Van As: 'Voor dit moment is brons ok' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Van As: ‘Voor dit moment is brons ok’

De Oranje dames sloten hun eerste toernooi onder bondscoach Sjoerd Marijne zondagavond af met een bronzen plak. Na een mindere poulefase speelde Nederland een goede halve finale en was het ook tegen Nieuw-Zeeland de betere ploeg in het veld. Naomi van As, die in zowel de halve- als in de troostfinale een zeer sterke indruk maakte, is ondanks de teleurstelling van het missen van goud blij met de bronzen plak.

Nederland-Oranje-Nieuw-Zeeland-WK-dames-RU Naomi van As
(c) Roel Ubels

“We hebben vandaag brons gewonnen,” aldus de middenveldster. “Dat is waar we voor gingen. Natuurlijk wil je het liefst goud maar we hebben die verloren halve finale zaterdagavond met elkaar afgesloten. Vanochtend hebben we nog alleen met de speelsters gezeten en gezegd van: Jongens, we hebben gister een goede wedstrijd gespeeld maar helaas niet gewonnen. Dat is klote maar nu moeten we weer onze rug rechten en voor de derde plek gaan.”

En zo geschiedde, Nederland, Wereldkampioen, wint brons op de Champions Trophy en dat is gezien de huidige ontwikkeling van het team een prima resultaat volgens de vice-aanvoerdster. “Voor dit moment is het ok. Gedurende het toernooi verbeterde ons spel en tegen Argentinië zaten we er dichtbij. Dat was onze beste wedstrijd en een mooi duel tussen twee aanvallende ploegen met veel ruimte op het veld. Alleen we wonnen ‘m helaas niet. We kunnen terugkijken op een mooie week met een nieuwe groep. We hebben elkaar beter leren kennen, aan de coach kunnen wennen, dingen uit kunnen proberen en die ervaring nemen we weer mee.”

Met het gewonnen brons om de nek vliegen de Oranje dames vandaag terug naar Nederland. De ervaren Van As heeft genoten van de weken in het warme Argentinië en dan vooral van de sfeer in het stadion. “Het is altijd leuk en speciaal om hier in Argentinië te spelen, het publiek is geweldig en een beetje gek. Toen we tegen Argentinië speelden zat het helemaal vol en vandaag ook weer. Echt heel speciaal, het zijn supergrote hockeyfans en je merkt gewoon dat ze van het spel houden.”

Eenmaal terug in Nederland zullen de Oranje dames na een korte periode van rust met coach Sjoerd Marijne de weg naar Rio vervolgen. De grootste les die de ploeg volgens Van As meeneemt uit het toernooi in Mendoza is dat het rendement omhoog moet. “Ik ben blij dat we vandaag in de eerste helft al twee veldgoals hebben gemaakt want dat lieten we eerder dit toernooi nog na,” legt ze uit. “Ik vind dus dat daar wel aan gewerkt mag worden, dat moeten we echt verbeteren en daarnaast mogen we ook meer corners gaan pakken.”

Comments (11)

 1. Nog geen reacties gelezen op het optreden van de Nederlandse dames.
  Van As veruit de beste speelster van het toernooi.Topper!
  Paumen onvoorstelbaar zwak, alle strafcorners half hoog aan de stickkant van de keepster en zeer veel ballen ingeleverd in de as van het veld. Te traag.
  Veel opbouw fouten bij de verdedigsters (vooral bij Bos)
  de Hoog, ik zie haar liever komen van het middenveld. Dan heeft ze veel meer dreiging.
  Welten kwam wat laat op stoom, heeft veel dreiging maar het eindschot was er niet.
  Centrale spits ????????
  Hoevaak komt Nederland de vijandelijke cirkel binnen over de achterlijn? Erg veel, maar resultaat nul! Het lijkt of daar geen afspraken over gemaakt zijn. Onbegrijpelijk laag rendement.
  m.a.w. er is nog veel werk aan de winkel en misschien is het niet onverstandig om andere personele keuzes te maken.

 2. Ben het met je eens bommel. Paumen inderdaad zeer zwak, in de hoofdklasse krijgt ze nog alles mee met haar handje omhoog maar internationaal niet en dan heeft het ze het toch lastig.

