Sjoerd Marijne nieuwe bondscoach Oranje dames - Hoofdklasse Hockey Nederland

Sjoerd Marijne nieuwe bondscoach Oranje dames

Het Brabants Dagblad heeft vrijdagochtend het nieuws naar buiten gebracht dat Sjoerd Marijne aangesteld zal worden als bondscoach van de Oranje dames. Hij neemt het stokje over van Max Caldas waarvan eerder bekend werd dat hij aan het roer van de Nederlandse heren komt te staan. Marijne heeft getekend tot en met de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Marijne werkt al vanaf 2001 in verschillende functies bij de hockeybond. De laatste jaren was hij coach van Jong Oranje (mannen). Als clubcoach werkte hij achtereenvolgens bij de mannen van MOP, Tilburg, Amsterdam, Oranje Zwart en de laatste twee seizoenen Den Bosch. Bij het Nederlands elftal gaat hij voor het eerst op het hoogste vrouwenniveau werken.

Arno den Hartog: “Sjoerd is een ervaren coach die al lang werkzaam is bij de KNHB als (assistent) bondscoach van de diverse nationale (jeugd)teams. Hij wordt bondscoach van een team dat staat en het is voor hem een mooie uitdaging om het team verder door te ontwikkelen. Het doel is om de top één positie te behouden, de ingeslagen weg voort te zetten en de Nederlandse speelstijl van aanvallend, creatief, snel hockey vanuit een solide verdediging verder te perfectioneren. Daarnaast wil ik hockeyclub Den Bosch bedanken voor het mogelijk maken van deze stap voor Sjoerd.”

Bondscoach Sjoerd Marijne: “Het is een eer om bondscoach te worden van het beste team van de wereld. Aan mij de taak om de afstand met de concurrenten te behouden en hopelijk uit te bouwen. Ik kijk er erg naar uit om aan de slag te gaan.”

Het eerstvolgende grote toernooi voor de dames is het Champions Trophy in Argentinië (29 november – 7 december).

Comments (48)

 1. Eens kijken hoe snel hij hier door het ijs zakt

 2. Knap voor iemand met zijn kwaliteiten. Lekker bezig KNHB. Wat ellebogenwerk kan doen zeg…

 3. met dit weer zakt iedereen door t ijs… is maar de vraag of hij überhaupt op ijs komt te staan, ook in Rio schijnt het zelden te dooien. ‘t is maar een spelletje, zeker nu!!

 4. Ongeloofelijk, bond blijft ouderwets denken in zuid en west. Zullen er wel veel bedankt hebben voor de fuctie. Kan me niet voorstellen dat dit de top 1 kandidaat is. Arno gaat gewoon weer door met het doorschuiven van zijn brababtse vriendjes. Wat is de track record van Marijne eigenlijk? Nooi ergens een 1e plaats

 5. Dit laat opnieuw zien hoe klein en amateuristisch de hockeywereld is. Sjoerd Marijne heeft met alle teams die hij de afgelopen jaren gecoached heeft onder de maat gepresteerd. (Mannen)
  Slim van hem om vrouwen te gaan coachen, kan die eindelijk iets winnen. Maar helaas met Sjoerd gaan ook zij verliezen.

 6. Hmmm, ergens wel logisch aangezien hij al behoorlijk wat ervaring heeft opgedaan als bondscoach bij de jeugd, oa. Wereldkampioen met JO Dames.

  Maar ik snap de verontwaardiging wel. Hij heeft zijn imago niet mee. Weinig sympathieke vent. Als coach van Amsterdam foeteren over het veld van Bloemendaal na de verloren play offs, veel gele kaarten vanwege mekkeren op de arbitrage, geen potten kunnen breken bij OZ, bij DB ging het ook niet geweldig afgelopen jaar. Dus, typische vrouwencoach? Laten we het maar hopen.

