Jacques Brinkman: "Degelijke overwinning Oranje" | Hoofdklasse Hockey Nederland

Jacques Brinkman: "Degelijke overwinning Oranje"

Favoriet voor goud. Maar je moet het wel elke wedstrijd waarmaken. De Oranjehockeyvrouwen deden wat van ze verwacht werd in de openingswedstrijd. De ploeg van bondscoach Max Caldas versloeg de Belgische hockeyvrouwen (nr.16 op de wereldranglijst) degelijk met 3-0 door doelpunten van twee debutanten op de Spelen, uitblinkster Kim Lammers (2x) en Caia van Maasakker uit een strafcorner.
Bondscoach Caldas posteerde Maartje Paumen op de positie van Willemijn Bos, die drie dagen voor de start van de Spelen de kruisband in haar linkerknie scheurde. Waar Bos vaak de lange bal hanteert, kiest Paumen van achteruit vaak voor de individuele loopactie aan de bal. Oranje wordt daardoor verdedigend kwetsbaar en ik zou daarom Sophie Polkamp centraal achterin zetten en Paumen op haar vertrouwde positie voor de verdediging.
Aanvallend had Oranje het lastig tegen de stug verdedigende Belgische hockeyvrouwen. Gelukkig is daar dan altijd centrumspits Kim Lammers. De 31-jarige debutante scoorde op aangeven van jubilaris Eva de Goede (100e interland) vlak voor de rust de belangrijke openingstreffer.
Dat het de tweede helft geen doelpunten festijn werd lag aan de slordigheid van de Nederlandse spitsen, de stromende regen, maar ook aan het sterke optreden van de pas 17-jarige keepster Aisling D’Hooghe van België.
CIJFERS:
Joyce Sombroek (k): 7, niet op de proef gesteld, foutloos, maar toch geen 10.
Caia van Maasakker: 7, prima debuut, luister bijgezet met strafcornerdoelpunt.
Merel de Blaey: 6, paar stopfoutjes, staat in cirkel aan verkeerde kant te dekken.
Margot van Geffen: 6, minder minuten gemaakt dan normaal, weinig ruimte voor aanvallende acties vanuit rechtsachterpositie.
Sophie Polkamp: 7, degelijk, speelt met bandage om bovenbeen, speelde vooral rechtsachter, ideale laatste vrouw.
Maartje Paumen: 6, geen rendement bij vier strafcorners, rol van ausputzer ligt haar minder, kreeg nog behoorlijke tik op schouder, uit voorzorg even naar de kant.
Carlien Dirkse van den Heuvel: 6, onopvallend, mist grote reboundkans.
Maartje Goderie: 6, moeilijk om zich te onderscheiden op druk middenveld.
Naomi van As: 6, paar keer slordig balverlies op het middenveld, tweede helft kwam ze iets meer los, versiert strafcorner.
Eva de Goede: 7, schitterende assist bij eerste doelpunt, speelt sterker op middenveld dan op voorstopperpositie.
Kitty van Male: 6, mist grote kans, net niet, last van olympische spanning, kop is er nu af, kan alleen maar beter.
Marilyn Agliotti: 6, onzichtbare kracht van Oranje, mager zesje.
Kelly Jonker: 6, nauwelijks acties op snelheid kunnen maken, weinig ruimte.
Lidewij Welten: 6, was lastig om tegen muur van Belgische verdedigsters je te onderscheiden, minder dreigend in kleine ruimte, mist vroeg in de wedstrijd grote kans.
Ellen Hoog: 6, assist bij tweede doelpunt, buitenom gevaarlijker dan binnendoor, te veel tijd nodig voor backhandschot.
Kim Lammers: 8, uitblinker van Oranje, scoort tweemaal op fraaie wijze, wat een wereldspits, wat een olympisch debuut.
Bondscoach Max Caldas: 7, heeft zijn team mentaal klaargestoomd voor openingswedstrijd na zware domper door plotseling wegvallen geblesseerde Willemijn Bos, positie ausputzer nog puzzelstukje.
 
Bron: Telegraaf/Jacques Brinkman

Reageer