De Waard: ‘Het was heel anders dan anders, echt supervet’

Na de overtuigende 6-1 overwinning stond Xan de Waard met een grote glimlach en een voldane uitdrukking op haar gezicht de pers te woord. Met haar 18-jaar zat haar eerste WK-wedstrijd erop en net als haar teamgenoten speelde de jonge spits zeer verdienstelijk.

Oranje-Nederland-Roel-Ubels-de-Waard
Xan de Waard haalt uit. Credit: Roel Ubels

“Het was supervet,” vertelt de benjamin van het Nederlands elftal. “Echt zo gaaf! Het stadion was gewoon helemaal vol en er was ook echt een goede sfeer. Heel anders dan anders, echt supervet,” benadrukt ze nogmaals. Ze geeft toe van tevoren wel wat zenuwen te hebben gevoeld, al denk ze dat het eerder gezonde spanning was. Het is ook niet zo gek. Ga er maar aan staan, een WK wedstrijd in eigen land te spelen op je achttiende tussen ervaren speelsters als Naomi van As en Maartje Paumen. Eenmaal in het veld was er echter aan niets te zien dat De Waard misschien nog wat onervaren is. Vol vertrouwen maakte de spits haar acties waarmee ze hier en daar ook wat kansjes wist te creëren. Een mooie vuurdoop dus, zo beaamt ook de aanvalster bescheiden. “Ik ben tevreden,” zegt ze, met een glimlach van oor tot oor.

Dat zij en haar teamgenoten met zoveel geweld over de Japanse formatie heen zouden denderen had de Kampong-speelster van tevoren niet verwacht. “Helemaal niet verwacht eigenlijk want in de oefenwedstrijd die we tegen ze speelden ging het bij ons wel wat minder. Vandaag ging het gewoon goed en dat resulteert dan dus ook in dit resultaat.” Met een mooie en overtuigende 6-1 overwinning in een sfeervol stadion kan dag één niet anders dan als zeer succesvol worden bestempeld. Wat was voor de Waard nou uiteindelijk echt het mooiste moment? “Poe, dat is een lastige. Ik denk toch dat eerste goal, die ontlading.”

Zondag zullen de Nederlandse dames op hun rustdag wat uitlopen en herstelshuttles lopen. Maandag treden ze vervolgens voor hun tweede poulewedstrijd aan tegen België.

Reageer