  Hij kan vast wel wat. Maar in sport tellen andere zaken ook mee. Herman Kruis moest het veld ruimen omdat hij niet het charisma van bijv. Caldas of Oltmans heeft. Marijne heeft dat ook niet.

  Maar goed, ze zullen het wel weten. Ik zou Ageeth Boomgaard even niet willen zijn. Wel Steijn Spreij of Kai de Jager, want die zullen hem wel gaan volgen.

  Succes Sjoerd. Ik hoop dat je er iets moois van kan maken.

 7. Amsterdam

  KNHB draait nog steeds op versie 1.0. Terwijl de hele wereld al op versie 3.0 of hoger draait

 8. Amsterdam

  @john, steijn en kai. Ook al mannen met een enorme prestatie curve. Eerste kan in het land van een oog koning al niet winnen van duitsland met meisjes b. dus met het selectie beleid zit het wel goed.

 9. Nou dat wordt het Brabants Nederlands elftal want met westerlingen kan Sjoerd niet werken, het gehalte Den Bosch, MOP en Oranje Zwart zal hoog zijn in het Nederlands ( Brabants) Dames elftal!
  @ John , Steijn Spreij ?? en Kai meuuuuhhaahha dacht het niet het zijn het gewoon doorsnee coaches/trainers hoor maar het zal met niets verbazen als het orakel Arno den Hartog deze twee weer door gaat schuiven is wel zo makkelijk en dan weer een vriendje uit Brabant die door schuift en zo houden we het cirkeltje in Nieuwegein lekker dicht…..

 10. Den Bosch

  Gaat hij stoppen bij Den Bosch? Wie zou daar dan de opvolger worden?

 11. Ok, dit is een rare zet, maar met Maartje Paumen werkt het misschien wel. Zij wil graag bepalend zijn en misschien met wat meer zuiderlijke invloed lukt het haar.

  Verder natuurlijk een grap, deze coach heeft al laten zien zodra hij een vertegenwoordigend elftal krijgt alleen zijn ‘eigen’ jongens/meisjes te selecteren

 12. Wat een onnodige keuze, knhb. De kracht van Max gaat met deze keus volledig verloren. Het haantjes gedrag van Sjoerd zal een averechts effect hebben op het beoogde… Doorontwikkelen zal daarom ook niet gaan. Ontzettend zonde voor het prachtige imago dat het Nederlands elftal de afgelopen jaren heeft opgebouwd.

 13. En Raoul dan nu hoofdcoach bij de heren den bosch ?

 14. self-pass

  Dit gaat enorm klappen met een aantal dames. Benieuwd wie de OS in 2016 gaat doen, want de kans dat hij dit haalt lijkt mij erg klein.

 15. Wat een grap!

 16. Ongelofelijk!! Hoe kunnen ze dit nou doen? Deze vent heeft werkelijk nog helemaal niets gepresteerd! Wat een aanfluiting zeg!

 17. ons kent ons….

  maar zo zit heel de bond in elkaar.. willen we wereldtop blijven dan moet er snel iets veranderen….

  iemand die van zijn hobby zijn werk maakt, maar er eigenlijk niets van kan

 18. Laten we beginnen om Arna den Hartog bij de bond te ontslaan. Een goed betaalde baan! Weer en brevet van onvermogen! Houdbaarheidsdatum allang voorbij. Werkt alleen met vriendjes die hem niet tegenspreken, zodat hij nog lang in zijn Volvo van de bond kan rijden. In het normale bedrijfsleven was deze man allang exit geweest.

 19. Het niveau van WK 2014 gaan de Nederlandse dames dus niet meer evenaren, laat staan verbeteren, onbegrijpelijke keuze, als het al een keuze was. Australie wordt bij de dames de volgende Olympisch kampioen,terwijl gezien de resultaten van de Nederlandse meisjesteams Nederland nog jaren nr. 1 zou moeten zijn.

