Caldas: ‘Beste wedstrijd van het toernooi tot nu toe’

De Oranje dames wonnen zaterdagavond hun vierde WK-poulewedstrijd op rij. Dit maal was het Australië door de 2-0 overwinning van Nederland aan het korste eind trok waar het misschien wel meer had verdiend. De Hockeyroos hadden vooral in de eerste helft de overhand maar wisten dit niet in doelpunten om te zetten. De ploeg van Max Caldas deed dat in de tweede helft echter wel.

“Het ene team had de overhand in de eerste helft en het andere team in de tweede helft,” beaamt de bondscoach. “Ik denk dat het de beste wedstrijd van het toernooi tot nu toe was. En beide teams kunnen nog beter dus dat belooft veel goeds voor de rest van het toernooi.”

De bondscoach vertelt dat hij geen donderpreek nodig had om zijn dames weer op scherp te krijgen. In de rust werd vooral naar beelden van de press gekeken en hoe Oranje daar beter hun moment kon pakken. Het bleek een effectieve rustbespreking want de dames kwamen een stuk beter de kleedkamer uit. Of de uiteindelijke overwinning voor de Nederlandse dames terecht was laat Caldas in het midden. “Het is wat het is. Wij scoorden twee goals maar ook zij hadden ze kunnen maken. Zij hadden in de eerste helft wel meer verdiend dan ze kregen (..)  maar in de tweede helft hebben wij het (de overwinning, red.) met eigen kansen afgedwongen.”

Dat de Hockeyroos het Oranje heel lastig maakten was niet iets dat de Caldas verbaasde. “Australie is een topploeg en dat is altijd zo geweest. Hun spel is heel herkenbaar dus dat is niet nieuw voor ons.”

Met deze overwinning is Nederland nu ook zeker van een ticket voor de halve finale. Voordat het zover is speelt de ploeg maandag nog de laatste poulewedstrijd tegen Korea dat net als Australië en Nieuw-Zeeland nog een kans heeft op een plek bij de laatste vier. Dat de buit voor Oranje nu binnen is betekent echter niet dat ze hun rust zullen pakken in de wedstrijdje tegen Korea.  “Er is voor ons nooit zoiets als een ‘tussendoortje,” aldus Caldas die bekent al jaren fan te zijn van de Koreaanse ploeg. “We kennen niets anders dan volle bak en daarnaast is het ook een kwestie van respect. Zij vechten samen met Nieuw-Zeeland en Australië om dat laatste ticket en wij willen gewoon blijven groeien in het toernooi, elke wedstrijd beter worden. Dat is soms ook ons achilleshiel, dat we geen genoegen nemen met gemiddeld zijn.”

Reageer