Yibbi Jansen verkast naar Oranje-Rood

Yibbi Jansen maakt de overstap van Den Bosch naar Oranje-Rood. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. De 16-jarige speelster heeft een contract voor twee jaar ondertekend bij de nieuwe fusieclub uit Eindhoven.

Jansen debuteerde vorig seizoen in de Hoofdklasse en won dit jaar met Den Bosch niet alleen de landstitel, maar ook het EHCCC, de belangrijkste Europese clubprijs.

Dochter van

Jansen is een dochter van voormalig international en doelman Ronald Jansen, die in 1996 en 2000 met Oranje olympisch goud behaalde en onder de lat stond bij onder meer Den Bosch en Oranje Zwart.

Klik hier voor een volledig transferoverzicht voor het seizoen 2016-2017.

Comments (46)

 1. Verassend

  Zeer verassend??….

 2. Cornertraining van Siepman en geen Paumen voor je… ik snap het wel

 3. De lange arm van sleeppush-specialist Toon Siepman?

 4. Realisme

  Een hele rare stap waar oranje-rood ook niet sterker van gaat worden.Jammer dat de onrust het weer wint van de realiteit dit meisje wil waarschijnlijk de corner pushen maar bij DB gaat logischerwijs nu niet gebeuren, en bij Oranje-Rood gaat zij natuurlijk ook niet heel veel corners maken, leuke jeugdcorner maar dat is wel even heel wat anders dan op seniorenniveau.

 5. Observer

  Ze gaat er echt niet voor de corner naartoe: het is gewoon even een stapje terug, wel nog hoofdklasse, bij een club die niet aan de andere kant van Nederland ligt, waar ze waarschijnlijk meer speeltijd kan krijgen dan bij Den Bosch. Niet meer dan logisch dus als je 16 bent.

 6. @verassend

  Niet heel erg, zat er al wel aan te komen toch

 7. Verassend

  Had het idee dat DB hun de jeugd goed kon inpassen. Met haar kwaliteiten en talent zouden ze makkelijk een plekje voor haar vinden. Gezien de competitie zou zij makkelijk centraal achterin kunnen spelen. De top 4 plekken worden sowieso wel behaald. Dan op belangrijke momenten terug naar de basis?

 8. @Realisme, ik denk dat ze je nog wel eens zou kunnen gaan verbazen.. Wat goed is komt snel! Daar zijn genoeg voorbeelden van.. Goede zet van OR en Toon Siepman!

 9. @verassend

  Voor de ontwikkeling een goede keuze, Bij OZ kan ze een leider worden en haar corner verder ontwikkelen

 10. Verassend

  Lijkt mij voor haar een goede keuze. Misschien ook wel voor DB met een clausule in het contract? Ervaring op doen om vervolgens terug te keren?

 11. K.J. Poortvliet

  Dat er zoveel aandacht is voor de transfer van een jeugdspeler! Volgens mij wordt ze een beetje overschat.

 12. Hier heb je heel veel waarde voor weinig geld. Absoluut talent.
  Slimme zet OR. Dit soort transfers ga je meer zien in de hoofdklasse!

 13. Realisme

  @fred, als ze daadwerkelijk zo goed zou zijn ga je niet weg bij de beste damesploeg van het land. Het niveau van trainen en wedstrijden spelen ligt bij DB natuurlijk vele malen hoger dan bij Oranje-Rood. Komt nog eens bij dat als er nou 1 club iedere keer in slaagt om jeugd in te passen is het wel DB.

 14. Las op hockey.nl dat ze inderdaad met Siepman gaat werken aan haar strafcorner. Denk dat er in de toekomst veel plezier aan dit meisje beleefd kan worden.

  Ik verwacht dat Magis daar de eerste schutter blijft en dan is er ook nog die Belgische international (kom even niet op haar naam). Beetje zo’n Van Wijk – Flanagan idee waarbij Flanagan een aantal er mocht nemen?

  Ik vraag me ook af wat DB gaat doen. Omrani (ook een verdedigster) vertrekt namelijk ook.

  Los even van dit alles, wat gaat Habif doen? Nu haar vriend in Duitsland gaat hockeyen.

 15. @Lynn, waar gaat Omrani naar toe?

 16. Snap wel dat ze Mark Rijkers achterna gaat!

 17. Ik vind dat DB haar veel geboden heeft en nog te bieden heeft. Alle vertrouwen gehad tot nu toe en dan is dit geen nette stap. Als je op je 16e MAG meespelen en best veel ook al, de corner met Paumen mag oefenen en misschien wel MAG pushen in de wedstrijd, niet niks hoor. Absoluut talentvol maar iets meer tijd nemen om door te ontwikkelen bij en met de beste speelsters ter wereld, zou ook niet verkeerd zijn. Hoe reageert DB hier op?

