Veerkrachtig Jeugd Olympisch Team grijpt naast het goud

Na een zinderende finale is het het Nederlands Jeugd Olympisch team niet gelukt het goud te pakken. Hoewel Oranje een 4-0 achterstand om wist te buigen naar een 5-5 eindstand trok China na penalty shoot-outs aan het langste eind.

Onder toeziend oog van IOC-voorzitter Jacques Rogge en oorverdovende aanmoediging van de Chinese toeschouwers start de thuisploeg sterk aan de finale van het Hockey 5’s toernooi. Via een backhandschot in de kruising van Jinrong Zhang kijkt Nederland al na twee minuten spelen tegen een 1-0 achterstand aan. Het gaat van kwaad tot erger wanneer Lijia Zhang via lichaam van Ginella Zerbo de voorsprong verdubbelt waarna Yidan Tu met een schot vanaf de middenlijn de 3-0 scherp de hoek in schiet. Frederique Matla komt vervolgens twee maal dichtbij de aansluitingstreffer maar de Chinese keepster staat haar mannetje.

In het tweede bedrijf gaat het sterke, energieke China verder waar het gebleven was. Het thuisland weet de voorsprong via Jinrong Zhang zelfs uit te breiden naar 4-0. Dat blijkt het startsignaal van een indrukwekkende inhaalrace van de ploeg van Ageeth Boomgaardt. Een intikker Ginella Zerbo en een snoeihard schot van Maxime Kerstholt brengen Nederland nog voor het eind van de tweede periode terug naar 4-2.

In een zinderde slotfase schiet Oranje uit de startblokken. Doelpunten van Elin van Erk, Marijn Veen en Frederique Matla buigen in een tijdsbestek van vier minuten de 4-2 achterstand om in een 4-5 voorsprong. Hoewel het veerkrachtige Nederland in deze fase sterker is geeft ook China zich niet gewonnen. Xindan Zhang schiet de thuisploeg zes minuten voor tijd op onnavolgbare wijze naar 5-5 en ondanks kansen aan beide kanten is dit ook de eindstand. De finale moet dus beslist worden middels shoot-outs. Bij het Hockey 5’s worden er aan beide kanten maar drie shoot-outs genomen. Bij Nederland raken zowel Frederique Matla als Marijn Veen doel maar werd de poging van Carmen Wijsman gekeerd door de Chinese keepster. China schiet wel drie keer raak en daardoor moet Oranje na een sterk toernooi genoegen nemen met het zilver.

Comments (2)

  1. 2nd place are the 1st losers…..

    Deze vorm van hockey heeft het IOC wel gebracht waarvoor het was ontwikkeld, om Nederland een keer niet met goud naar huis te laten gaan bij de meisjes.

  2. Groot verschil tussen de keepers. Spelers allemaal van hetzelfde soort.Zoals we in nederland opleiden. Alleen handelings snelheid en lopen met de bal. Tactisch inzicht ondergeschoven kindje. Misschien selecteren op mix van spelers. Kan de tegenstander zich ook niet instellen op dezelfde type spelers. Als we in het land der blinden al niet meer kunnen winnen is er wel iets structureels aan de hand.

Reageer