Bos: 'Wij gaan er alles aan doen om Aymars' feestje te verstoren' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Bos: ‘Wij gaan er alles aan doen om Aymars’ feestje te verstoren’

Met een goede tweede helft en een mooi doelpunt van Michelle van der Pols wonnen de Nederlandse dames donderdagmiddag met 1-0 van Duitsland en is een plek in de halve finale een feit. Verdedigster Willemijn Bos kijkt vooruit naar de halve finale tegen Argentinië en dus haar laatste treffen met Luciana Aymar en blikt terug op de eerste interlands onder leiding van bondscoach Sjoerd Marijne.

Oranje-Nederland-Japan-RU Willemijn Bos
(c) Roel Ubels

Eerst nog even terug naar de kwartfinale. Waar Duitsland in de eerste helft nog goed meekwam met Oranje, mede door de vele slordigheden in het spel van de ploeg van Sjoerd Marijne, kwamen de Oosterburen er in de tweede helft bijna niet meer aan te pas, zo zag ook Bos. “De eerste helft was inderdaad niet heel goed maar je zag wel in het tweede kwart dat we ze al meer onder druk zetten en daar zijn we in de tweede helft mee door gegaan,” vertelt de verdedigster die vond dat er wat meer gescoord had mogen worden. “Dan hadden we het makkelijker uitgespeeld, nu bleef het spannend,” legt ze uit. “Zij gingen alles of niets ballen de cirkel in pushen en dat is altijd lastig want dan hoeft ‘ie maar even van richting veranderd te worden of hij ligt er in.”

Voor zowel publiek als speelsters was de kwartfinale wel een verademing in vergelijking met de pouleduels. In plaats van de handbalverdediging die zowel Japan als China rondom de cirkel neerzette speelde Duitsland zeer aanvallend en werd het daardoor een open wedstrijd.”Veel leuker,” vond ook Bos. ” Tegen dit soort teams krijgen wij meer ruimte en zijn we ook gevaarlijker dus ja ik speel liever tegen zo’n ploeg. Alsnog zullen we wel moeten leren geduld te houden als we tegen verdedigende teams spelen.” Hoewel er niets aan te merken is op de fitheid bij Oranje dat zoals gezegd genoeg adem over had om in de tweede helft nog even goed aan te zetten, merkt Bos toch dat ze haar krachtverdeling best wat moet aanpassen in het 4×15 minuten systeem. “We hebben het er met de staff over hoe we zo fit mogelijk kunnen zijn in elk kwart maar daar moeten we nog wel echt aan wennen. Het is nu lastiger om de tegenstander volledig uit de wedstrijd te spelen.”

Met de halve finale in zicht kijkt Bos redelijk tevreden terug op de eerste wedstrijden onder bondscoach Sjoerd Marijne. “Het is niet eens zo anders dan met Max, hij wil verbeteren en we proberen ook nieuwe dingen zoals een nieuwe tactiek,” vertelt de Laren-speelster. “Het is gewoon weer een heel nieuw proces richting Rio en dit is de eerste keer dat we bijvoorbeeld de nieuwe tactiek tegen goede teams kunnen oefenen. Dat kan soms in het begin even wat verwarrend zijn. Desalniettemin is het denk ik goed voor ons want we hebben al veel nieuwe dingen geleerd, ook van iemand als Santi Freixa, die veel ervaring met zich meebrengt.”

Aanstaande zaterdag hopen de Oranje dames er weer een schepje bovenop te gooien wanneer ze in de halve finale thuisploeg Argentinië treffen. Tegelijkertijd is dit dus ook de laatste keer dat Bos tegenover hockeylegende en de afscheidnemende Argentijnse superster Luciana Aymar zal staan, een speelster waar de verdedigster veel respect voor heeft. “Als je soms ziet wat zij met een bal doet dan wil je er eigenlijk gewoon voor klappen. Ze heeft een mooie carriere achter de rug en wil deze natuurlijk met een medaille afsluiten. Wij gaan er echter alles aan doen om haar feest te verstoren want wij willen het toernooi winnen. Ik denk dat het een geweldige wedstrijd wordt.”

 

Reageer