‘Hockeynerd’ Willemijn Bos zag een Australisch Australië

Met de 2-0 zege tegen Australië op zak zijn de Oranje dames dit toernooi nog ongeslagen en zijn ze, met nog één poulewedstrijd te gaan, zeker van een plek in de halve finale. Het eerste doel is daarmee bereikt, vertelt verdedigster Willemijn Bos met wie we ook terugblikken op de lastige wedstrijd van zaterdagavond. Is Nederland goed weggekomen of was de wedstrijd verdiend gewonnen?

Oranje-Nederland-Japan-RU Willemijn Bos
Credit: Roel Ubels

“Op basis van de tweede helft vind ik het wel verdiend,” blikt Bos terug. “We hadden het lastig in de eerste helft. Zij startten goed, speelden volle druk en daar hadden wij wel wat moeite mee. Gelukkig stonden we in de tweede helft een stuk beter en hebben we het uiteindelijk wel verdiend afgemaakt denk ik.”

Zoals ook Bos al aangeeft werd de beginfase van de wedstrijd, al dan niet de hele eerste helft, gedomineerd door Australië. De Oranje dames leken een beetje overrompeld door de hoge druk van de Hockeyroos. “Overrompeld is denk ik niet het goede woord,” reageert de verdedigster. “Ze spelen op z’n Australisch, hun herenteam doet dit net zo, dus we wisten wel wat we konden verwachten. We hadden er gewoon moeite mee want ze deden het heel goed.  Dat vind ik ook een compliment aan hun team. De Australische damesploeg heeft een aantal magere jaren gehad maar nu laten ze hier wel zien dat ze heel fit en sterk zijn.”

In de tweede helft week de achterhoede niet van de zijde van de Australische spitsen waardoor er in vergelijking met de eerste helft veel minder schoten op het Nederlandse goal konden worden afgevuurd. “Het stond in de tweede helft inderdaad beter,” beaamt Bos. “Tuurlijk krijgen goede ploegen als Australië altijd wel kansen maar je merkte dat ze het steeds lastiger kregen toen we ons eigen spel gingen spelen en dat hebben we toen ook niet meer losgelaten.”

De verdedigers vochten hard om maar niet die openingstreffer in het eigen doel te zien vallen. Toen Bos halverwege de tweede helft onterecht een corner tegen kreeg reageerde ze dan ook wat fel op het fluitsignaal van de scheidsrechter die dat op haar beurt leek te waarderen. “Ja, ik rende op haar af, maakte het time-out gebaar en zei nee, nee, nee toen ze voor een corner floot. Ik wilde duidelijk wilde maken dat het écht geen shoot was. Zij begon toen helemaal van: niet doen, niet doen!” Ondanks dat de Oranje international via de videobeelden haar gelijk kreeg ging de verdedigster om de goede vrede te bewaren toch maar even haar excuus aanbieden. “Gelukkig zei ze toen dat het niet uitmaakte en dat ze wel snapte dat het de hitte van de strijd was,” lacht Bos.

Met de overwinning op Australië heeft Oranje nu de halve finale plek binnen en is de eerste stap naar het gouden einddoel gezet. “Dit was zeker ons eerste doel maar nu willen we ook eerste in de poule worden en we hebben natuurlijk eerst nog de wedstrijd tegen Korea. Dus dat is nu de volgende stap.” Na die laatste poulewedstrijd tegen de Aziatische formatie worden donderdag de halve finales gespeeld. In de andere poule is het nog niet duidelijk wie er, hoogstwaarschijnlijk naast koploper Argentinië, de halve finale zal bereiken. Bos heeft al wel een aantal kanshebbers zien spelen vertelt ze. ” Ja, ik heb die teams voornamelijk op televisie gezien en dat zit ik ook echt wel te zoeken naar de ploegen die we misschien tegen kunnen komen. Ik ben denk ik toch een beetje een hockeynerd denk ik,” sluit ze lachend af.

Reageer