Cox: ‘De meisjes in Zuid-Afrika trainen soms met herenteams mee’

Over 44 dagen begint in Den Haag het WK waar alle internationale top heren- en damesteams hun opwachting zullen maken. Om alvast in de stemming te komen blikt hoofdklassehockey.nl elke week met één van de deelnemers vooruit. Hoe bereiden zij zich voor op dit mondiale toernooi? Deze week vertelt Marsha Cox, hoe de voorbereiding van het Zuid-Afrikaanse team eruit ziet.

Maurice de Wert
Marsha Cox tijdens een wedstrijd met Kampong. Credit: Maurice de Wert

Hoe ziet de ‘Road to The Hague’ er tot nu toe uit voor jou en je team?

Tussen januari en april zijn we veel samen geweest en hebben we iets van 23 wedstrijden gespeeld. In de winter speelden we in Zuid-Afrika tegen onder andere Nederland, België  en Australië. Daarna hebben we ook nog tegen Schotland gespeeld en zijn we vervolgens in februari naar Argentinië vertrokken waar we tegen Las Leonas hebben gespeeld. Het was veel maar wel goed. Van maart tot half april hebben we vooral veel individueel getraind en een paar meisjes uit Zuid-Afrika voor tien dagen naar Nederland laten komen. Zij hebben op Pinoké getraind en zelf heb ik ook een paar keer meegedaan.

Zijn er meer speelsters die net als jij bij een buitenlandse club spelen?

Ja, er spelen twee meisjes in Engeland, zes in België en ik zelf natuurlijk hier bij Kampong.

Is het voor die speelsters lastig om de verplichtingen van het nationale team te combineren met je clubteam?

We zijn ongeveer het enige land waar de spelers geen vergoeding krijgen en daarom richten we ons volledig op onze clubteams. De clubs geven ons meestal wel vrij als we moeten reizen met het nationale team. Het zou soms makkelijker zijn om in een nationaal team te zitten waarin alles strak georganiseerd is. Wij moeten er nu misschien iets meer voor doen dan speelsters uit andere landen.

Hoe ziet de nationale competitie in Zuid-Afrika eruit? Is het vergelijkbaar met de Hoofdklasse?

Het niveau is veel lager dan in Europa en daarom spelen veel van ons hier. De meisjes uit het nationale team die wel in Zuid-Afrika zitten kunnen moeilijk met elkaar trainen omdat het land zo groot is en zij in verschillende steden wonen. Door het lage niveau van de clubteams moeten ze veel alleen trainen of trainen ze soms met herenteams mee.

Kunnen jullie het hockey goed combineren met een (full-time) baan of studie?

We kunnen er alleen part-time naast werken of studeren omdat je nou eenmaal veel uren in het hockey moet steken. Vooral door het vele reizen kun je er niet full-time naast werken. Zo komen wij vanaf 13 april weer samen en zijn dan eigenlijk tot het eind van het WK constant onderweg dus met een full-time baan zou dat heel lastig zijn.

Het WK begint al over 44 dagen. Hoe zien de komende weken eruit voor jou en je team?

Vanaf half april komen we weer bij elkaar en zullen we ons voorbereiden op de Champions Challenge. We hebben veel speelsters in de Europese competities die de afgelopen weken nog verplichtingen hadden met hun club maar half april komt het hele team weer bij elkaar. De Champions Challenge start op 26 april in Glasgow, Schotland. Daar doen ook andere WK-deelnemers, als Korea, USA en België, aan mee. Vervolgens krijgen we een paar dagen vrij en dan komen we op 11 mei weer bij elkaar. We beginnen in Amsterdam en daarna trainen we tot en met het WK op Craeyenhout.

Het is door de grote afstanden lastig voor jullie team om regelmatig samen te trainen. Is het hierdoor denk je moeilijker voor jullie om op elkaar ingespeeld te raken?

Het is niet moeilijk omdat als we samen zijn, we ook heel veel samen doen. We trainen dam veel en spelen veel wedstrijden. En het team is al lang bij elkaar, er zijn de afgelopen jaren niet veel nieuwe speelsters bij gekomen. Voor nieuwe meisjes is het daardoor misschien ook wat lastiger om op de rest ingespeeld te raken.

Je speelt en woont nu al een aantal jaar in Nederland. Is het dan speciaal dat het WK in Den Haag plaats vindt?

Ik vind het vooral speciaal omdat het waarschijnlijk de laatste keer is dat de heren en dames tegelijk, op één locatie, het WK spelen. Daarnaast komen er veel mensen kijken dus dat is natuurlijk ook altijd leuk.

Tot slot, als je nu een voorspelling zou mogen doen, wie eindigen er dan tijdens het WK in de top 3?

Ik denk Nederland en, even denken. Eigenlijk best moeilijk. Afgaand van de HWL zullen ook Australië, Engeland en Argentinië hoog eindigen.

Verwacht je een verrassende outsider?

Nee eigenlijk niet. Misschien Nieuw Zeeland

 

In eerdere edities van deze rubriek sprak hoofdklassehockey.nl met:

Austin Smith (Zuid-Afrika)

Anna Flanagan (Australië)

Simon Orchard (Australië)

Sophie Bray (Engeland)

Rupinderpal Singh (India)

Julia Müller (Duitsland)

Barry Middleton (Engeland)

Reageer