Spits: "Na Olympisch goud weer tegen MOP" | Hoofdklasse Hockey Nederland

Spits: "Na Olympisch goud weer tegen MOP"


Na het winnen van olympisch goud start Maartje Paumen de hockeycompetitie met Den Bosch tegen MOP. Het klinkt als een grap, maar het is natuurlijk een serieuze zaak voor de beste speelster ter wereld.
Maartje Paumen begint in de hoofdklasse nog zonder tatoeage. De tweevoudig olympisch kampioen heeft wel al een ontwerp laten maken van de olympische ringen met twee gouden medailles er in verwerkt. Meerdere speelsters van Oranje willen een blijvende herinnering op hun huid aan het olympische succes.
Hype

„Het was op een gegeven moment binnen het team een soort van hype om een tattoo te laten zetten”, zegt de over vijf dagen 27 jaar wordende Paumen. „Inmiddels zijn er wel een paar speelsters van teruggekomen. Maar ik ga hem absoluut laten zetten. Het ontwerp van de olympische ringen met twee gouden plakken er in verwerkt ligt al klaar. Ik heb alleen nog geen tijd gehad om hem te laten zetten.”
Huldigingen
Het waren namelijk drukke tijden vanwege alle huldigingen en andere verplichtingen. De aankomst in Den Bosch noemt ’Push Push’ Paumen met het feest op het Stationsplein één van de hoogtepunten. „En diezelfde avond hadden we aansluitend ook nog met familie en vrienden een feestje in een kroeg. Dat was ook erg leuk. Net zoals de huldiging in mijn geboorteplaats Geleen, waar super veel mensen waren en ik heel veel oude bekenden heb gezien.”
Record
Paumen brak in Londen dankzij haar drie doelpunten en passant ook nog even het record van de huidige vrouwencoach van Amsterdam Alyson Annan en werd met veertien doelpunten olympisch topscorer aller tijden. „Nee hoor, ik ben door die titel niet opeens een ander mens geworden. Ik ben nog steeds dezelfde Maartje haha. Ik ben ook veel trotser op die gouden plak en het hele proces er naar toe wat we met zijn allen hebben doorgemaakt dan op die individuele titel.”
Vakantie
Hoe goed de onderlinge band in het Nederlands vrouwenhockeyelftal is, blijkt wel uit het feit dat Paumen na het olympisch goud met acht andere internationals op vakantie ging naar Frankrijk. „Daar hadden we met zijn negenen een huis gehuurd en ik ben gelukkig goed uitgerust. Ik had echt weer zin om met Den Bosch te gaan hockeyen.”
Caldas
Paumen hoopt van harte dat Oranje op dezelfde voet en dus met Max Caldas als bondscoach door zal gaan. „Hij is een heel speciale coach en een heel speciaal mens. En Max zit niet graag stil hè. Hij heeft nu al allemaal ideeën en plannen van hoe we verder moeten. Ik wil heel graag dat die worden uitgevoerd en absoluut door gaan op de weg die we anderhalf jaar geleden samen zijn ingeslagen. We hebben zo veel stappen gemaakt. En ondertussen zit er toch ook nog heel veel rek in.”
Siepman
Paumen heeft niet alleen een goede band met Caldas, maar ook met Toon Siepman. Laatstgenoemde staat bekend als de strafcornergoeroe van Nederland en kwam vlak voor de halve finale tegen Nieuw-Zeeland een dagje naar Londen toe om de tot op dat moment nog doelpuntloze aanvoerster van Oranje een paar tips te geven.
Drie treffers
Toeval of niet, maar Paumen maakte na het bezoekje van Siepman tijdens de laatste twee wedstrijden van het grootste sportevenement ter wereld haar drie doelpunten. „Ik train al acht, negen jaar met hem en hij is gewoon een heel speciale man. Aan één blik naar elkaar hebben we vaak al genoeg. Het is heel fijn als je zoiets met iemand hebt.”
Coach MOP
Laat diezelfde speciale man naast strafcornergoeroe nou ook nog eens hoofdcoach zijn van MOP, de tegenstander van Den Bosch komende zondag. „Toon weet precies welke hoeken ik heb met mijn corner”, zegt Paumen over de ontmoeting met de club van Siepman. „Maar hij weet natuurlijk niet van tevoren welke hoek ik zal nemen. En hij kan nooit alles dicht zetten, haha. Maar een wedstrijd tegen Toon heeft altijd iets bijzonders, vooral achteraf als we het over onze tactiek hebben. Het is een mooi spel.”
Landstitel
Terwijl het seizoen nog moet beginnen, wordt er nu al gesproken over een nieuwe landstitel van veertienvoudig landskampioen Den Bosch. Alsof het vanzelfsprekend is dat de formatie van coach Raoul Ehren wel weer even kampioen gaat worden. „Daar kan ik me wel eens aan irriteren”, zegt Paumen. „Vooral als mensen zeggen dat het vanzelf gaat. Die hebben echt geen idee dat we er vijf keer per week kneiterhard voor moeten trainen en altijd tot het gaatje gaan.”
Ook een zege op het uit Vught afkomstige MOP noemt Paumen geen vanzelfsprekendheid. Al is het alleen maar omdat Siepman als geen ander de o zo gevaarlijke strafcorner van de beste speelster ter wereld van 2011 kan analyseren.
Bron: Spits/Jan Balk
Foto: Ben Haeck

Reageer