Zes Nederlandse spelers actief in Hockey India League - Hoofdklasse Hockey Nederland

Zes Nederlandse spelers actief in Hockey India League

In de komende Hockey India League (HIL) zullen zes Nederlandse spelers actief zijn. Wouter Jolie had nog een contract bij de Uttar Pradesh Wizards en daar zijn woensdag na de veiling Sander de Wijn, Billy Bakker, Seve van Ass, Sander Baart en Robert van der Horst bijgekomen.

Bij de veiling waar de Indiase teameigenaren konden bieden op spelers kwam Van der Horst als duurste Nederlander uit de bus. De aanvoerder van Oranje-Rood wordt voor 43.000 dollar aangetrokken door Jaypee Warriors. Van Ass verkast voor 39.000 dollar naar de club van Jolie. Het tweetal krijgt gezelschap van Baart, die voor 35.000 dollar werd geveild. Kalinga Lancers had 31.000 dollar over voor Bakker en De Wijn speelt voor 20.000 dollar bij Dabang Mumbai.

Competitiestart

De Hockey India League begint op 21 januari 2017 en de finale wordt gespeeld op 26 februari, de dag waarop de Hoofdklasse weer wordt hervat.

Comments (11)

 1. Die eerste speelronde kan leuk worden, met waarschijnlijk een aantal vreemde uitslagen, als er vele buitenlanders en NL-spelers nog niet terug zijn.

 2. Kan iemand mij vertellen welke van onze Nederlandse internationals wel op de veilingsite stonden, maar niet zijn gekocht door onze Indiase vrienden? Ben daar toch benieuwd naar; zag dat bijvoorbeeld Caspers zich had laten uitkopen, mooie actie van ‘m!

 3. Hoofdklasser

  Wat ik raar vind is dat die competitie voorrang krijgt. Andere clubs willen nu al dat speeldatas veranderd gaan worden omdat hun internationals nog niet terug zijn. Dit vind ik echt de grootste onzin laat ze dan ook niet gaan!

 4. Pruijser, Verga, Turkstra, Kemperman, Van der Weerden, Hertzberger stonden ook op de lijst.

 5. Zijn die gasten allemaal niet geselecteerd? Komen mooi van een koude kermis thuis dan

 6. Was gewoon niet superveel interesse voor de nummer 4 van de OS. Best logisch, er zijn betere spelers te vinden. Bovendien zaten er veel nog met een contract. Dus heel veel plek was er niet.

 7. onzin, 0 belgen en maar 2 argentijnen geselecteerd. Heeft dus niks met de vierde plek te maken.

 8. HIL gesponsord door Coal India…

  Nogal moreel verwerpelijk dat deze competitie door een van de grootste vervuilers ter wereld wordt gesponsord. Kennelijk maakt het deze spelers niet uit dat door toedoen van kolencentrales per jaar miljoenen mensen om het leven komen en ons klimaat drastisch verandert.

 9. Interessante gedachte wel. Internationals spelen in verschillende competities (die dan wel op elkaar afgestemd moeten worden). Cricket doet dit al jaren. Nederlandse spelers stonden inderdaad op de lijst, maar worden niet gekozen vanwege onzelfstandigheid in het veld. Nederlandse coaches leiden nog steeds op vanuit de gedachte van 1998. Hockey was toen niet te vergelijken met nu. Nederland was superieur vanwege aantallen leden. Het ‘kader’ is inmiddels ingehaald door de aantallen. Het trainen van bondsleden draait nu om het überhaupt training kunnen krijgen, i.p.v het verdiepen van het talent van een individu. Daarnaast wordt de nadruk gelegd op wat talenten níet kunnen i.p.v. waar talenten zich verder in zouden moeten specialiseren. Het hele kader moet omgegooid worden. Fijn dat we zoveel leden hebben, jammer dat er niet of slecht wordt nagedacht over hoe hieruit meer en specifiekere talenten kunnen worden voortgebracht. De bond mag zich als grootste bond van de wereld (en hockey is nog steeds een mondiale sport) sterk afvragen waarom er middelmatige coaches als Bas de Bruijn en Erik Verboom rondlopen. Coaches die bovendien verbonden zijn aan een club. De bond moet een onafhankelijk instituut zijn dat de competitie organiseert over de hele breedte, en daaruit talent filtert voor nationale elftallen. We leiden nu technisch goede hockeyers op die niet verder komen in hun leven, en die tijdens hun hockeycarriere niet worden gestimuleerd om zelf beslissingen te nemen op en naast het veld. De coach bepaald. En die heeft een hypotheek en kinderen. Het gaat om het opleiden van mensen, niet van hockeyrobots.

  Kortom zolang de bond doorgaat met het zogenaamd opleiden van eigen coaches die verbonden blijven aan clubs (dezelfde coaches die doorstromen en vervolgens worden ontslagen omdat ze een opdracht uitvoeren vanuit de bond: Sjoerd Marijne. Of een mannenbondscoach die geen contact heeft met de bondscoach van U/18 jongens en dus geen flauw idee heeft wie er doorstroomt vanuit Nederlands A naar Jong Oranje), zal er niets veranderen en zullen we volgend jaar minder geselecteerde Nederlandse spelers in de HIL hebben. Deze coaches hebben allemaal weinig bewezen succes coach te zijn en selecteren op techniek ipv mentaliteit. Iets waar we behoefte aan hebben, zie OS 1996, WK 1998 en OS 2000.

  Diezelfde HIL besluit overigens gewoon om de finaleronde op dezelfde dag te spelen als de eerste speelronde van de tweede helft van de Nederlandse hoofdklasse. Nederland staat achter, en met meer dan 1-0. We worden op alle fronten gepiepeld, maar vooral door onszelf.

 10. Mooi verwoord @Kosmo, maar zoals ik al eerder geconcludeerd heb gebeurt er echt niets nieuws bij de bond. Zie afwikkeling spelen. Pluche is belangrijker dan de leden!!

 11. @Kosmo en @Schaar

  Ik vraag me af hoe het kan dat Arno den Hartog al 30 jaar het technische beleid van de bond kan bepalen? In welke bond en in welke sport komt dat nog voor? Hij zal vast zijn kwaliteiten hebben, maar iedereen weet dat er zo nu en dan een frisse wind moet waaien anders blijven we achter de feiten aanhollen.
  Visie op opleiden van coaches en spelers is er nodig. Lammers, Siepman, dat soort mensen. Je bent het als bond aan je leden verplicht.

Reageer