Caldas: ‘Deze meiden zijn echt fenomenaal’

Trots, blij en ietwat geëmotioneerd liep Max Caldas zaterdag het veld af. Zijn ploeg heeft de grote verwachtingen waar kunnen maken en is Wereldkampioen. Vanaf het begin maakte de bondscoach er geen geheim van dat hij en zijn dames voor goud gingen. Na Olympisch goud en HWL goud is ook het WK-goud binnen.

Oranje Nederland WK dames RU

“Het doet veel met me,” vertelt Caldas. “Het klinkt heel cliche maar nu denk ik aan Kitty van Male, Merel, Cox, Vega, allen die zijn afgevallen door mij. Ik denk aan die gesprekken, ik denk aan de staff en de mensen die ons allemaal hebben geholpen omdat ze mijn werk heel makkelijk maken. Het is een grote eer om de meiden naast me te mogen begeleiden. Mijn taak blijft minimaal, zij doen het zelf. Het is een bijzondere groep mensen en ik heb al vaker gezegd, ik zou geen andere ploeg kunnen coachen dan deze. Deze meiden zijn echt fenomenaal.”

De bondscoach vond dat Oranje de finale speelde tegen het tweede team van de wereld. “De ‘Aussies’ zijn echt terug waar ze horen te zijn,” aldus Caldas. “Het was een zware battle maar de groep speelde weer fantastisch.” Om deze successen keer op keer te boeken vertelt de geboren Argentijn dat hij altijd wil blijven vernieuwen om zijn speelsters te blijven prikkelen. Zo deed hij dat dit keer door de speelstijl en speelstructuur te veranderen en alleen op bepaalde aspecten te trainen. Hij zal nu ook alweer aan het bedenken zijn hoe hij de komende twee jaar in gaat richten want in zijn hoofd is de knop alweer om naar Rio. “Ik begin dinsdag al de andere groep te trainen. Meiden die ik de afgelopen twee jaar in de hoofdklasse heb gezien. Ik wil ze nu van dichtbij zien, bij mij zien. Bij mij spelen altijd de beste speelsters. Ik kon vannacht niet slapen en dacht ik over wat ik de afgelopen jaren allemaal had gedaan. Er is geen toernooi waar dezelfde 18 speelsters hun zijn gegaan. Zij maken mijn baan dus heel lastig maar ook heel eerlijk.”

Het Nederlands elftal dat nu goud heeft gepakt won elke wedstrijd in het Kyocera Stadion en vooralsnog lijkt geen team zich aan de Oranje dames te kunnen meten. Zijn er überhaubt nog punten waar hij winst op wil halen? “De stappen die je vanaf deze plek nog maakt zijn heel klein,” geeft Caldas toe. “Elke keer als je wint ben je dichterbij je eerste verlies, las ik in een boek over Pep Guardiola. De drive om niet te verliezen is soms groter dan de drive om te winnen. Ik zie nog veel winstpunten. We kunnen minimaal beter worden maar maximaal afstand nemen van de tegenpartij. Je zag dit toernooi ook aan de VS bijvoorbeeld dat er weer nieuwe vijanden aankomen.”

Reageer