Oranje zaalteam volgens den Ouden een goede combinatie van ervaring en talent - Hoofdklasse Hockey Nederland

Oranje zaalteam volgens den Ouden een goede combinatie van ervaring en talent

Met een mooie gouden medaille keerden de Oranje zaaldames gister terug uit Praag. Nog nooit eerder pakte Nederland deze hoofdprijs. Aanvoerster Karin den Ouden denkt dat het succes van haar team vooral te maken heeft met de combinatie van ervaring en talentvolle jonge speelsters.

Oranje zaalhockey dames RU
Oranje luistert in de rust naar de uitleg van coach Marieke Dijkstra

“We hebben een team met een aantal mensen die veel ervaring hebben op grote toernooien. Die basis stond er en iedereen daarvan weet hoe het is om een toernooi te spelen, hoe het is om tegen Duitsland te spelen en hoe het is om een halve finale of een finale te spelen. Daarnaast hebben we een aantal jonge talenten die het erg goed gedaan hebben. Zij hebben gewoon een heel hoog niveau gehaald hebben dus ja, ik denk dat dat een hele goede combinatie was. ”

De Nederlandse dames begonnen het toernooi sterk met een ruime overwinning op Engeland. “We wisten toch eigenlijk niet wat dat resultaat betekende,” vertelt den Ouden. “Zij waren net gepromoveerd uit de B-poule.” Toen de dames vervolgens ook Duitsland aan de kant zetten begon bij het team toch wel te dagen dat er misschien wel voor de prijzen gespeeld zou kunnen worden. Desalniettemin bleven ze voorzichtig. “Van Duitsland weet je dat die in het toernooi moeten komen, dat zij vaak minder goed beginnen dan dat ze eindigen. Maar het was in ieder geval een grote opsteker dat we daarvan wonnen en dat zei ook wel iets over onze vorm.”

In de halve finale had het team van bondscoach Marieke Dijkstra het vervolgens moeilijk tegen het stugge Polen. Dit vond den Ouden dan ook eigenlijk de meest lastige wedstrijd van het toernooi. “De halve finale is vaak de moeilijkste wedstrijd omdat het je toernooi kan maken of breken. Als je wint ga je voor goud en als je verliest kun je vervolgens zomaar buiten de prijzen vallen. We speelden eigenlijk best wel goed,” blikt de aanvoerster terug. “We hadden alleen binnen vijf minuten een onhandige strafbal tegen en daarna meteen een corner. Polen heeft een goede verdedigende ploeg dus het is niet heel leuk om daar tegen achter te komen. Toch denk ik dat we een hele goed wedstrijd hebben neergezet. We richtten ons erop niet te gaan forceren. Dus gewoon te blijven zoeken naar een oplossing en vast te houden aan het patroon. Daar kwam de gelijkmaker ook uit, alleen hij viel anderhalve minuut voor tijd dus dat was nog wel even goed voor de zenuwen.”

Na shoot-outs werd uiteindelijk de finale gehaald, waarin wederom Duitsland de tegenstander zou zijn. “Je weet dat ze altijd goede finale in huis hebben en van de laatste 17 toernooien er 14 gewonnen ofzo. Maar wij hadden ook wel het vertrouwen om er vol in te gaan.” En dat deden de dames, ze bleven rustig en wanneer de wedstrijd op driekwart zit durft den Ouden bij de 3-0 voorsprong stiekem al aan goud te denken. “Toen dacht ik, dit kan niet meer misgaan. Die ontlading begint eigenlijk al een paar minuten voor het fluitsignaal. Je ziet de mensen naast de bank al klaar staan om het veld in te komen rennen en dat was gewoon geweldig. Er waren ook veel ouders, familie en vrienden mee gereisd dus dat was een mooi feestje in de hal.”

Ook na de toernooizege waarmee deze periode met het Nederlands zaalteam afgesloten is, is  er van rust voor den Ouden, die eigenlijk nog nauwelijks winterstop heeft gehad, geen sprake. “Met Den Bosch staat donderdag nog training op het programma en spelen we zaterdag competitie spelen in de zaal waarbij we ons hopen te plaatsen voor de play offs. Inderdaad weinig rust maar dat is het nadeel van zaalhockey. Als het afgelopen is moet je meteen door.”

Reageer