  Drost, Nunnink, vd Pols en de Waard op dit moment te zwak voor het grote Oranje, snap dan ook niet waarom de Waard talent van het toernooi is geworden. Komt te kort op dit niveau naar mijn mening.

  Ben benieuwd hoe Marijne het er van af gaat brengen in de toekomst, vond oranje ontzettend tegenvallen dit toernooi. Inderdaad werk aan de winkel!

 3. Met het meeste eens. Welten geen eindschot? Toch in de halve finale en finale gescoord. Je kunt ook niet altijd scoren hè.

  Drost last van een vormdip?
  Ook na dit toernooi blijf ik vinden dat Magis te kort komt voor Oranje.
  Nunnink; komt het nog te vroeg voor.

  Ik denk dat Sjoerd zich flink in de vingers gesneden heeft door niet een pure spits als Kelly of Charlotte mee te nemen. Een goaltjesdief.

  In ieder geval ik denk daarnaast ook wel dat Oranje er straks er gewoon weer staat. Dingen uitproberen is op zo’n toernooi prima. Aan een nieuwe coach en nieuw systeem moet ook gewend worden.

 4. We hebben weer een “brabo” bondscoach, die zullen het wel niet lang uithouden…..Ik voel een Herman Kruis scenario aankomen….

  Wel leuk om te zien dat nu Max Caldas bij de heren zit er na zo een korte periode al veel meer lijn in het spel zit.

 5. Triest om te zien hoe het met de strafcorner gesteld is
  van Paumen sinds ze verandert is van stick dat ze er niks meer van bakt,misschien toch maar weer eens gaan trainen bij Toon Siepman

 6. @Bert: Wat bedoel je met sinds ze veranderd is van stick? Bedoel je toen ze van Grays naar Brabo is gegaan? Of de nieuwste kleuren van haar stick?

  Ik weet namelijk zeker dat haar Brabo een precieze kopie is van haar Grays stick en ook die andere kleuren maken niets uit, want ook dat zal nog dezelfde stick zijn, qua kromming en gewicht.

  Ik denk dat we ons goed moeten realiseren dat het voor de dames een erg lang jaar geweest is. Eind 2013 WHL-finale dan gelijk vroeg in januari met het Nederlands team stage, seizoen inclusief Europa Cup en Playoffs, vervolgens de WK, start van het seizoen en nog even een CT er achteraan. Soms is de batterij gewoon even leeg.

  Als het dan toch een keer een toernooi niet mocht lukken, laat het dan alsjeblieft de CT of het EK zijn en niet de OS of WK. Ik begrijp dat in een ideale wereld elk toernooi gewonnen wordt, maar helaas leven we nog steeds niet in de ideale wereld…

 7. Wat dacht je van het WK in eigen huis als je je dan niet kunt opladen dan weet ik het ook niet meer.
  verandert van stick merk ja.

 8. Ach, volgens mij was ze nog steeds topscorer op de WK… Nergens had ik gezegd dat ze zich voor de WK niet kon opladen!! Corner heeft ook veel met ritme te maken. Op de OS in London liep de corner niet top en toen speelde Paumen nog wel met Grays en trainde met Siepman.

  De eerste 2 alinea’s gingen over Paumen, de rest was een reactie op het presteren van de dames en de behaalde bronzen plak.

  En zoals ik al aangaf, je moet niet kijken naar de stickers op de sticks, dat zegt vrij weinig. Er zijn vele voorbeelden van spelers die van hun sponsor met een bepaalde stick moesten spelen en dus hun favorieten stick lieten opmaken, zoals door de sponsor gewenst was.

 9. Identieke stick als daarvoor. Topscorer hoofdklasse, dus waar heb je het over? Hoe vaak heeft ze dit toernooi mogen pushen, 7x?

 10. @jaja, ik neem aan dat je je nu diep schaamt na je opmerking over de bondscoach van de heren haha! 2x verliezen van de zwakste landen op de CT……
  En de keus voor Marijne vond ik ook erg verrassend, maar dan weer lekker gaan roepen dat het aan Brabant ligt…. KANSLOOS!! Houdoe haha

 11. Als je goed leest heb ik het niet over het resultaat bij de mannen maar over “lijn” in het spel……..

Reageer