 20. Ik vind het inderdaad een vreemde keuze. Net zoals Caldas bij de mannen.
  Maar de toekomst zal het leren.

 21. hockeystick

  Veel plezier dames! ha ha ha

 22. Van Oostduin

  Goed voor de nivellering in het mondiale dameshockey. Uitstekende keuze van de KNHB. Zo houdt je hockey wellicht zeker een olympische sport. Briljante zet. Ik kan niet anders zeggen.

 23. Dit is toch keuze van Stefan Veen lijkt me, idd aanfluiting en onbegrijpelijk dat ze niet wat beters kunnen vinden. Aan de andere kant, wie wordt er niet kampioen met de dames, die hebben werkelijk geen enkele tegenstand meer internationaal. Denk als ze met 10 vrouwen naar Rio gaan dat ze dan nog goud winnen. Misschien dat Sjoerd zelfs dat nog weet om te draaien….

 24. Er wordt wel heel negatief over Marijne gedaan. Hij heeft zich nog niet op een Dames team van dit niveau kunnen bewijzen. Misschien gaat hij het heel goed doen! De grap is de knhb. Alleen vriendjes van…. kunnen een functie bekleden. Als je kijkt wat voor mogelijkheden de knhb heeft om bepaalde coaches aan te trekken en je ziet wat ze aantrekken dan is dat bizar. Mensen als Schopman en Lammers lopen gillend weg. Ook als er vacatures van nationale jeugdteams op de knhb site staan, hoef je echt niet te reageren. Ze hebben vaak al lang een keuze gemaakt. Terwijl toppers met kul argumenten worden afgeserveerd.

 25. Onverstandige keuze maakt de knhb, echt een arrogante misstap. De keuze voor Max daarentegen…!

 26. Wat een inmense aanfluiting. Hoe is het mogelijk dat KNHB ‘de kanslozen en niet presterenden’ naar voren schuift voor dit soort banen….

  Ontslagrecht in NL moet duidelijk op de schop. KNHB is kennelijk niet in staat om een al jaren falende Den Hartog te lozen en zelfs personen aan te katen stellen in verantwoordelijke functies, Marijne, die al jaren falen met ‘goed materiaal’.

  En ga mij nou niet vertellen dat ‘coachen van dames’ iets anders is. Traject naar Rio gaat spaak lopen. Dit is werkelijk schandalig….

 27. Marc Lammers, Marc Lammers …
  Hoe indrukwekkend zijn zijn prestaties bij het Nederlands damesteam in 9 jaar tijd. Volgens mij verheerlijken we deze man.
  2000 – 2008:
  – Bondscoach Nederlands dames team
  2001:
  – Brons Champions Trophy Amstelveen, Nederland
  2002:
  – Brons Champions Trophy Macau, China
  – Zilver Wereld Kampioenschappen 2002 in Perth, Australie
  2003:
  – Brons Champions Trohy Sydney, Australie
  – Gold EK Barcelona, Spanje
  2004:
  – Zilver Olympische Spelen Ahene, Griekenland
  – Gold Champions Trohy Cordoba, Argentinie
  2005:
  – Gold EK Dublin, Ierland
  – Gold Champions Trophy Canberra, Australie
  2006:
  – WERELD KAMPIOEN
  – Gold Champions Trophy Quilmes, Argentinie
  2007
  – Zilver EK Dublin
  – Brons Champions Trophy, München Gladbach
  2008
  – Gold Olympisch Kampioen Beijing

 28. Sjoerd Marijne is bepaald niet een succesvolle coach. Recent kijk naar JO & Den Bosch !!Ik begrijp de KNHB wel …. simpel een zonnesteek door dit niet Hollandse weer ? Ik kan mij niet voorstellen dat er geen betere coach voor dit “Golden” team beschikbaar is ? Tenzij het team achter deze beslissing staat ? In dat geval ……. zwijg ik in alle talen !!

 29. Duidelijk nog nooit met marc gewerkt

 30. Maar Censuur heeft wel gelijk in 8 jaar 1 x wk gewonnen toen hij al 6 jaar bezig was en na 8jaar Olympisch kampioen, allemaal reuze knap maar laten we niet overdrijven .

