AD: "Van der Raad ziet titel als resultaat van keihard werken" | Hoofdklasse Hockey Nederland

AD: "Van der Raad ziet titel als resultaat van keihard werken"

Amsersfoort is sinds afgelopen weekeinde weer een groot sportkampioen rijker. Stéphanie van der Raad, voormalig hockeyster van het Amersfoortse AMHC, werd bij hockeyclub Den Bosch met Jong Oranje Europees kampioen na een 9-0 overwinning op Spanje.
“Dit is het resultaat van keihard trainen,”aldus Van der Raad net voordat ze op Schiphol incheckt om in Rome even bij te kunnen komen van alle vermoeienissen. “Het hele jaar door hebben we ons gefocust op de EK in eigen land. Twee maanden geleden moesten we zelfs een tandje bijzetten met vier dubbeltrainingen plus een oefenwedstrijd per week. Ik heb er geen spijt van. Het was het allemaal waard.”
Van der Raad, die haar hockeycarrière bij de Amersfoortse Mixed Hockey Club begon, in meisjes D4 en uiteindelijk doorstootte naar de Amersfoortse hoofdmacht, stapte drie jaar geleden over naar het Amsterdamse Hurley dat toen in de overgangsklasse uitkwam. Zij maakte dat seizoen zeventien doelpunten, promoveerde met haar nieuwe vereniging naar de hoofdklasse en werd niet lang daarna opgenomen in de voorlopige selectie van Jong Oranje als apotheose van een prima seizoen.
“Uiteindelijke werd ik gekozen voor de definitieve selectie die met de voorbereiding kon beginnen van het EK,”vertelt ze. “Jammer dat Elsie Nix afviel, anders bestond de definitieve selectie uit twee speelsters van AMHC.”
Bikkel
Tijdens het Europees kampioenschap speelde Van der Raad alle wedstrijden mee, scoorde tweemaal in de walk-over tegen Wit-Rusland en sloeg een keer ongenadig toe tegen Polen. Tegen Engeland speelde Van der Raad andermaal sterk. Zelfs nadat ze behoorlijk geraakt was door een bal tegen haar borstkas. De toeschouwers rondom het veld hielden even hun adem in. “Ik kan me dat schrikeffect best wel voorstellen, maar gelukkig viel de klap mee. Ik werd snel en kundig opgelapt en kon de wedstrijd weer vervolgen. Opmerkelijk overigens dat ik niet veel later in de media werd betiteld als ‘bikkel’. Vreemd, want alle hockeyers zijn toch bikkels?”
Volgende week, wanneer de eerste wedstrijden in de hoofdklasse alweer geschiedenis zijn, pakt Van der Raad de trainingen bij de hockeyvrouwen van Hurley weer op; een club waar ze inmiddels aan verknocht is. “Na dit uitstapje naar de Italiaanse hoofdstad ben ik fit genoeg om zonder moeite het hoge trainingstempo die de hoofdklasse eist weer te doorstaan,”als dus Van der Raad die het tophockey combineert met de universitaire studie gezondheidswetenschappen.
Bron: AD/Arjan Klaver

Reageer