Maartje Paumen:"Alles moet wijken voor 10 seconden euforie" | Hoofdklasse Hockey Nederland

Maartje Paumen:"Alles moet wijken voor 10 seconden euforie"


Nog 225 dagen tot de Spelen, nog 224,223. Maartje Paumen telt in gedachten mee als ze het speciale bord bij de entree op Papendal ziet. Drie maanden na het begin van de wekelijkse trainingsstage met de Nederlandse selectie is het nationale sportcentrum het tweede huis geworden van de hockeysters. “Home Sweet Home”, twittert Paumen, met een vleugje ironie.
Papendal of een trainingsstage in Alicante, het speciaal in Olympische stijl geprepareerde, blauwe hockeyveld van Upward in Arnhem oh het groene kunstgras van haar club Den Bosch: tot de gedroomde Olympische finale in augustus 2012 draait alles bij de 26-jarige Paumen om hockey. Ook in haar relatie met teamgenote Carlien Dirkse van den Heuvel domineert de hockeysport, ze spelen met en tegen elkaar.
Alles moet wijken voor 10 seconden van opperste euforie in Londen, zegt Paumen. Meer is het niet, ervoer ze bij de Spelen van Peking. “Dat gevoel extase krijg je later niet meer. Je kijkt naar elkaar en weet van gekkigheid niet wat je moet doen. Al die huldigingen daarna zijn anders. Het gelukzalige moment dat je op het veld beseft: Ik ben Olympisch kampioen, is eigenlijk niet te beschrijven. Voor die roes van 10 seconden doe ik het, bizar toch?
De missie
Papendal is sinds september ook het laboratorium voor de Nederlandse hockeysters. Elke training staat in het teken van Londen 2012. “Het was even wennen”, vertelt Paumen.2Maar het is een groot voordeel dat we op weg naar de Spelen al zoveel samen kunnen doen. Juist in dit jaar moeten we veel met elkaar delen. We groeien naar elkaar toe.”
De hockeysters volgen een vast patroon. Paumen:”maandag eerst een uurtje loslopen na de wedstrijden in de hoofdklasse op zondag, dan nog een uurtje hockey.’s Middags hebben we krachttraining op Papendal. Dinsdagochtend krijgen we van Cees Koppelaar anderhalf uur looptraining op de atletiekbaan van Papendal, daarna doen we weer twee uur hockey bij Upward. Woensdagochtend is de laatste krachttraining en dan melden we ons donderdag weer bij de club. In deze periode moeten de speelsters fitter en sterker worden, we vergroten onze basis.”
Elk detail telt. Zo test Paumen een speciaal apparaatje om de longinhoud te meten. “Door bepaalde oefeningen leer je beter en adequater in te ademen. Zo kun je sneller herstellen.”
Paumen volgt tevens een training Eye Gym,”ooggymnastiek ” om haar gezichtsveld te vergroten en scherper te observeren. ” Je doet allerlei spelletjes om je reactiesnelheid te meten. Ik ben benieuwd of ik dingen in het veld sneller kan zien. Het gaat om dat ene procent, die straks in Londen het verschil kan maken.”
Bron: De Volkskrant

Comments (1)

  1. Kijk, dit is nou een topsporter waar we trots op kunnen zijn! Alles voor de ene doel! Maartje, je bent een echte held!!

Reageer