 18. @Schaar: nog niet bekend. Ze heeft op haar instagram bekend gemaakt dat ze bij DB stopt en nog niet weet waar ze naar toe gaat (of nog niet wil zeggen). Zou me niks verbazen als dat MOP of OR zou zijn.

 19. Ze is nog maar 16! dus wordt dit een slimme stap? Misschien zou iets meer geduld meer lonen. In de play offs kwam ze echt nog iets te kort. de toekomst zal het uitwijzen….. er ligt nu veel te veel druk op haar

 20. Waar een ander 2 jaar in de a speelt, speelt ze gewoon 2 jaar bij OR ??

 21. Haha @MA1-D1 ik dacht net hetzelfde. Vroeg me ook af of ze ook nog een jaar OR Ma1 gaat doen of volledig Da1.

  Persoonlijk vind ik dat DB een mooi beleid daarin heeft, waarin het jong talent rustig brengt zodat ze na een jaar of 2 definitief kunnen aanhaken. Zoals je dat ziet bij Sanders, Koolen en Burg. Die eerste twee kunnen een partij goed verdedigen hoor. Jansen is ook nog maar 16, kwestie misschien van te snel willen.
  Geloof trouwens dat er nog zo’n jong talent rondloopt Fernig.

  Jansen wil meer pushen en waarschijnlijk (ik vul nu zelf in) op het middenveld spelen (ze is bij de Ma1 een mid-mid) en bij DB gaat dat niet in korte tijd gebeuren.

  Ben ook benieuwd wat DB hiervan vindt; las een weekje terug nog dat de 16 jarige Jansen symbool stond voor de 17e landstitel.

 22. Denk dat ze genoeg minuten heeft gehad bij Den Bosch, ewen beetje meer geduld zou haar sieren ipv gelijk weg te gaan als je meer wilt!
  Met Alle respect maar alles na DB en A’dam en SCHC is toch een stap terug.

 23. Realiteit

  Denk ook dat er een vader achter zit die enorm pusht.

 24. Het zou je vader maar zijn. Speel je bij de beste club van Nederland met een toekomstperspectief om nog meer te gaan spelen en binnen 2/3 jaar ook de corner te mogen nemen. Moet je van je vader weg omdat je niet op het middenveld mag spelen en de corner niet mag pushen. Het kind is 16!!??
  Heel erg sneu voor het meisje en een belachelijke overgang, helemaal nergens goed voor dit.

 25. Spreiding

  Mensen, we lopen altijd maar te klagen dat de topjeugd en topspelers naar de top 4 gaan. Waarom staan we dan op de achterste poten als het een keer andersom is?

  Ik kan me voorstellen dat ze bij Oranje Rood op een andere manier volwassen hockey zal leren, waarin misschien wel meer plaats is voor een grotere inbreng en persoonlijke ontwikkeling dan bij een gespreid bedje als Den Bosch. En misschien zit er nog wel wat anders achter, geen idee.

 26. @spreiding: verstandige reactie
  Pfff.. vermoeiend die betweters

 27. Er gaan er meer vertrekken bij Den Bosch weet ik uit persoonlijke kring… Den Bosch gaat ontzettend slecht met haar talenten om. Ze krijgen bovendien niet de ruimte om zich te ontwikkelen. Ik weet dat hierover grote onvrede heerst. Zonde!

 28. Den Bosch heeft een verkeerde visie als het gaat om grootbrengen van talent. De club is te druk bezig met de uitvoering tav traditionele waarden, in plaats van te investeren en betrekken van talenten.

 29. @dirk, laten we niet vergeten dat er heel veel verongelijkte ouders rondlopen (op iedere club) die vinden dat hun “talentjes” niet genoeg aandacht krijgen. Een club kan er anders tegenaan kijken en tot nu toe heeft DB volgens mij er een goede kijk op gezien de resultaten.

 30. @Dirk; echt? wat zonde! Omrani, Boers en Jansen zijn dan bekend. Burg misschien?

  @spreiding; misschien omdat dit meisje nog maar 16 is en al best wat minuten heeft mogen maken in het eerste team?

 31. Realiteit

  Volgens mij is Den Bosch 1 vd weinige clubs die jeugd inpast … Dat er talenten (en vooral ouders) zijn die vinden dat het niet snel genoeg gaat …

 32. Ieder jaar staan er weer talenten in het eerste van Den Bosch, zij vangen vlgs mij de vertrekkende spelers op.

 33. @Anne E: “Den Bosch heeft een verkeerde visie op het grootbrengen van talent” – Wat een grappige opmerking gezien alle eigen kweek die den Bosch de afgelopen jaren heeft laten doorstromen naar Dames 1. Heel apart.

