Gemixte gevoelens bij Dirkse van den Heuvel over 4x15 minuten systeem - Hoofdklasse Hockey Nederland

Gemixte gevoelens bij Dirkse van den Heuvel over 4×15 minuten systeem

De Oranje dames eindigden de poulefase gister met een 1-0 overwinning op Japan en een tweede plek in poule A. In alle drie de wedstrijden had Nederland het veldoverwicht maar wist de ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne de verhoudingen lastig in doelpunten om te zetten. Ondanks dat de poulefase niet met de koppositie werd afgesloten keek Carlien Dirkse van den Heuvel tevreden terug op het duel met Japan.

Nederland-Oranje-Nieuw-Zeeland-WK-dames-RU Dirkse van den Heuvel
(c) Roel Ubels

“Ik denk dat we ongeveer 90% van het balbezit hadden en we verdienden ook echt te winnen. We wisten van tevoren al dat ze erg verdedigend zouden spelen en dat deden ze eigenlijk heel goed. In de slotminuten bleven ze de ballen weg slaan om ons bij de cirkel weg te houden maar we hebben toch het geduld kunnen bewaren. We hebben de bal het werk laten doen en aan het einde die corner veroverd.”

Twintig seconden voor tijd maakte Maartje Paumen uit deze korte hoekslag de winnende treffer en daarmee won Oranje het duel. Alsnog moet het Dirkse van den Heuvel zorgen baren dat haar team niet bij machte was de score al eerder in de wedstrijd te openen en dat ook in de eerdere duels hiervoor maar moeilijk gescoord werd. “Ja, we kregen de afgelopen dagen veel kansen om te scoren maar lieten dat na. We hebben het er met elkaar over gehad en we hebben afspraken gemaakt maar vandaag was het gewoon heel lastig omdat Japan zich helemaal terugtrok in de eigen cirkel.”

Verder lijkt ook het 4×15 minuten systeem Nederland geen windeieren te leggen. Waar de ploeg van Sjoerd Marijne graag op met snelheid de aanval inzet wordt dit tempo er door de extra rustperiodes elke keer een beetje uitgehaald. Dirkse van den Heuvel geeft aan gemixte gevoelens te hebben bij deze nieuwe regel. “Met dit warme weer is het soms fijn om even een rustmoment te hebben en ook het feit dat je nu wat meer met de coach bij elkaar kan komen is zowel voor ons als voor Sjoerd wel handig. Toch hou ik er persoonlijk van als het ritme in het spel blijft, ik vind het fijner om 35 minuten te blijven gaan. Maar goed, het is niet anders.”

Aanstaande donderdag treffen de Oranje dames Duitsland, dat derde werd in poule B. In voorbereiding op de Champions Trophy speelden de ploegen al twee oefenwedstrijd tegen elkaar. “In vergelijking met het WK is het een nieuw, jong en gedreven team. Duitsland speelt veel aanvallender dan bijvoorbeeld Japan en daardoor zullen wij ook meer ruimte krijgen. Dat zal zowel voor ons als voor de mensen die kijken leuker zijn. Wat er beter in de kwartfinale beter moet? We moeten gewoon de snelheid erin houden en minder slordig zijn in balbezit. Scherp aannemen, passen en veel combineren en dan ben ik benieuwd wat de uitkomst zal zijn. Ik verwacht in ieder geval een leuke wedstrijd!”

Reageer