Zaalrubriek: Op weg naar.. Leipzig

Naast de veld- internationals zijn ook de Nederlandse zaalteams weer begonnen met trainen. Zowel de heren als de dames bereiden zich voor op de Wereld Kampioenschappen die van 4 tot en met 8 februari plaatsvinden in Leipzig. Hoofdklassehockey.nl volgt beide teams in deze zaalrubriek ‘Op weg naar Leipzig’.

Zondag vertrekt de selectie van bondscoach Marieke Dijkstra naar Duitsland. Vorige week werden al de laatste oefenpotjes tegen Australië gespeeld. ‘Een goede doorbreking van het constante trainen’, aldus Kiki Collot d’Escury. De speelster van Amsterdam is er klaar voor, van haar mag het toernooi nu wel beginnen.

Kiki Collot D'Escury zaal Oranje dames

Over een week gaat het WK van start. Is de gezonde toernooispanning bij het team al een beetje toegeslagen?

Ja die is er zeker. Je hebt altijd een beetje last van dat de voorbereiding net een week te lang is. Vorige week hadden we allemaal al zin om te gaan en deze week kijk je dan toch een beetje op tegen de laatste trainingen omdat je er gewoon heen wil. Als groep hebben we de afgelopen weken heel veel stappen gezet en dat is nu wel klaar. We moeten gewoon bezig blijven en nog wat puntjes op de i zetten, zorgen dat de afspraken duidelijk zijn en vooral plezier maken. De trainingen van deze week zijn daarnaast ook om de conditie vast te houden maar zijn niet meer super intensief wat je wil natuurlijk niet overbelast raken.

Afgelopen weken hebben jullie o.a. oefenwedstrijden tegen Australië gespeeld en met grote cijfers (9-1 en 5-1) gewonnen. Hoe dragen zulke (op papier) makkelijk gewonnen duels bij aan jullie vorderingen?

Als je naar de uitslag kijkt hebben we beide wedstrijden goed gewonnen dus wat dat betreft waren we ook wel tevreden. Er zaten echter wel wat slordigheidjes in onze eerste wedstrijden dus dat had beter gekund. De tweede wedstrijd was van onze kant beter maar was de uitslag wel minder ruim. Zij lieten zich toen veel meer terugzakken in de eigen cirkel dus dat maakte het scoren lastiger en dan moet je ook uitkijken voor onverwachte counters. Daar hadden we wat meer moeite meer maar dat maakte het tegelijkertijd ook goed om te oefenen want daar zullen we op het toernooi ook mee te maken krijgen. Dan moet je ook aanvoelen wanneer je ruimte hebt of juist niet en weten hoe je daarmee om gaat. Op het moment dat zo’n ploeg terugzakt moet je bijvoorbeeld scherper in de cirkel zijn om tot een schot of corner te komen en daar mogen we iets zakelijker in worden. Al met al zijn die oefenwedstrijden dus zeker nuttig geweest en daarnaast leuk voor teamgevoel. Het was een goede doorbreking van het constante trainen en gaf ook extra focus van nu gaat het echt gebeuren.

Teun Rohof zei vorige week dat het een voordeel zou kunnen zijn dat de Oostbloklanden in de competitie met zes spelen en jullie in de hoofdklasse met de vijf-tegen-vijf vorm zoals die ook op het toernooi gehanteerd zal worden. Heb jij dat gevoel ook?

Ja, ik denk zeker dat het in je voordeel kan zijn maar doordat we ons daar allemaal van bewust zijn moet we dat voordeel ook niet overschatten. In zekere zin kan het namelijk ook verfrissend zijn om verschillende dingen te hebben getraind met je nationale team en met je clubteam. Het voordeel voor ons is alleen dat bepaalde systemen en slimmigheidjes er bij ons misschien net wat beter inzitten omdat we het meer hebben gespeeld dan zij. Vooral wedstrijden want die zijn zo anders dan trainingen en daarin hebben wij met onze competitie meer minuten gemaakt.

Jullie hebben een ‘ervaren’ groep in de zin dat de meeste speelsters wel eerder een toernooi hebben gespeeld. Maakt dat jullie sterker?

Nou, er zijn er toch wel een aantal die voor het eerst een WK in de zaal zullen spelen dus wat dat betreft hebben we wel wat jongeren maar als groep zijn we inderdaad al een tijdje samen. Dat is de kracht van Marieke Dijkstra, onze coach, die streeft ernaar om met een groep een langer proces in te gaan. Wij kennen elkaar nu allemaal drie jaar en daardoor zijn we wel naar elkaar toegegroeid en kennen we elkaar goed.

Hebben jullie een bepaald streven, een doel voor dit toernooi?

Ja, dat heb je natuurlijk altijd als je naar toernooi gaat. Nadat we vorig jaar het EK wonnen zijn de verwachtingen dit jaar hoog gespannen. Zoals ik al zei hebben we nu een groep die langer samen is ook dit jaar zijn we weer meer naar elkaar toegegroeid. We gaan voor het beste maar we bekijken het stapje voor stapje. Je moet er echt vanaf de eerste wedstrijd staan want anders kan het snel gaan. Uiteindelijk gaan we in ieder geval voor het hoogst haalbare!

 

Reageer