 34. Realiteit

  @Anne E, Ben toch wel benieuwd wat je bedoelt met “Den Bosch heeft een verkeerde visie op het grootbrengen van talent”. Kan je dat toelichten? Voor de buitenwereld lijkt het nl alsof ze het heel goed doen.

 35. Donners over vertrekkende spelers: ‘Ieder kiest eigen pad’

  Deze week ontstond enige ophef in de media toen bekend werd dat 3 jonge speelsters Hockeyclub ‘s-Hertogenbosch zullen verlaten: Lenna Omrani (19), Elke Boers (18) en Yibbi Jansen (16). ‘Het vertrek van de speelsters doet pijn in die zin dat je niks liever doet dan je eigen talenten opleiden om ze in het eerste team te zien schitteren. Maar uiteindelijk is dat niet voor iedereen weggelegd en moet iedereen zijn eigen weg kiezen,’ stelt bestuurslid Tophockey bij Den Bosch Mijntje Nierman-Donners.

  ’Van Lenna en Elke was al iets langer duidelijk dat ze zouden gaan, maar we wachtten met het naar buiten brengen tot na de play-offs en de EHCCC. Alleen Yibbi werd pas deze week bekend’, vertelt de voormalig international.

  Deur staat open

  Volgens Nierman-Donners was er voor zowel Boers als Jansen een plekje gereserveerd bij de selectie van het eerste damesteam volgend seizoen. ‘Elke is door blessures ongeveer 2 jaar uit de roulatie geweest en pas net weer terug. Wij hadden graag gezien dat ze bij Den Bosch dames 1 haar comeback zou maken. Ze is tenslotte eigen kweek. Een plekje in de selectie betekent sowieso dat je speeltijd krijgt. De hoeveelheid dwing je zelf af. Elke heeft ervoor gekozen naar MOP te gaan, waar zij de kans op veel speeltijd hoger acht en na 2 jaar niet spelen wil Elke dolgraag gewoon veel spelen. Dat snap ik heel goed. De overstap naar MOP is haar keuze en die respecteren we. De deur naar Den Bosch staat voor haar altijd open.’

  Dappere keuze

  Ook het verrassende vertrek van Jansen kan op begrip rekenen van Nierman-Donners. ‘Natuurlijk willen we talentvolle meiden liever behouden voor Den Bosch. Maar we snappen ook dat mensen hun eigen pad moeten kiezen. Yibbi heeft een droom en dat is op het middenveld spelen en de corner pushen in het Nederlands elftal. Dat kan ze bereiken via Den Bosch, maar er zijn ook andere routes. Ze had hier de concurrentie aan kunnen gaan, maar ze kiest voor Oranje-Rood. Ik vind het jammer maar een dappere keuze en ook voor Yibbi is een terugkeer altijd mogelijk.’

  En tenslotte nog Lenna Omrani, vorig jaar aanvoerder van MA1 Den Bosch. ‘Lenna is ook een meisje uit de eigen jeugd dat we afgelopen jaar de kans hebben gegeven een plekje in het team te veroveren. Zij heeft toen, net als bijvoorbeeld Sanne Koolen het jaar ervoor, een 1-jarig contract gekregen om het een seizoen te proberen. Waar Sanne dit jaar enorm gegroeid is en zelfs een basisplaats heeft afgedwongen, zijn we met Lenna tot de conclusie gekomen dat het niveau bij Den Bosch voor haar op dit moment nog te hoog is. Maar wie weet wat de toekomst brengt, iedereen ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. We blijven haar volgen.’

  Selectie is rond

  Nierman-Donners zegt toch wel een beetje verbaasd te zijn over de ophef en met name de reacties die erop kwamen . ‘Dan bel ik Minke (Booij, red.) en dan zeg ik ‘moet je lezen wat hier nu weer staat’. Iemand schreef dat wij onzorgvuldig met onze talenten om zouden gaan. Nou, als er een club is die goed met zijn talenten omgaat, is het Den Bosch wel, ik noem; Pien Sanders, Joosje Burg, Frederique Matla, allemaal meiden die zich geweldig ontwikkelen. We proberen een veilig topsportklimaat te creëren waarin talenten zich al op jonge leeftijd optimaal kunnen ontwikkelen op het allerhoogste niveau. We durven deze talenten in te zetten, ook in de belangrijkste wedstrijden zoals play off’s en EHCCC, omdat wij van mening zijn dat dit goed is voor hun persoonlijke ontwikkeling en dus ook voor ons als vereniging. Ook komend seizoen verwachten we weer een mooi seizoen tegemoet te gaan.’

