Oranje wint eerste WK-wedstrijd met gemak

De dames van het Nederlands elftal hebben hun eerste WK-wedstrijd zonder al te veel moeite met 6-1 gewonnen van Japan. Lidewij Welten was vandaag nog niet van de partij bij Oranje.

Oranje-Nederland-Roel-Ubels-Paumen-juich
Credit: Roel Ubels

De vele enthousiaste hockeyfans in het Oranje gekleurde Kyocera stadion zagen de ploeg van Max Caldas in hun eerste WK-wedstrijd vanaf minuut één het heft in eigen hand nemen. Al na zeven minuten spelen flatst Ellen Hoog de bal op de goed vrijgekomen Kelly Jonker die vanaf de strafbal stip de 1-0 binnen tikt. In de minuten die volgen krijgen zowel Xan de Waard als Roos Drost kansen om de voorsprong te verdubbelen maar beide missen doel. Wanneer de wedstrijd vervolgens even wat in lijkt te zakken krijgt Drost het op haar heupen. Onder luide aanmoediging van het publiek pielt ze zichzelf de cirkel in en vindt daar Kelly Jonker die haar tweede van de dag kan binnen tikken. Twee minuten later mag Maartje Paumen voor het eerst aanleggen op kopcirkel en is ook zij trefzeker. Met deze 3-0 voorsprong gaan de teams rusten.

In de tweede helft gaat Oranje rustig verder waar het gebleven was en lijkt het krachtsverschil nog groter dan in het eerste bedrijf. Via Ellen Hoog en Jonker loopt Nederland zakelijk uit naar 5-0 waarna de Japanse coach besluit zijn keeper te wisselen voor tweede keeper Ryoko Ole. Hoewel ze een paar keer knap redt is ook zij kansloos wanneer Paumen op de stip aan mag leggen voor een strafbal. Zij pusht Oranje naar 6-0. De laatste tien minuten van de wedstrijd maakt keepster Joyce Sombroek plaats voor Larissa Meijer die meer te doen krijgt dan verwacht. Vijf minuten voor tijd ziet zij de 6-1 binnen vliegen. Akane Shibata maakt de eretreffer voor haar team. De eerste overwinning voor Max Caldas en zijn vrouwen was echter al bij rust binnen. Maandag speelt Oranje in de tweede poulewedstrijd tegen België.

Bekijk hier de doelpunten: 

‘7:  1-0 Kelly Jonker

’20: 2-0 Kelly Jonker

’22: 3-0 Maartje Paumen

’39: 4-0 Ellen Hoog

’42: 5-0 Kelly Jonker

59: 6-0 Maartje Paumen

65: 6-1 Akane Shibata

Reageer