De Lange: ‘Leuk om geen jonkie meer te zijn’

Sinds enkele weken zijn de dames van Laren koploper in de hoofdklasse. Waar het seizoen begon met een gelijkspel tegen MOP werd er daarna geen punt meer verspeeld en werden ook directe concurrenten Den Bosch, SCHC en Amsterdam verslagen. Middenvelder Lisanne de Lange vindt haar team gegroeid ten opzichte van vorig jaar en zag met de komst van een aantal jonge talenten ook haar eigen rol in de ploeg veranderen.

 Laren-Amsterdam-RU-de-Lange
(c) Roel Ubels

Na nipte overwinningen op Den Bosch en SCHC werd Amsterdam zondag in het Wagener Stadion met 1-4 aan de kant gezet. Ging het voor Laren net zo makkelijk als de stand doet vermoeden? “Het was voor rust al 1-4,” blikt De Lange terug. “Ik denk dat al onze doelpunten binnen een tijdsbestek van een kwartier zijn gemaakt. We waren vooral in het begin beter maar ik denk ook dat wij gewoon heel effectief waren. Zij hebben ook veel corners gehad die wij goed verdedigden en Joyce (Sombroek, red.) was heel goed.”

Met negentien punten uit zeven wedstrijd en de koppositie op zak kan er gesproken worden van een zeer sterke seizoenstart van de formatie uit het Gooi. In vergelijking met vorig seizoen bleef het ‘basisteam’ van Etienne Spee redelijk in stand en werden er een flink aantal jonge talenten aan de groep toegevoegd. Hoewel De Lange met haar twintig jaar ook nog een jonkie is, draait ze al enkele jaren mee in het eerste team. Door haar ervarenheid is met de komst van de nieuwe speelsters ook haar rol in het team veranderd, vertelt ze. “Ik ben nu geen jonkie meer en dat vind ik ook leuk. Ik kan nu belangrijker voor het team zijn, dat wilde ik zelf ook graag. Hoe? Door in het veld meer aanwezig te zijn en te sturen. Ik merk ook dat ik anderen kan helpen. Ik heb daarin vorig jaar veel van Wieke (Dijkstra, red.) kunnen leren. Het is echt een uitdaging want je kunt je niet meer verschuilen achter anderen maar je moet er zelf staan en daar word je ook beter van.”

Hoewel de Larensche dames vorig seizoen ook een zeer solide eerste seizoenshelft draaiden, en als koploper de winterstop ingingen, heeft de international wel het idee dat de ploeg dit jaar sterker is. “Het valt nu allemaal wat beter in elkaar en we staan als team gewoon heel goed. Zondag was bijvoorbeeld echt een teamprestatie. We ondersteunden elkaar op alle manieren en dat is denk ik ook heel belangrijk. Waar we nog beter in moeten worden? Ik denk misschien in de aanvallende combinaties. Het gaat nu ook heel goed maar het moet niet zo zijn dat Kim (Lammers, red.) de enige is die daarin de kar trekt.”

Op dit moment wordt Laren als koploper op de voet gevolgd door Den Bosch en SCHC waarna Kampong, OZ en Amsterdam strijden om plek vier. Het verschil tussen de aloude ‘top vier’ en de rest lijkt dit jaar iets geslonken, ziet ook De Lange. “Niet elke topclub presteert even regelmatig als normaal en clubs als Kampong zijn inderdaad heel goed bezig.” Zondag krijgt Laren bezoek van laatstgenoemde club uit Utrecht. De middenveldster onderschat ze dan ook zeker niet. “Ik verwacht dat het wel een lastige wedstrijd gaat worden maar met onze kwaliteiten moeten we de overwinning van zondag door kunnen trekken, laten zien dat we goed bezig zijn. We moeten in ieder geval net zo scherp zijn en net zoals hard werken als tegen Amsterdam.”

Reageer