De Telegraaf: Jacques Brinkman: "Topvorm Oranje ontbreekt" | Hoofdklasse Hockey Nederland

De Telegraaf: Jacques Brinkman: "Topvorm Oranje ontbreekt"

Moeizaam, weinig flitsend en de absolute topvorm die bij een paar internationals nog ontbreekt. Desondanks winnen de Oranje hockeyvrouwen tegen China ook hun derde wedstrijd van de Olympische Spelen met het kleinst mogelijke verschil (1-0). Uitblinkster Maartje Goderie kroonde zich tot matchwinner door een fantastisch doelpunt in de 10e minuut van de eerste helft.
De halve finale kan de ploeg van bondscoach Max Caldas nauwelijks meer ontgaan. Opvallend in de wedstrijd tegen China was het onbenut laten van maar liefst acht strafcorners. Zowel rechtstreeks als met variaties wist Maartje Paumen de Chinese doelvrouw geen enkele keer te passeren. Daarnaast stortte de eerste uitloopster Jiaojiao De zich meerdere malen succesvol in de baan van het schot. Het is een wonder dat Jiaojiao De heelhuids uit de wedstrijd is gekomen.
Bondscoach Caldas had aanvoerster Maartje Paumen centraal achterin geposteerd net als in de eerste wedstrijd tegen België en dat betekende een gebrek aan stootkracht en verrassing op het middenveld van Oranje. De positie van Paumen op het middenveld werd onder andere overgenomen door Caia van Maasakker maar die speelde op die positie heel onwennig. De individuele topvorm is een ander punt van aandacht binnen de selectie van Oranje. Spits Ellen Hoog en middenveldster Naomi van As bijvoorbeeld zijn nog ver verwijderd van de topvorm die nodig is voor het behalen van de gouden olympische medaille.
CIJFERS:
Joyce Sombroek (k): 8, paar goede reddingen, de nul, altijd lekker voor een keeper.
Caia van Maasakker: 6, onwennig op de positie vlak voor de verdediging, oogt wat onzeker, geen succes met het nemen van één strafcorner.
Merel de Blaey: 6, weinig minuten gemaakt, lijkt veroordeeld tot positie als invaller in de achterhoede.
Margot van Geffen: 6, positie rechtsachter ligt haar beter dan linksachter waar ze vandaag speelde, harder inspelen, corner versierd, mis de onbevangenheid.
Sophie Polkamp: 7, degelijk, slippertje bij hoge bal, mooie lange pass, corner gehaald door hard geslagen bal in de cirkel.
Maartje Paumen: 7, heerst centraal achterin, minder dominant aanwezig dan als middenveldster, geen rendement bij maar liefst zeven strafcorners.
Carlien Dirkse van den Heuvel: 6, slordige aanname, te veel tijd nodig bij schietkans, balletje breed altijd gevaarlijk.
Maartje Goderie: 8, uitblinker, matchwinner, ouderwets op dreef, betrokken bij veel aanvallend gevaar.
Naomi van As: 5, niet sterk, speelt te ver naar achteren, forceert haar individuele loopacties aan de bal, op zoek naar topvorm.
Eva de Goede: 8, kilometervreter, altijd dreigend, overzicht, schitterende lange pass op Ellen Hoog.
Kitty van Male: 6, loopacties met de bal leveren onvoldoende rendement op, werkt hard, slordig in balbezit, toont teleurstelling na mislukte acties.
Marilyn Agliotti: 7, sober, degelijk, kans met backhandschot, groeit in het toernooi, naast Naomi van As de aangever bij de strafcorner.
Kelly Jonker: 6, onzichtbaar, mist na 30 seconden grote kans, speelt zonder vertrouwen, lijkt energie niet kwijt te kunnen.
Lidewij Welten: 6, mager zesje, paar keer balverlies op eigen helft, doelpuntje nodig om over het dode punt heen te komen, versierd nog wel een strafcorner.
Ellen Hoog: 4, loopacties met bal en zonder bal steeds over de diagonaal, veel balverlies, haalt de bal vrijwel elke keer naar haar backhand, te voorspelbaar.
Kim Lammers: 7, niet veel in stelling gebracht, zorgt bij elk balcontact in de aanvallende cirkel voor gevaar, scherp.
Bondscoach Max Caldas: 7, ongeslagen, heeft zijn ploeg nog niet in topvorm, tijd begint te dringen voor duidelijke keuzes zoals posities centraal achterin en op het middenveld.

Reageer