De weg naar... Praag | Hoofdklasse Hockey Nederland

De weg naar… Praag

Naast de veld- internationals zijn ook de Nederlandse zaalteams weer begonnen met trainen. Zij bereiden zich voor op de Europees Kampioenschappen. De mannen spelen het EK van 17 -19 januari in Wenen en de dames reizen een week later af naar Praag. De komende weken zullen we ze volgen in deze nieuwe zaalrubriek ‘De weg naar.. Praag’ (of Wenen).

De vrouwen van bondscoach Marieke Dijkstra zijn nu een paar weken bezig en speelden afgelopen weekend een oefentoernooi in het Duitse Gau-Algesheim tegen Duitse hoofdklasse teams. We spraken over de vorderingen van de dames met Den Bosch-speelster Vera Vorstenbosch.

De eerste krachtmetingen zitten erop. Hoe gaat het tot nu toe?

Ja, was heel leuk om afgelopen weekend weer officiële, of nou ja, echte wedstrijden te mogen spelen tegen andere teams. Hierdoor konden we veel uitproberen en snel stappen maken in de contouren en lijnen van ons spel.

Hoe bevalt het nieuwe systeem met vier spelers?

We zijn druk aan het oefenen nu met je keeper eruit halen, met vier tegen vijf verdedigen, vijf tegen vier aanvallen enzo. Sommige dingen zijn wennen maar andere dingen komen heel erg overeen met het oude spelletje.  Ik vind het niet een extreem groot verschil. Wat wel leuk is, is dat we meer ruimte krijgen in de counter daar zijn wij met Nederland altijd wel goed en technisch in.

Vind je hockeyen in de zaal leuker dan op het veld?

Ik vind het moeilijk te zeggen w at leuker of minder leuk is. Het is wel verfrissend om in de winter even een ander spelletje te spelen. Daarna kun je dan ook weer fit starten aan de buitencompetitie. Dat is dan ook weer leuk omdat je naar een paar maanden dan weer de play-offs krijgt enzo. Het is gewoon een leuke afwisseling. Het spelletje is heel anders dus ik vind het één of het ander minder leuk. Het past goed bij elkaar.

Er zijn na afgelopen weekend al drie speelsters afgevallen. Wanneer wordt de uiteindelijke selectie bekend gemaakt?

Ik heb eigenlijk geen idee. We zijn net begonnen en er moeten er nog wat afvallen. Dus dat zullen we van Marieke (Dijkstra, bondscoach van Oranje, red.) ter zijner tijd wel horen.

Gaan jullie voor het EK nog op trainingsstage?

Nou ik moet eerlijk zeggen dat ik niet echt van de schema’s ben maar we gaan niet meer naar het buitenland. Volgens mij hebben we wel een soort van stage in Nederland en dan spelen we nog tegen Polen en Kampong jongens A1 enzo.

Kan je nu al een beetje inschatten hoe jullie kansen zijn op het EK?

Lastig om te zeggen maar het spel van ons team wordt steeds duidelijker. Dit is pas de derde week dat we trainen dus je merkt nu dat er steeds meer contouren komen in het spel maar we zijn er nog niet. Ik vind het dus lastig om over kansen nu al uitspraken te doen.

Reageer