Bas: 'We zijn een jonge ploeg maar stiekem toch best ervaren' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Bas: ‘We zijn een jonge ploeg maar stiekem toch best ervaren’

De eerste overgansklasse kampioen van dit seizoen was Bloemendaal. De ‘Damus’ verzekerden zich een wedstrijd voor het eind al van de eerste plek in poule B. Het is niet de eerste keer dat Bloemendaal meedoet aan het competitie-toetje. Vorig jaar was het HIC dat er op het nippertje met directe promotie vandoor ging en dus hoopt de ploeg van captain Merel Bas dit jaar op meer succes.

25944Bas vertelt dat de doelstelling van haar team al vanaf de start van het seizoen een plek in de top was. “Eigenlijk hadden we in eerste instantie gezegd een plek bij de top vier, maar al snel bedachten we dat we daar weinig aan zouden hebben dus werd het een play-off plek.” En zo geschiedde, de ploeg van Jorge Nolte pakte zelfs het kampioenschap.

De captain heeft veel vertrouwen in haar team. “Ja, ik had er al vanaf het begin van het seizoen een goed gevoel over. We zijn een goede ploeg, jong maar stiekem toch best ervaren. Niet alleen hebben de meeste van ons al vaker play-offs of play-outs gespeeld maar we hebben ook twee speelsters die aan de Jeugd Olympische Spelen hebben meegedaan. We weten dus wel hoe het is om belangrijke wedstrijden te spelen. Daarnaast heb ik niet het idee dat we tot nu toe echt op de toppen van ons kunnen hebben hoeven spelen om te winnen. Dus ja, ik denk wel dat het er goed uit ziet voor ons.”

In haar vier seizoenen bij dames 1 speelde Bas achtereenvolgens play-offs, play-outs, play-off en nu dus weer het competitietoetje. “Vorig jaar zaten we er echt heel dichtbij maar had HIC uiteindelijk toch een betere score en zij promoveerde toen direct,” blikt ze terug. Zondag start Bloemendaal de play-off reeks tegen de nummer één uit de andere poule, Wageningen. Als de ploeg van Bas de best-of-three reeks weet te winnen promoveert het direct. Hoe schat de captain de kansen van haar team in? “Ik denk dat we een evengrote kans hebben als Wageningen, fifty-fifty dus. In ieder geval meer kans dan vorig jaar, toen speelden we tegen Nijmegen, een hoofdklasse club en ik denk toch dat dat verschil best groot is. Nu spelen we gewoon tegen een ander overgangsklasse team.”

Tijdens de winterstop oefenden de twee ploegen al tegen elkaar. Bas moet eerlijk bekennen dat ze zich weinig van deze pot kan herinneren. “Ik heb geen idee meer wat daar de uitslag van was. Ik weet alleen dat het van beide kanten geen sterke wedstrijd was. Wel hebben we fragmenten van dat duel teruggekeken al kijken we niet teveel naar de tegenstander. We spelen liever ons eigen spel, zo hebben we dat de tweede helft van het seizoen ook gedaan. Gewoon van eigen krachten uitgaan.”

Omdat uit elke play-off wedstrijd een winnaar moet komen, is er een kans dat er shoot-outs genomen zullen worden. Is daar al op getraind? “Ja, dat hebben we zeker. Ik gelukkig niet, maar degene die er goed in zijn wel. Sowieso nemen we tijdens trainingspartijtjes altijd shoot-outs in plaats van strafcorners dus zo trainen we daar al het hele seizoen op, maar de laatste paar weken wel wat specifieker.”

Als de ‘Damus’ de eerste play-off ronde met succes afsluiten spelen ze volgend jaar in de hoofdklasse. Het verleden leert, kijkend naar teams als De Terriërs en HIC, dat zo’n eerste jaar vaak lastig is voor een promovendus. Is dit team sterk genoeg om daar het hoofd boven water te kunnen houden? “Ik denk zeker dat we met dit team een goede basis hebben. Wel zou het goed zijn als er een aantal meisjes mee kwamen trainen om de selectie wakker te schudden. Dat iedereen voelt dat er concurrentie is. Als het zover komt zullen we dus zeker niet met een geheel nieuw team naar de hoofdklasse gaan maar wat versterking van hoofdklasse speelsters zou wel goed zijn.”

Reageer