 31. Laten we dan ook maar Mieke benoemen tot bondsvoorzitter.

  Dan is de grap compleet.

 32. ik heb die sjoerd wel eens bij Tilburg aan het werk gezien. Toen gold hij nog als veelbelovend. Had toen al zijn emoties niet in de hand en was meer bezig met omstanders dan waarvoor hij was aangesteld. Ik begrijp dat hij de laatste 10 jaar nauwelijks enige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Leuk voor die dames – een brabantse charlatan

 33. We hebben eigenlijk nog geen enkele speelster van het Nederlands team gehoord over de nieuwe coach, dat zegt ook wel al heel veel denk ik ….

 34. Je zult maar bondscoach worden en alleen maar negatieve reacties op HkH lezen… Maar ja, met zo’n trackrecord niet heel gek. Zelfs Paul van As kreeg meer positieve berichten na het hoge bomen verhaal. Was Sjoerd misschien niet de topkandidaat? En heeft het daarom zolang geduurd?

 35. @sjef: phoe wat overschat je deze site. Denk je echt dat betrokkenen deze site lezen en wakker liggen van commentaren gegeven door mensen die anoniem willen blijven?

  Blijkbaar doet Sjoerd (ondanks alle commentaren) iets goed anders had hij niet eens op de lijst gestaan en was hij het niet geworden. De eerste die inhoudelijk commentaar geeft en dat doet onder zijn eigen naam, daar wil ik wel naar luisteren….

 36. @bart, dat doen ze niet want ze kunnen erg slecht tegen kritiek en leven in hun ‘eigen’ wereldje

 37. @bart, droom lekker verder als je Sjoerd goed vind, zijn resultaten de laatste jaren vertellen een ander verhaal.

 38. Snaijer naar den Bosch?ik las vanavond op hockey.nl dit:

  ‘Dat zij binnen dertig seconden scoorden, hadden we niet ingecalculeerd. Ik was nog bezig op de bank, dus ik heb het niet eens goed kunnen zien.’

  Muahaha, niet ingecalculeerd, grappig.
  En blijkbaar was sjoerd er niet bij vanaf de eerste minuut. En dus zijn jongens ook niet.

 39. Die komen de 1e ronde niet door, let maar op.
  Vraag me af of hij dit toernooi weer vreemde dingen doet met de opstelling? Brouwer als laatste man in de hoofdklasse was mooi bedacht van Louis Marijne

 40. Los van het feit dat er wat minder positieve verhalen de ronde doen over Marijne, komt de Bond nou echt nooit verder dan het selecte groepje dat al bij de Bond werkt? En als inderdaad Spreij of De Jager mee gaat, wat moet je daar dan van vinden? Met onze jeugdteams winnen we altijd te eenvoudig. Nu valt wel op dat Meisjes A zonder de 9 beste die naar de Jeugd OS gaan het al een stuk minder makkelijk had. Ik pleit uberhaupt voor een opzet met fulltime bondsciaches die ook veel nauwkeuriger de competities volgen en breder opleiden. Goed voor de talenten en voor de clubs.

 41. @ Sep, uitstekend idee om full time coaches aan te stellen echter de bond heeft daar het geld niet voor over. De coaches zouden niet alleen bij de geijkte teams moeten gaan kijken maar in een veel breder veld in de districten etc. Het is in Nieuwegein ons kent ons en dat zal niet veranderen.
  Ze hebben de mond vol van professionaliseren , echter blijven het een stel amateurs die geen gevoel hebben bij het opleiden van talenten en uitsluitend naar hun eigen CV kijken.
  Een gemiste kans want buiten de grote clubs loopt er genoeg talent rond maar je moet bereid zijn deze te gaan bekijken en niet alleen 5x per jaar 10 minuten op een DOD en naar voorkeur van de district trainers die belangen hebben bij hun eigen vereniging en vaak nog ongediplomeerd zijn omdat ze niemand anders voor deze vrijwillige job kunnen krijgen…

