Flanagan: 'We willen fysiek en conditioneel zo sterk mogelijk te zijn' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Flanagan: ‘We willen fysiek en conditioneel zo sterk mogelijk te zijn’

Over 57 dagen begint in Den Haag het WK waar alle internationale top heren- en damesteams hun opwachting zullen maken. Om alvast in de stemming te komen blikt hoofdklassehockey.nl elke week met één van de deelnemers vooruit. Hoe bereiden zij zich voor op dit mondiale toernooi? Deze week vertelt de Australische Anna Flanagan, komend seizoen speelster bij MOP, hoe de ‘Hockeyroos’ zich voorbereiden.

Credit: Dan Carson
Credit: Dan Carson

Hoe ziet de ‘Road to The Hague’ er tot nu toe uit voor jou en je team?

Na drie weken kwamen we begin januari weer bij elkaar om full time te gaan trainen. We zijn twee weken naar Zuid-Afrika gegaan waar we speelden tegen het nationale team en tegen Nederland. Vervolgens zijn we naar Kalgoorlie (stad in Australië) gereisd om nog wat wedstrijden tegen Japan te spelen. Op dit moment zijn we in Nieuw-Zeeland en hierna begint ons laatste trainingsblok in Australië. We willen fysiek en conditioneel zo sterk mogelijk te zijn.

Hoe ziet de Australische competitie eruit? Is het vergelijkbaar met de Hoofdklasse     

We spelen allemaal voor hockeyclubs in Perth. De Hockeyroos worden verloot tussen de teams. Elk team uit Perth krijgt dan een aantal internationals. Als je eenmaal een seizoen bij een team hebt meegespeeld kun je daar het jaar erna weer naar terug keren, als ze je willen houden tenminste! Daarnaast hebben we met onze state-teams nog de nationale competitie, die een week duurt. Van hieruit hebben speelsters de kans om geselecteerd te worden voor de Hockeyroos. We trainen het merendeel van het jaar dus alleen met het nationale team. Om te oefenen spelen we dan wedstrijden tegen jongensteams.

Wonen alle Hockeyroos, net als de hockeymannen, in Perth?

Ja, als je geselecteerd wordt, wordt er wel verwacht dat je daarheen verhuist. Ik woonde daarvoor in Canberra (stad tussen Melbourne en Sydney, red.). We trainen zes dagen in de week waarin we trainingen combineren met fitness en conditietraining. Op zondag hebben we vrij.

Kunnen jij en je teamgenoten (fulltime) studeren en werken naast de hockeyverplichtingen?

Veel van mijn teamgenoten combineren het part-time met hockey omdat ons trainingsschema full-time werken niet altijd toelaat. Ik heb vorig jaar mijn studie journalistiek afgemaakt, ben gekwalificeerd fitness docent en ben nu begonnen met mijn pre-master in Legal studies. Daarnaast doe ik freelance sport verslaggeving voor televisie en radio want ik wil uiteindelijk in de media gaan werken. Ik moet wel mijn tijd goed managen om alles te kunnen combineren maar hockey heeft altijd prioriteit.

Over minder dan twee maanden al zal in Den Haag het WK van start gaan. Hoe zien jullie laatste voorbereidingsweken eruit?

We zijn nu dus in Nieuw-Zeeland en spelen hier wedstrijden tegen China, Korea, Argentinië en Nieuw-Zeeland. Daarna keren we terug naar huis voor ons laatste trainingsblok en blijven we dus gewoon full-time trainen. Enkele weken voor het WK begint gaan we dan nog naar Duitsland en België om daar wat laatste oefenwedstrijden te spelen.

Tot slot, als je nu een voorspelling zou mogen doen, wie eindigen er dan tijdens het WK in de top 3?

Australië! Nederland en Argentinië

Gevaarlijke outsider?

Engeland en Nieuw-Zeeland zijn altijd uitdaging!

  

In eerdere edities van deze rubriek sprak hoofdklassehockey.nl met:

Simon Orchard (Australië)

Sophie Bray (Engeland)

Rupinderpal Singh (India)

Julia Müller (Duitsland)

Barry Middleton (Engeland)

 

Reageer