De Goede: 'Ik had meer spanning dan als ik zelf speel' - Hoofdklasse Hockey Nederland

De Goede: ‘Ik had meer spanning dan als ik zelf speel’

De laatste veldwedstrijden van 2013 zijn gespeeld. De velden veranderen langzamerhand in schaatsbanen en uit de sproeiers komt over niet al te lange tijd alleen nog maar sneeuw. De winterstop is daar. Hoe komen de hoofdklasse spelers en speelsters deze maanden door? Vandaag de onfortuinlijke Eva de Goede.

Credit: Roel Ubels
Credit: Roel Ubels

De winterstop van deze international begon iets eerder dan verwacht. In plaats van met Oranje af te reizen naar Argentinië moest zij op het laatste moment afhaken met een hamstring blessure. Om wat afleiding te vinden besloot ze die onverwacht vrije week veel leuke dingen te doen. “Ik heb de gezelligheid opgezocht in de zin van feestjes en veel tijd met de familie doorgebracht,” vertelt de Goede. Achteraf bleek dat haar hamstring enkel wat verrekt was en dat ze het tweede deel van het HWL toernooi eventueel had kunnen spelen. In eerste instantie heel frustrerend voor de middenvelder maar achteraf kan ze het beter relativeren. “Het was een te groot risico om mee te gaan. Voor een verrekking staat alsnog 7 tot 10 dagen en misschien herstel ik wel sneller dan dat maar alsnog niet snel genoeg om de eerste twee wedstrijden mee te spelen. Daarnaast, in die omstandigheden was het een kansloze missie geweest. Te warm en te zwaar om de eerste wedstrijden met een man minder te spelen dus uiteindelijk was dit de juiste beslissing.” Vanuit huis volgde ze haar team via de computer. “Verschrikkelijk om toe te kijken,” vertelt ze. “Maar ik ben wel blij dat ik alles heb gezien. Had er natuurlijk liever zelf gestaan maar toch fijn dat alles goed te volgen was. Ik kon daardoor alles goed bijhouden en had meer spanning dan als ik zelf speel!”

In januari vertrekt Oranje op trainingskamp naar Zuid-Afrika. De Goede is hard aan het trainen om dan weer helemaal speelklaar te zijn em zoals het er nu uitziet haalt ze dat wel. Met haar club Amsterdam zaalhockeyen doet ze dan ook niet. “Ik kan beter gaan herstellen in het krachthonk en gewoon shuttles gaan lopen dan dat ik weer een risico op zoek om geblesseerd te raken.”

Naast het trainen heeft ze nu natuurlijk wel meer tijd om dingen naast het hockey te doen. Zo kan ze door haar vrije weekenden nu makkelijker een feestje bezoeken. Op haar ultieme vrije dag doet ze het liefst leuke dingen met vriendinnen of familie. “Normaal gesproken zie je die mensen wat minder omdat alles in het teken staat van hockey dus dat vind ik dan wel gezellig!” Ook met kerst zal ze natuurlijk tijd met haar familie doorbrengen en met oud en nieuw gaat ze met vriendinnen Amsterdam onveilig maken. Op vakantie gaat ze niet. “Ik spaar mijn geld om na het WK een mooie reis te gaan maken en een keer thuis zijn is ook wel lekker!”

Reageer