Zaalrubriek: 'Op weg naar Leipzig' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Zaalrubriek: ‘Op weg naar Leipzig’

Naast de veld- internationals zijn ook de Nederlandse zaalteams weer begonnen met trainen. Zowel de heren als de dames bereiden zich voor op de Wereld Kampioenschappen die van 4 tot en met 8 februari plaatsvinden in Leipzig. De komende weken zullen we ze volgen in deze zaalrubriek ‘Op weg naar Leipzig’.

De dames van bondscoach Marieke Dijkstra speelden laatst een toernooi tegen overgangsklasse herenteams en hebben deze week weer een selectiemoment. Kiki van Wijk vertelt hoe het de Nederlandse ploeg vergaat en hoe het haar als nieuweling bevalt.

Oranje zaal dames RU van Wijk Brigitha
Van Wijk en teamgenoot Leiah Brigitha in de aanval. (c) Roel Ubels

Dit is jouw eerste jaar in het Oranje zaalteam. Hoe word je hiervoor geselecteerd?

Ik denk op twee manieren. Het zou kunnen dat het van vorig seizoen is, want ze kijken bij de competitie en wat ze ook doen is Jong Oranje speelsters een kans geven op die ontwikkeling en toernooi-ervaring. Ik weet het niet precies maar ik ben vooral blij dat ik werd uitgenodigd. Vorig jaar kreeg ik ook een uitnodiging en hoewel het heel goed ging heb ik het toen niet gedaan want ik wilde heel graag mijn propedeuse halen dus heb ik voor mijn studie gekozen. Dit jaar hoopte ik dus stiekem wel dat het weer zou gebeuren.

En hoe bevalt het?

Het is super leuk. Ik leer heel veel, elke training weer. Voor mij is het de eerste keer maar er zijn veel meiden die al jaren meedraaien en dus veel ervaring hebben, net als Marieke, onze coach. Ik merk ook in de competitie dat ik beter word. Ook mijn teamgenoten van Kampong, Laurien (Leurink, red.) en Alexandra (Heerbaart, red.) zitten bij het Nederlands dus we kunnen met z’n drieën leuk dingen meenemen, bepaalde trucjes of de press. Ze pakten dat zaterdag al heel goed op. We trainen nu ook best veel. Op dinsdag en donderdag met Oranje en op woensdag en vrijdag met Kampong.

Jullie hadden twee weekenden geleden een toernooi tegen overgangsklasse herenteams. Hoe is dat verlopen?

Dat was heel grappig. Ik had verwacht dat we eruit gelopen zouden worden en ook op fysiek gebied eraf zouden gaan maar dat viel echt hartstikke mee. We deden het heel goed. We wilden vooral goed verdedigen en dat lukte en van daaruit konden we leuke aanvallen opzetten en waren we creatief. Het ging heel gelijk op, we hebben uiteindelijk maar één keer verloren. Wij waren op tactisch gebied misschien iets verder maar we merkten ook echt dat we fysiek en conditioneel best tegen ze op konden boxen.

Hoe zien de komende weken eruit?

Tot nu toe hebben we vooral veel getraind en onderlinge partijtjes gespeeld maar komende weken zullen we ook meer tegen andere teams gaan spelen. We doen in de kerstvakantie mee aan het Saturnus toernooi tegen Jongens A teams en ook daarna hebben we veel wedstrijden gepland staan, vooral tegen jongens- of herenteams en waarschijnlijk ook tegen een nationaal team van België, Duitsland of Engeland. Dus veel meer oefenwedstrijd dan we tot nu toe hebben gespeeld.

Waar zijn jullie als Oranje sterk in?

Ik vind het nog lastig te zeggen want op dit moment proberen we wel meer dingen uit en vaak loopt het in eerste instantie dan nog niet lekker na een paar partijtjes krijgen we het onder de knie. Voor zover je er nu iets over kunt zeggen dat ik dat we goed op onverwachtse momenten druk durven zetten. Daarnaast hebben we veel snelle en creatieve speelsters hebben en dat zie je ook terug in aanvallen. Als we eenmaal op tempo zijn komen er vaak wel leuke dingen uit.

Wordt de selectie dan langzamerhand uitgedund of is er één moment waarop de toernooi-selectie bekend wordt gemaakt?

Er komt toevallig deze week een selectiemoment aan, dan wordt de groep weer een beetje verkleind. Of ik zenuwachtig ben? Nee, ik sta er heel onbevangen in, ben vooral aangesloten om superveel te leren en eigenlijk is elke week een selectie moment dus het voelt deze week niet anders. Ik probeer het een beetje los te laten. Desalniettemin merk je natuurlijk nu al hoe leuk je het vindt en dan hoop je stiekem ook wel dat je er lang bij mag blijven. Je wordt er ook echt beter van en daarnaast zou het natuurlijk super gaaf zijn om een toernooi te spelen. Of ik dat ga redden durf ik niet te zeggen. Het gaat bij vlagen goed en bij vlagen minder.

Afgelopen weekend ben je ook met de club weer begonnen aan de competitie. Helpt dit ook voor het wedstrijdritme?

Zeker dat helpt heel erg. Kijk altijd wel echt uit naar die wedstrijddagen omdat je dan alles wat je de hele week hebt getraind kunt toepassen. Wij zijn met Kampong ook wel goed begonnen, hebben gelijk gespeeld tegen Den Bosch en gewonnen van Push. We gaan dit seizoen wel echt gericht voor de play-offs. Vroeger werd Kampong dames 1 vaak landskampioen of haalden ze play offs maar de afgelopen twee jaar grepen we elke keer net mis en werden we derde of vierde. Zonde, want we hebben echt een goed team staan dus ik vind dat we het dit jaar wel echt moeten gaan halen.

Comments (1)

  1. Het is naast een aantal vaste spelers die elk jaar meedoen gewoon een opleiding voor Jong Oranje, zoals ze ook aangeeft. Dus mocht je daar niet bij zitten en je speelt je competitie goed, heb je gewoon pech.

Reageer