Xan de Waard: ‘Verrast niet, maar het is wel knap’

Nederland won zondag in Brussel de Hockey World League Semi-Final door China in de finale met 2-0 te verslaan. De toernooizege is een goede opsteker met het oog op het EK volgende maand in eigen land. “Jazeker”, bevestigt Xan de Waard na afloop. “We wilden deze finale winnen en dat hebben we ook gedaan.”

De Waard besefte dat Oranje in de finale tegen China voor een lastige taak stond. “We wisten dat we zogezegd tegen de Chinese muur zouden spelen, maar we hebben ze goed geanalyseerd. In de poule zijn we buitenom gegaan en nu wilden we dwars door het midden en dat hebben we ook gedaan.”

Ongeslagen reeks

Het vernieuwde Oranje is nog maar kort bij elkaar maar leed nog geen enkele nederlaag. Na duels tegen Engeland (2-2) en Australië (4-0 en 4-1) bleef Nederland in Brussel zeven wedstrijden ongeslagen. In die zeven duels incasseerde Oranje slechts één treffer, in de halve finales tegen Nieuw-Zeeland.

“Over het toernooi ben ik wel tevreden”, zegt De Waard. “Verrast? Verrast niet, maar het is wel knap. Mijn eigen spel kan altijd beter, maar al met al ben ik tevreden.”

Trots

Die mening deelde bondscoach Alyson Annan. “Ik ben trots. Het is zo’n jong team. We hebben gedomineerd en trots op de manier waarop we hebben verdedigd. Defensief hebben we het goed gedaan, misschien hadden we wat meer goals moeten maken.”

Over Caia van Maasakker, die alle doelpunten voor Oranje in de knock-outfase maakte, zegt Annan. “Er wordt na het vertrek van Maartje Paumen heel veel van haar verwacht. We hebben tegen haar gezegd: neem je tijd. En ze stond er op de momenten dat het moest.”

Comments (2)

  1. Fan van Hockey

    Een prachtig resultaat!

  2. Mooi om te zien dat wederom het gat nadat er veel internationals stoppen niet zo groot is.

    Ik ben onder de indruk van de jonge generatie en denk dat we de komende jaren erg veel plezier gaan beleven aan spelers als Sanders en Nunnink. Als die nu al zo goed zijn, kijk ik uit naar de toekomst.

Reageer

Contact Us