Belgische dames kijken met schuin oog naar Europese stunt | Hoofdklasse Hockey Nederland
Charlotte Englebert in actie voor België op het EK Hockey 2021

Belgische dames kijken met schuin oog naar Europese stunt

De Belgische dames speelden gisteren in de openingswedstrijd gelijk tegen Duitsland. De ontmoeting ging op en neer, waarbij uiteindelijk het publiek de grote winnaar werd. De jonge Belgische ploeg zorgde voor veel energie en aanvallend hockey. Iets waar de hockeyfans af en toe voor op de banken stonden.

Beide teams speelden voor de winst. Waar Duitsland vijf minuten voor tijd op voorsprong kwam, was het België die vlak daarna de gelijkmaker mocht maken. Beide teams moesten de punten delen.

BEKIJK OOK
Programma EK Hockey 2021

Het jonge België waar oud Den Bosch coach Raoul Ehren aan het roer staat, heeft zich niet geplaatst voor de Olympische Spelen, maar kan wel een belangrijke outsider zijn voor de Europese titel. Met de ervaren Alix Gerniers (aanvoerster), Ambre Ballenghien, Pauline LeClef en Michelle Struijk en Charlotte Englebert, heeft de ploeg een aantal mooie speelsters om een team omheen te bouwen. Laatstgenoemde viel gisteren in positieve zin op. Het loopwerk van Englebert voor en achterwaarts was prachtig om te zien. De speelster van Royal Racing Club start haar interview in het Nederlands, maar sluit af in het Engels: “Ons doel is om met België ons te plaatsen voor het WK volgend jaar in Spanje en Nederland. Het maakt ons verder niet uit of we hier eerste in de poule worden om de Nederlandse dames te ontlopen. Vorige week speelden we ook tegen hen in de FIH Pro League. Daar verloren we wel, maar we waren niet kansloos. Mochten we tegen hen komen te spelen in de volgende ronde, dan zijn we niet bang voor ze”.

Energie

Waar de Belgische dames misschien later op die dag blij waren met een punt tegen Duitsland, leek het lange tijd erop dat er meer in had gezeten. Het Duitse middenveld kende veel moeite met de snelheid en creativiteit die de Belgische dames soms lieten zien. Speelsters die zij tot voor kort niet eerder hadden gezien, want Englebert speelt haar eerste grote toernooi voor België: “Ik was vandaag best zenuwachtig, waardoor ik bijvoorbeeld in het derde kwart wat meer moeite had om me te laten zien. Uiteindelijk kon ik in het vierde kwart weer echt excelleren, doordat de ruimtes groter werden om te hockeyen. Met mijn snelheid kan ik dan voor veel gevaar zorgen. Bijna zorgde ik nog voor de winnende treffer, helaas raakte ik hem net op mijn bolle kant”.

Mogelijkheden

Om naar de volgende ronde te gaan, zal er nog afgerekend moeten worden met Italië en met Engeland. Gisteren werd het eerste punt binnengehaald tegen een andere kampioenskandidaat Duitsland. Englebert: “We hadden zoveel kansen om deze wedstrijd te winnen. We hadden veel mogelijkheden. Natuurlijk ben ik blij dat we niet verloren, doordat we nog laat op achterstand kwamen. Maar eigenlijk baal ik heel erg dat we niet hadden gewonnen. Ik merk dat met onze nieuwe coach de teugels zijn aangehaald, waar ik heel blij mee ben. De directe manier van coachen en de fysieke trainingen vinden we heel fijn, dat waren we niet gewend. Wat ik merk is dat we in korte tijd stappen aan het maken zijn. Wat dit uiteindelijk gaat opleveren? Ik heb geen idee, misschien pakken we wel de Europese titel”.

Vanmiddag spelen de Belgische dames hun tweede wedstrijd op het EK. Volg alle ontwikkelingen van deze wedstrijd later vandaag op de site.

Coverfoto: EHF/World Sport pics

Reageer