Welten: "Ik voel de vermoeidheid” - Hoofdklasse Hockey Nederland

Welten: “Ik voel de vermoeidheid”

Voor Lidewij Welten was het weer ‘even wennen’ om op het hockeyveld te staan. De Bos­sche aanvalster vertoefde drie maanden in Australië en Nieuw-Zeeland. Haar ploeg won gisteren van Oranje Zwart (0-1), maar Wel­ten zag ook ploeggenoten Maartje Paumen en Maartje Goderie met blessures naar de kant gaan.

Zichtbaar vermoeid kan Lidewij Welten na afloop nog wel een glimlach op haar gezicht toveren. Even daarvoor heeft Den Bosch bij de competitiehervatting een benauwde zege over de streep ge­trokken in Eindhoven. „Ik voel de vermoeidheid”, puft ze na. Dat Welten veel minuten maakte, kwam deels door het uitvallen van Maartje Paumen (enkelblessu­re) en Maartje Goderie (rugproble­men).

Welten ging eind vorig jaar op reis met collega-international Eva de Goede van Amsterdam. „Eva is bij Oranje mijn slapie, we zijn heel goede vriendinnen.” Ze glun­dert zodra haar avontuur aan de andere kant van de wereld ter sprake komt. „Het was zó vet.” Welten en De Goede trokken drie maanden rond in Australië en Nieuw-Zeeland. „Australië heeft geweldige steden en stranden, de natuur in Nieuw-Zeeland is gran­dioos. Ik heb een toptijd met Eva gehad.”

Het Great Barrier Reef, bungee­jumpen en een helikoptervlucht: zomaar wat ingrediënten uit de trip van Welten. Het hockey losla­ten, dat was toch wel moeilijk voor haar: „We zijn bij de Cham­pions Trophy voor mannen gaan kijken. En uiteraard hield ik de re­sultaten van mijn Bossche teamge­nootjes in de gaten. De laatste maand werkten we aan onze con­ditie door hard te lopen, maar ik vond het ook fijn om even niet met hockey bezig te zijn na een paar zware seizoenen. Nu ik terug ben, vind ik het prettig dat de tweede seizoenshelft begint.” Voor Welten was het even om­schakelen: van de zon in Oceanië naar de kou in Eindhoven. „Ja, ik moet er even inkomen. Hardlo­pen op een strand is wat anders dan achter een bal aanrennen met een stick in je hand”, zegt ze la­chend. „Maar je pikt het ook zo weer op. Nu ligt de focus weer vol­ledig op het hockey.”

Niet alleen Welten moest acclima­tiseren. De Bossche koploper trainde in de winterstop amper sa­men. Door het zaalhockeyseizoen en het Zuid-Afrikaanse trainings­kamp van de internationals stond Den Bosch maar drie keer in com­plete samenstelling op het veld voorafgaand aan de wedstrijd te­gen Oranje Zwart. „Het was soms een beetje rommelig. We moes­ten even in het ritme komen, maar de drie punten zijn binnen, daar gaat het om.”

Reageer