  Hockey.nl

 36. @Lynn , Alleen Yibbi werd pas deze week bekend’, vertelt de voormalig international.
  Dit verhaal gaat al meer dan een maand rond in de bekende hockeygangen. Dus vrij naïef om dit te zeggen, of je weet niet wat er speelt

 37. Ik denk dat dit ligt aan de interpretatie (of die van de schrijver). Ik neem aan dat Donners hier al wel meer over wist, maar dat het over het moment van het naar buiten brengen gaat.

  Verder volgens mij gewoon een net bericht om de ophef die ontstaan is te verklaren (voor zover nog niet bekend)

 38. Realiteit

  Dank lynn. Ben nog wel benieuwd naar de visie van Anne E op het talentenbeleid van Den Bosch.

 39. @realiteit

  Ik denk dat je het antwoord zelf al weet

 40. Tsja, van Boers en Omrani kan ik het goed begrijpen, laatste had blijkbaar geen goed perspectief bij DB.

  Jansen had nog een jaar kunnen dubbelen, dit was pas haar eerste seizoen dubbel met Da1. In de Ma1 belangrijk zijn en in oranje A. Begrijp de haast niet. Zit nog niet bij Jong Oranje. Bij DB zijn er op het moment betere middenvelders, anders had ze op het middenveld vast een kans gekregen. Waarom niet nog een jaar de strijd aangaan, corners oefenen met Paumen en daarna kijken?

  Ze heeft misschien ook in haar achterhoofd dat er na Rio een aantal middenvelders zullen stoppen en met meer speeltijd en oefenen op de strafcorner een sneller debuut voor zich heeft? Maargoed, Paumen was bv 19 en Hoog 18, misschien heeft ze ook zoiets voor ogen.

  Moet we lachen om sommige krantenkoppen: Jansen verdient/maakt toptransfer naar OR.

  Donners verwoordt het mooi, maar nee ik vind het niet dapper.

 41. Misschien wil Yibbi het gewoon wel “zelf” verdienen en met OR proberen de aansluiting te halen. Ze kon er voor kiezen om in een gespreid bed te blijven liggen, maar ze kiest voor een lastiger weg. Een megatalent dat naar een kleinere club gaat in plaats van andersom, ik vind dat wel moedig en goed van haar en het getuigt van zelfvertrouwen. Er zijn al veel te veel talenten die te vroeg naar een grote club gaan en daar vervolgens op de bank gaan zitten

 42. @@lynn,laten we nou niet gelijk doorslaan met megatalent dat moeten we allemaal nog maar afwachten.

 43. Toeschouwer

  Ik denk dat het verstandig is om haar (een meisje van 16) de ruimte en tijd te geven om zich te ontwikkelen.
  Het is toch fantastisch om een droom te kunnen najagen. Ik kan me voorstellen dat dat bij OR op dit moment beter kan dan bij HC Den Bosch. Daarin doen noch HCDB noch Yibbi en haar begeleiding iets verkeerd.
  Ik hoop van harte dat droom en werkelijkheid steeds dichter naar elkaar toe groeien, zodat ze later tevreden op haar sportcarrière terug kan kijken.
  Hoe dan ook heb ik in mijn bescheiden rol als toeschouwer alle waardering voor wat ze doet.

 44. @lynn: DB een gespreid bedje? OR de lastigere weg? Ik weet van een vriendinnetje dat DB alles behalve een gespreid bedje is. Ze is 16 jaar, had nog een jaar A kunnen doen en proberen minuten op het middenveld en meer corners te mogen pushen in DA1. Als dat er niet in zit op kort termijn snap ik echt wel dat zij haar droom bij een andere club wil najagen. Er zullen een aantal stoppen en veel dames hebben hun debuut met 18-20 in Oranje gemaakt.

  Haar droom is prachtig en talent genoeg. Om belangrijker te zijn voor het team snap ik de keuze voor een andere club. Bij DB is het middenveld te goed en qua corner is ze 3e keus. Maar op 16 jarige leeftijd? Ik hoop voor haar dat deze stap haar ten goede komt. Zelf vind ik het de makkelijke weg; knokken bij DB voor het middenveld is de moeilijke weg.

  Overigens zeg ik nergens dat een toptalent niet naar een club uit de top 4 mag gaan. Van Anouk Lamberts, captain van Hurley, naar Amsterdam om daar een van de zovelen te worden snap ik niet veel. En ook bij SCHC en Amsterdam hebben er talenten van buitenaf veelal op de bank gezeten.
  Denk dat het juist goed voor de competitie is dat talent verdeeld is, ook om belangrijker voor de club te worden zoals De Goede en De Waard dat voor Kampong waren.

 45. Ton Goderie

  Jansen & Jansen : L’HISTOIRE SE REPETE !

 46. Ovbserver

  Ja,ja : “Vaders-Wil-Is-Wet !!!”

Reageer

Contact Us