Verga terug van weggeweest bij Oranje: ‘het was pure overtuiging’ | Hoofdklasse Hockey Nederland

Verga terug van weggeweest bij Oranje: ‘het was pure overtuiging’

 

Na tien maanden afwezigheid droeg Valentin Verga afgelopen weekend eindelijk weer het Oranjeshirt in strijd met Pakistan om een Olympisch ticket. Zaterdag werd eindigde het eerste duel in een pijnlijke 4-4, maar uiteindelijk zegevierde de ploeg van Max Caldas na een overtuigende 6-1 zege in de return. Hoofdklassehockey.nl sprak met een stralende Verga over een weekend vol uitersten.

De beslissende wedstrijd van afgelopen zondag stond in schril contrast met het eerste duel een dag er voor. Hoe kan het toch dat het niveauverschil bij Oranje zo groot kan zijn? Volgens Verga, die sprak alsof hij nooit is weggeweest is er wel een logische verklaring: ‘Overtuiging. Dat is het enige juiste woord om aan te geven waar het verschil in zit. Bij iedere speler zag je vandaag (zondag, red.) dat we met volle overtuiging speelden. Gisteren was ik mezelf niet, niemand niet. Dat we het dan vandaag zo oppakken vind ik dan mooi om te zien. Voor de wedstrijd die ik vandaag speelde ben ik weer opgeroepen, niet voor de wedstrijd van gisteren. Laten we deze pot dan ook vooral beschouwen als mijn rentree.’ Knipoogt Verga.

Af van de diepe dalen

Waar het op het moment suprême van een leien dakje ging bij Nederland, was de eerste wedstrijd in het tweeluik met de Pakistanen nogal een deceptie, kenmerkend voor Oranje. Dat het Nederlands elftal flitsend hockey en mooie resultaten te vaak afwisselt met wedstrijden waarin door het ijs wordt gezakt, wordt ook beaamd door Verga. In aanloop naar Tokio moet die wisselvalligheid er dan ook uit. ‘We moeten gewoon niet meer zo diep dalen. Onze hoge pieken zijn fantastisch, maar onze diepe dalen zijn gewoon heel diep en lelijk zoals je gisteren ook zag. Normaal zijn het misschien twee of drie spelers die hun niveau niet aantikken, maar gisteren lukte het bij niemand. Bovendien zag je het ook in de communicatie op het veld. Vandaag waren we gretig, schreeuwden we elkaar bijna de oren de kop op het veld, terwijl het gisteren muisstil was. Dat was echt een wereld van verschil.’

Door: Hans Hofstra

Reageer