Zwinkels: 'Met het nieuwe systeem hou je een voorsprong makkelijker vast' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Zwinkels: ‘Met het nieuwe systeem hou je een voorsprong makkelijker vast’

De dames van MOP zijn na een succesvol tweede zaalweekend koploper in poule B. Gister won het team uit Vught met 3-2 van Oranje Zwart en vervolgens met 7-1 van concurrent Den Bosch. Een overtuigende overwinning maar ging net zo makkelijk als het klinkt? Volgens MOP-speelster Donja Zwinkels had het vooral te maken met de vroege voorsprong.

“We hebben een aantal sterke counters uitgespeeld dus ik denk dat ‘makkelijk gewonnen’ misschien wat overdreven is. We hadden in de eerste helft een snelle voorsprong en door het nieuwe systeem is zo’n voorsprong makkelijker vol te houden.” Zwinkels legt uit waarom. “Als je voor staat hoef je minder en dat betekent dat de tegenstander wel moet gaan forceren. Die zullen óf zonder keeper spelen óf hogere press zetten waardoor het veld groter wordt. Wij konden bij wijze van spreke gaan handballen, lekker achterin heen en weet passen.”

Vorig jaar schopte de formatie uit Vught het tot de finale waarin het uiteindelijk verloor van Amsterdam. Ook dit jaar zijn de dames weer in de race voor een plek bij de laatste vier. Het nieuwe systeem gooide voor hen geen roet in het eten. “Nou, het is nog steeds hetzelfde spel,’ zegt Zwinkels nuchter. “Je speelt nog steeds met je stick en er is nog steeds gewoon één bal. De ruimtes zijn alleen heel anders en daar moet je dus ook anders mee omgaan. Stapje naar links, stapje naar rechts. Je moet veel meer rust hebben in het spel. Dat is denk ik heel belangrijk nu.” Op de vraag waar haar voorkeur ligt grapt ze: “Na gister vind ik het een heel leuk spel. Maar van mij hadden ze het niet hoeven veranderen.”

In de strijd om de play-offs zal het in poule B zoals het er nu naar uitziet gaan tussen MOP, Kampong en Den Bosch. Alle drie de teams staan op negen punten. Zwinkels hoopt haar team natuurlijk bij de laatste vier te zien en ondanks de grote overwinning van gister denkt ze toch dat haar oude club, Den Bosch, ook de play offs zal halen.

Voordat ze zich daar echter mee gaat bezig houden staat haar vandaag nog een spannende middag te wachten. Naast het spelen bij MOP is Zwinkels namelijk ook onderdeel van de Oranje zaalselectie. Vanmiddag zal bondscoach Marieke Dijkstra de definitieve selectie bekend maken. Van de zeventien zullen er maar twaalf meegaan naar het EK in Praag. Een spannende dag dus. “Ja, we hebben zo eerst training en daarna zullen we horen wie er afvallen. Wel moeilijk, ik ben best zenuwachtig. Je traint natuurlijk wel allemaal om het EK te spelen dus ik zou het erg leuk vinden om mee te mogen.”

 

Reageer