Caldas: ‘We moeten nu completer gaan spelen’

Oververhit door het benauwde weer zat bondscoach Caldas na de gewonnen wedstrijd tegen Korea de pers te woord. Hij was tevreden met het spel van Oranje, al was het soms lastig voor ze het spel te moeten blijven maken tegen de stugge Koreanen.

Tijdens de persconferentie gaf de Koreaanse coach de indruk zijn team vooraf al weinig kans te geven tegen de mondiale nummer één. Dit terwijl de Aziatische formatie aan een 1-0 overwinning genoeg had gehad voor een plek in de halve finale. “Iedereen speelt zoals ze willen spelen,” reageerde Caldas hier desgevraagd op. “Ik denk dat ze meer in hun mars hebben want ze hebben dit toernooi al veel goede dingen laten zien en ik denk dat ze er echt voor hadden kunnen gaan. Maar ik coach Nederland en niet Korea.”

De bonscoach, die elke wedstrijd verbetering hoopt te zien, vertelt dat het spel zonder bal vandaag het grote aandachtspunt van zijn ploeg was en dat hij gaandeweg ook al wat aanpassingen in het systeem maakte om wat ‘andere dingen’ uit te proberen. Na een vroege 1-0 duurde het echter lange tijd voordat het Kyocera stadion weer kon juichen. Halverwege de tweede helft liep Oranje uiteindelijk via Maartje Paumen uit naar 3-0. In de slotfase lukte het Korea echter toch om zes corners te versieren, volgens Caldas was dat ook gelijk het enige minpuntje van de wedstrijd. “We gingen zitten kijken hoe de wedstrijd verliep, beaamt hij. “Iedereen was ook heel moe en het was erg warm dus lastig om te spelen, zeker als je net als wij de wedstrijd moet maken. Korea wilde niet en wij wel maar dat mag niet de reden zijn dat je ‘sloppy’ wordt.”

Nu de poulefase erop zit heeft Oranje ruim twee dagen rust om zich klaar te maken voor de halve eindstrijd. Wie daarin de tegenstander wordt, Argentinië of de Verenigde Staten, maakt Caldas niet zoveel uit. Hij heeft vooral heel veel zin in de volgende ronde. “Er komen weer andere dimensies bij kijken, zoals shoot-outs of het wisselen van je keeper. We moeten nu completer gaan spelen. De gaatjes die nu hier en daar vallen mogen er dan niet meer zijn. We beginnen weer op nul en dan kan een klein foutje je de finale plek kosten. Maar het zijn gelijk ook de leukste wedstrijden om te spelen.”

Reageer