
Kerstholt: ‘Ik heb zoveel zin in dat eerste fluitsignaal’
Aanstaande maandag vertrekken de dames van het Jeugd Olympisch Hockeyteam naar China om zich klaar te maken voor het toernooi in Nanjing dat op 16 augustus van start gaat. Gisteren vond op Papendal de Olympische teamoverdracht plaats en komen de Spelen na de vele weken voorbereidingen gestaag dichterbij. Maxime Kerstholt kan niet wachten tot het zover is. De spits van Laren vertelt onder meer over de voor-en nadelen van het nieuwe Hockey 5 format, de heftige klimaatkamer en de toekomst.
Donderdag kwamen Kerstholt en haar teamgenoten al echt in de Olympische sferen toen ze in de teamoverdracht werden overgedragen aan Chef de Mission Mark Huizinga. De aanvalster was onder de indruk van de dag. “Het was heel erg leuk, echt super goed geregeld. We hebben veel gedaan maar vooral heel veel spullen gekregen. Echt een tas vol met allemaal kleren van Asics, heel bijzonder. We mochten aan het einde ook het podium op en Teun de Nooijer was er ook dus dat was voor ons hockeyers wel leuk. Als je bedenkt dat hij in 1996 voor het eerst aan de Olympische Spelen meedeed, toen waren wij ongeveer nog niet geboren!” Contact met de andere Oranje sporters heeft Kerstholt nog niet gehad. “Toevallig kwam mijn vader een jeugdvriend van dertig jaar geleden tegen en zijn dochter, Odile (van Aanholt, zeilster, red.), mag de vlag dragen maar dat is eigenlijk de enige die ik heb ontmoet. De rest komt vanzelf wel.”
Klimaatkamer
Naast de overdracht trainde Kerstholt en haar teamgenoten donderdag voor het eerst in een klimaatkamer waarin de luchtvochtigheid en de warmte van Nanjing nagebootst werden. “Het was super heftig,” vertelt de aanvalster. “Het is echt ontzettend warm, we deden intervaltraining op de fiets en een paar van ons gingen ongeveer out. We moeten echt wennen aan het klimaat daar en hoe je lichaam erop reageert. Wel bijzonder om mee te maken.”
Hockey 5
Het is ook de enige keer dat de ploeg van Ageeth Boomgaardt de klimaatkamer inging. Vanaf maandag kunnen ze het immers ‘echt’ voelen als ze aankomen in Nanjing. Daar trainen ze nog een paar keer voordat een week later het hockeytoernooi begint. De Nederlandse dames zullen het zwaar krijgen in de hitte. In het Hockey 5 format waarin gespeeld wordt, bestaan er geen zijlijnen en gaat de bal dus ook nooit uit. De ploegen spelen op een half veld, omringd door boarding, vijf tegen vijf. Kerstholt legt uit wat de grootste verschillen zijn met het ‘normale hockeyspel’. “Je mag van overal in het veld scoren, er zijn geen cirkels ofzo. Je kunt ook geen strafcorner halen, als je in de 11-meterlijn shoot maakt wordt de bal van buiten die lijn genomen en doordat er geen zijlijnen zijn gaat het spel maar door.” De wedstrijden duren 3×12 minuten maar in de oefenwedstrijden die Oranje eerder speelde werd er 3×15 gespeeld zodat ze straks wat meer adem overhebben voor een eventuele verlenging. Door de hitte in Nanjing en het hoge tempo van het spel wordt er om de twee minuten door gewisseld. “We hebben natuurlijk wel koelvesten en moeten daar gewoon heel veel drinken. Volgens mij gaat er ook nog een koelbad mee, alles om zoveel mogelijk af te koelen in dat klamme weer,” voegt de spits eraan toe.
Comfort zone
Kerstholt en haar teamgenoten hebben deze zomer hard gewerkt om het nieuwe spel onder de knie te krijgen. Het grootste verschil zit volgens de aanvalster in het tempo van het spel. “Je denkt soms even rust te pakken door de bal naar voren te schieten maar die komt dan net zo hard weer terug,” legt ze uit. “Onze keepster moest in het begin ook nog heel erg wennen aan het feit dat je vanaf overal mag scoren, die liet er nog wel eens eentje gaan.” Het Hockey 5 zorgt er tegelijkertijd ook voor dat Kerstholt buiten haar comfort zone moet treden. “Ik ben spits en heb nooit een verdedigende rol maar hier sta je soms drie minuten achterin omdat het zo uitkomt. Ik leer daar heel veel van. Ik zou het anders toch een beetje ontlopen, want ook in trainingen ga je uiteindelijk altijd naar een positie voorin maar hier moet je overal druk kunnen zetten. Hetzelfde geldt ook voor onze verdedigsters die nu soms ineens in scoringspositie komen en daar weer van leren.”
Het eerste fluitsignaal
Nu de voorbereidingen bijna ten einde zijn kan de focus langzaam op de eerste poulewedstrijd. Deze wordt maandag 18 augustus gespeeld en de tegenstander is Fiji. Daarna volgen onder andere Japan en Argentinië. “Ik ben vooral heel benieuwd naar Fiji en hoe zij zich hebben voorbereid enzo,” vertelt Kerstholt. Argentinië is wel de zwaarste tegenstander is onze poule, daar hebben ze het vier jaar geleden in de finale ook heel moeilijk tegen gehad dus we zullen zien hoe zij het doen.” De Oranje dames hoeven het in China trouwens niet helemaal alleen te doen. Zij hebben een trouwe supportersschare achter hen staan. Alle ouders reizen af naar Nanjing om hun dochters naar het goud te gillen en ook de moeder en de zus van Kerstholt zullen erbij zijn. De spits kan niet wachten tot het zover is. “Ik heb echt zoveel zin in dat eerste fluitsignaal, dat het toernooi echt begint. Het daar zijn, het Olympisch dorp met al die verschillende landen, lijkt me heel bijzonder om mee te maken.”
Toekomst
Van de speelsters die vier jaar geleden meededen wonnen er een aantal onlangs goud op het EK onder 21 en pakten Marloes Keetels en Frederique Derkx zelfs al het goud op het WK met het grote Oranje. Ligt een dergelijke toekomst ook in het vizier voor Kerstholt? “Ach, zegt ze bescheiden, natuurlijk is het heel gaaf om te zien hoeveel meisjes er zijn doorgestroomd naar Oranje en Jong Oranje maar het is niet zo dat ik mezelf opleg dat ik over twee jaar ook op de echte Olympische Spelen wil staan. Ik denk vooral dat we echt moeten gaan genieten hiervan en dat het een ervaring wordt die we nooit meer zullen vergeten.”
Comments (3)
vreemd
hockey 5 tegen 5??
waar slaat dat op?
bestaat het 11tal dan nog maar uit 6 spelers of zo?
Wat heeft dit alles nog met hockey te maken?
en waarom gaat er geen jongens team mee naar Nanning?
als het in de jeugd al niet goed zit, dan worden de échte mannen nooit eens Olympisch kampioen
@vreemd
simpel, de jongens gaan niet omdat de kampioen van elk continent gaat Nanning gaat, en dat zijn de jongens niet
Mike
@@vreemd
Maar hoe kan het dan dat bij de jongens zowel Zuid-Afrika als Zambia gaat, Nieuw-Zeeland en Australie, Bangladesh en Pakistan? (Bij de meisjes ook nog een paar voorbeelden).
Denk dus dat er een andere reden is waarom er geen jongens team gaat… Niet dat ik die overigens weet.