeyer. „Van het Nederlands elftal weten we dat je goed op je voeding moet letten en bijvoorbeeld op straat niets moet eten. Verder was in de hotels het eten allemaal heel goed verzorgd. Dat blijkt wel uit het feit dat niemand ziek is geworden.”

Ook Stockmann heeft geen moeite met de omschakeling van de chaos in India naar de rust bij Bloemendaal. Alleen al omdat de verdedigers bij zijn club nu tenminste weer naar hem luisteren als de doelman zegt dat ze naar rechts of naar links moeten. Dat was in India wel even anders.

player-in-action-during-the-match

„Eerst verstonden ze me niet en toen ik het later in het Hindi zei, deden ze alsof ze me niet verstonden”, zegt de 28-jarige keeper van Boemendaal en Oranje lachend. „En het is lastig boos worden als je de taal niet goed spreekt. Later ging het wel beter hoor, maar ik kijk er naar uit om zondag weer in het vertrouwde Bloemendaal te hockeyen.”

Met volle stadions, veertig miljoen televisiekijkers en optredende Bollywoodsterren in de rust was in vergelijking met de Nederlandse hoofdklasse alles anders tijdens de HIL. Ook de voorzitter van de Indiase club van Stockmann hield er een iets andere benadering op na dan zijn collega bij Bloemendaal.

„Nadat wij ons al geplaatst hadden voor de play-offs, gaven we sommige spelers wat meer rust en verloren we twee wedstrijden op rij”, zegt Stockmann. „In Nederland zou daar wel begrip voor zijn geweest. Maar in India denken ze meer aan de korte termijn en kregen alle spelers een officiële brief van de ‘Chairman’ met punten van aandacht. Het kwam er op neer dat we toch echt beter ons best moesten doen en meer goals moesten scoren. In Nederland is zoiets ondenkbaar.”

De HIL en de hoofdklasse kennen nog veel meer verschillen. „In India zijn ze tactisch wat minder”, zegt Jenniskens. „Maar hun techniek en skills zijn juist beter. Het is ongelooflijk hoe ze dankzij hun cricketachtergrond ballen vanuit de lucht kunnen aannemen.” „Je zag het niveau tijdens de competitie ook omhoog gaan”, vult Stockmann aan. „De wedstrijden tijdens de play-offs deden echt niet onder voor die in de hoofdklasse.”

Los van de verschillen zijn er volgens Stockmann ook veel overeenkomsten tussen de HIL en de wedstrijden in de hoofdklasse. „De beleving in India is totaal anders en door het grote aantal wedstrijden in een korte tijd ook nog eens veel intenser dan in Nederland”, zegt de doelman. „Je bent constant met hockey bezig en zit in een roes terwijl je in Nederland ook nog heleboel andere dingen hebt. Maar of je nou in een vol stadion en voor 40 miljoen televisiekijkers in de HIL speelt of in een half gevuld stadion tegen Rotterdam, je wilt altijd winnen.”

 

Reageer