Oranje dames na 2-0 overwinning op Australië verzekerd van plek bij laatste vier

Met nog één poulewedstrijd te gaan hebben de dames van het Nederlands elftal zich zaterdagavond verzekerd van een plek in de halve finale.  De ploeg van Max Caldas won met 2-0 overwinning van een sterk Australië. Lees hieronder het wedstrijdverslag.

Nederland-Oranje-WK-dames-RU
Credit: Roel Ubels

Waar de Oranje dames in de vorige poulewedstrijden binnen tien minuten de score openden is het vandaag Australië dat veel feller start. Al binnen vijf minuten hebben de Hockeyroos drie maal op goal mogen schieten en krijgen ze ook de eerste corner van de wedstrijd toegewezen. Deze wordt er echter keurig uitgelopen door Carlien Dirkse van den Heuvel waarmee ze Nederland behoedt van een vroege achterstand. Niet lang daarna laat Lidewij Welten zien dat ze weer helemaal terug is na haar handblessure. De aanvalster zet een knappe actie, speelt de bal af op Lammers die vervolgens op een meter van het goal slordig balverlies lijdt. Aan de andere kant moet Sombroek vervolgens redding brengen op de inzet van Kellie White en een corner van Anna Flanagan. Pas na een kwartier lijkt Oranje een beetje wakker te worden en weet het beter om te gaan met de felheid en de druk van Australië. Meer en meer beweegt de Nederlandse formatie naar voren al komen echte kansen er maar zelden. De Hockeyroos verdedigen de spitsen strak en lijken telkens net iets eerder bij de bal te zijn dan de Oranje dames. Dat blijkt ook uit de statistieken. Van de zes keer dat de ploeg van Max Caldas in de eerste helft de cirkel binnenkwam werd er geen enkel schot op goal afgevuurd. Het mag dan ook van geluk spreken dat de brilstand bij rust nog op het bord staat  en heeft dat vooral te danken aan de sterk-keepende Sombroek.

In de tweede helft speelt de wedstrijd zich wederom grotendeels op de Nederlandse helft af. Australië houdt de druk er goed op maar de verdediging van Oranje staat sterk in de mandekking dus tot echte grote kansen komen de Hockeyroos niet. Ook aan de andere kant zijn er kansen voor de ploeg van Max Caldas om de score te openen. Zo sleept Maartje Paumen twee corners naast krijgt ook Kelly Jonker de bal er tot twee keer toe niet in. Dertien minuten voor tijd is het dan eindelijk wel raak. Jonker sprint de bal vanaf de middenlijn de hoek in en geeft deze met haar backhand voor op Kim Lammers die daar de 1-0 binnen tipt en het Kyocera stadion doet beven. Vanaf dat moment is de rem er af bij de Nederlandse dames en wordt aanval na aanval ingezet en als Naomi van As uiteindelijk vijf minuten voor tijd de 2-0 binnen schiet is de overwinning binnen.

De halve finale is nu binnen voor de Oranje dames. Maandag om 16:00 uur spelen ze echter eerst nog de laatste poulewedstrijd tegen Zuid-Korea.

 

Reageer