Welten: ‘Het is anders maar ook wel weer uitdagend’

Na een voorbereidingstraject van twee maanden, speelden de Oranje dames maandag en dinsdag op het uitverkochte Zwolle hun laatste oefenwedstrijden in eigen land. Vrijdag vertrekt de ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne naar Argentinië om daar eind november de Champions Trophy te spelen. Spits Lidewij Welten vertelde na afloop van de interland op de koude dinsdagavond over hoe ze de eerste maanden met de nieuwe bondscoach ervaren heeft en dat ze blij is vrijdag naar wat warmer weer te mogen vertrekken.

Nederland - Duitsland Oranje dames RU Welten
Welten in duel met twee Duitse tegenstander. (c) Roel Ubels

Tevreden keer de international van Den Bosch terug op de twee oefenpotjes tegen de Oosterburen. “Maandag ging het wel wat beter dan vanavond (dinsdag, red.). Vandaag was het hier en daar een beetje slordig maar we hebben gewonnen en mooie goals gemaakt dus dan hebben we het toch prima gedaan. Gister hadden we misschien nog iets meer mogen scoren maar goed, het is nu gewoon nog even de puntjes op de i zetten. We hebben nog twee weken.”

Op 30 november start in Mendoza de Champions Trophy, het eerste toernooi onder leiding van de nieuwe bondscoach, Sjoerd Marijne. Op welke manier zijn aanpak nou het meest verschilt van dat van de oude bondscoach, Max Caldas, durft Welten nog niet te zeggen. “Ik krijg deze vraag vaak maar daar moet ik na de Champions Trophy op terugkomen vrees ik. We hebben nu alleen maar getraind en drie oefenwedstrijden gespeeld en nog niet te maken met bijvoorbeeld de spanningen die bij een toernooi horen.”

Wat betreft het spel van de Nederlandse dames leek er ogenschijnlijk niet veel veranderd. Enkel aan wat details, zoals het linie-over-linie spelen en minder lange klappen, zou de toeschouwer de invloed van Marijne kunnen zien. “We spelen meer lengte hockey,” beaamt Welten. “Het systeem is net iets anders maar het oude gebruiken we ook nog. Het is in ieder geval niet zo dat waar we eerst links gingen, we nu rechts gaan. Er staat nog steeds gewoon het Nederlands team maar dan met wat aanpassingen. Ook qua team trouwens. Behalve de begeleiding, zie je dat we eigenlijk vrijwel dezelfde ploeg hebben maar het voelt toch wat anders. Ik vind het leuk, het is anders maar ook wel weer uitdagend.”

Met de vorm van de Oranje dames lijkt het in ieder geval goed te zitten. Vrijdagavond vertrekken ze naar Mendoza waar ze eerst een week voor het toernooi zullen trainen en spelen om aan het klimaat te wennen. De temperaturen liggen er op dit moment rond de 30 graden. “Echt lekker,” lacht Welten. “Dan kunnen we die dikke jassen in ieder geval thuis laten.”

Reageer