Caldas: ‘Van hieruit moeten we groeien’

Na de 6-1 overwinning van Oranje op Japan kon bondscoach Max Caldas niet anders dan tevreden zijn. Zijn ploeg had de gehele wedstrijd de controle in eigen hand en speelde volwassen de overwinning veilig.

Oranje-Nederland-Roel-Ubels-Paumen
Paumen juicht bij haar rake corner. Credit: Roel Ubels

“De kop is eraf , we zijn precies op het juiste moment begonnen en ik ben heel tevreden met hoe de meiden het eerste potje hebben gespeeld,” begon de bondscoach de persconferentie. Een week geleden had Oranje het in een oefenwedstrijd nog moeite met de Japanse formatie maar daar was vanavond weinig van te merken. “Het is een lastig team om tegen te spelen, je moet alles en ze kunnen de kleinste fouten afstraffen,” legt Caldas uit. De coach was vooral blij over het samenspel van het team. “Uit onze goals zie je het vertrouwen dat we naar elkaar toe hebben om van linie over linie te hockeyen. Dat was heel leuk om te zien en geeft veel vertrouwen voor de volgende wedstrijd.”

Captain Maartje Paumen, die tot twee maal toe het doel wist te raken, was blij met de goede start van het duel. “Het was een lekker begin, we kwamen snel 1-, en toen 2-0 voor waarna het steeds makkelijker hockeyen is.”  “De wedstrijd tegen Japan moet een bodem zijn”, legt de bondscoach vervolgens uit. “Bijvoorbeeld de balcirculatie van vandaag moet normaal worden. Van hieruit moeten we groeien. En als Lidewij (Welten, red.) straks komt hebben we ook nog een extra wapen.”

Vlak voor de wedstrijd werd duidelijk dat de spits, die een week geleden haar hand brak, vandaag niet in actie zou komen. “Wij bepalen wanneer ze speelt,” legt Caldas uit. “We zijn fit genoeg om met één man minder te spelen. Zo krijgt haar bot meer tijd om te genezen. Wanneer we haar gaan inzetten bepalen we per dag.”

De sfeer in het volle, oranje Kyocera stadion had tijdens deze WK vuurdoop van Oranje niet beter gekund. Hoewel niet alle tribunes gevuld waren stonden de aanwezige toeschouwers als een twaalfde man achter de Nederlandse dames en dat liet ook Paumen niet onberoerd. “Bij het inlopen voelde je het al. Het stadion werd steeds voller en mooier. In de tunnel, voordat we het veld opliepen had ik ook echt kippenvel. Ik heb veel toernooien gespeeld maar deze staat nu al hoog op het lijstje.” Hoewel Caldas aangeeft dat het ‘niet het feestje voor de coaches is’, werd ook hij geraakt door het juichende publiek. “Je probeert als coach iets uit te stralen waardoor zij je rust overnemen. Het is wel zo dat ik bijna een hartverzakking kreeg toen het Wilhelmus werd gespeeld. Toen werd ik wel emotioneel.”

Reageer