 42. Kortzichtige KNHB stapelt fout op fout. Allereerst natuurlijk fout om Caldas bij de vrouwen weg te halen. De chemie was nog lang niet uitgewerkt. Je zadelt de vrouwen dus met een enorm probleem op alleen omdat Stephan Veen niet de moeite nam verder te zoeken dan Caldas. Ook zeg je dat je mannenhockey belangrijker vindt dan vrouwenhockey. Hoeveel coaches hebben nu geweigerd voor deze functie? Dat Marjolijn Bolhuis dat over haar kant heeft laten gaan… Terwijl de dames natuurlijk sinds 2008 de beste hockey promotie hebben gedaan die je je kunt voorstellen. En dan Marijne als opvolger aanstellen… Had dan Anan, gevraagd, of Cox. Marijne doet zichzelf ook geen dienst hiermee, hij is niet geloofwaardig. Na Rio, waar geen goud wordt gewonnen, komt er een ander op zijn plaats. Nee, had gewoon Marcus Weise (Duitsland) aangesteld als coach van de mannen en Max zijn klus laten afmaken. Na Rio had niemand hem of de bond dat kwalijk genomen.

 43. Amsterdam

  En de nieuwelingen Ger en Cor hobbelen gewoon mee. Niets verandering waar iedereen op gehoopt had. Schaam me bijna dat ze van mijn club komen

 44. Arno den Hartog is al 26 jaar het technische opperhoofd bij de KNHB. Waarom blijft die man zo lang zitten daar? Omdat hij het zo goed doet? Wie doet hier eens iets aan. Hij is hier verantwoordelijk voor.

 45. Helaas werkt het in de praktijk iets anders, @Henk.

  1. Waarom zou de KNHB zomaar even Weise aanstellen? Die staat nog onder contract bij de DHB en gaat vooralsnog gewoon verder waar hij mee bezig is. En waarom is Weise de juiste man voor de oranje mannen?

  2. Waarom stapelt de KNHB fout op fout? Wie ben jij om dat, zonder enige onderbouwing, op een forum te plaatsen? Zat je bij de gesprekken aan tafel?

  3. We zijn wat verwend geraakt met jongens als Caldas, Lammers en eerder Oltmans. Die tijden zijn voorbij en nu moeten de nieuwe toppers opstaan. De KNHB zou internationaal een pleefiguur slaan met een buitenlandse coach. Er lopen in NL genoeg coaches rond die de potentie hebben om door te groeien naar het absolute topniveau, maar daarvoor moeten ze wel een kans krijgen. Anders gaan ze weg.

  Geef Marijne een kans. Laat hem zijn programma’s opstarten en oordeel pas als er resultaten zijn.

 46. @John: ik vrees dat deze aanstelling tot een drama leidt, zowel voor de dames als Marijne persoonlijk.Heel jammer.

 47. Amsterdam

  @john. Ad 2 fout op fout. Van Ass was uiteindelijk niet de goede keuze anders waren ze er mee door gegaan.
  Ad 3. Anna, Cox, Siepman ect hebben een veel betere staat van dienst als Marijne. Wie loopt er straks nou weg?
  Eerst alle argumenten goed lezen voordat je een oordeel over een ander geeft. Weet dat kritiek pijn doen binnen de bond.

 48. @John: ik geef alleen mijn mening en benoem 3 fouten die de bond in mijn ogen maakt. Daar is een forum voor. Het is toch zonde dat een team dat al 6 jaar zo succesvol is, zo wordt ondermijnd? Je hebt overigens gelijk dat Marijne een kans moet krijgen. Hij krijgt onterecht de wind van voren. Het probleem is dat de bond beter had moeten nadenken over de belangen van beide teams, niet alleen het herenteam. Daar kan Marijne niks aan doen.

Reageer